ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ethniki trapeza
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση για ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα και την ΕΑΤ

Απάντηση στην ανάγκη για χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων προσφέρουν τα νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την ΕΑΤ.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω αξιοσημείωτων μεταβολών στην οικονομία, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, να επενδύσουν στην ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση και να βρουν λύση στο ζήτημα της εύρεσης κεφαλαίων που αποτελεί σταθερό «πονοκέφαλο».

Λύση σε αυτό τον δύσκολο γρίφο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσφέρουν τα καινοτόμα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Παρέχοντας ευνοϊκούς όρους και προνομιακό επιτόκιο, τα προγράμματα αυτά ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πλάνο και να ανταποκριθούν δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Μέσα από τη συμμετοχή της στο Business Growth Fund της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Εθνική Τράπεζα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους επιχειρηματίες μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση κατά 60% από την Εθνική Τράπεζα και κατά 40% άτοκα από την ΕΑΤ, με προνομιακούς όρους.

Ποιες οι επιλογές για τις ΜμΕ 

  • Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης: Σκοπός είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της επιχείρησης (σε εξοπλισμό και λογισμικό, διαδίκτυο, ευρυζωνικές συνδέσεις, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δορυφορικές τεχνολογίες, εφαρμογές, ιστοτόπους, API, υπηρεσίες cloud), η ψηφιακή εκπαίδευση εργαζομένων και η απασχόληση ειδικών πληροφορικής, digital marketing και social media, εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών (τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική, IoT, τεχνητή νοημοσύνη, drones, εικονική πραγματικότητα). Καλύπτονται, επίσης, οι δαπάνες συμβούλων για ανάλυση αναγκών και εκπόνηση μελέτης της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από €25 χιλ. έως €1 εκατ., για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.
  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια: Για επενδύσεις μέσω μίας ή περισσότερων δράσεων που περιλαμβάνονται στα 3 υποπρογράμματα : Υποπρόγραμμα 1 – Δάνεια πράσινης κινητικότητας (Green mobility loans): με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης μέσων μεταφοράς χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, για τους σκοπούς λειτουργίας της υποδομής επαναφόρτισης. Υποπρόγραμμα 2 – Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (Loans for energy upgrade): για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης επαγγελματικών κτιρίων (βιομηχανικού, βιοτεχνικού, εμπορικού ή άλλου αποκλειστικά επαγγελματικού σκοπού). Υποπρόγραμμα 3 - Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Green Renewable Energy): για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, η οποία αφορά πάντα νέες εγκαταστάσεις, ώστε να προβούν οι ΜμΕ στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, στη διαμόρφωση του χώρου, στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια. Για τις επενδύσεις αυτές μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε με ποσό από €80 χιλ. έως €8 εκατ., για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες. 

Το επιτόκιο για όλα τα προγράμματα και για το τμήμα του δανείου της Τράπεζας μπορεί να είναι κυμαινόμενο με βάση το Euribor 3 μηνών συν περιθώριο ή σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου (επιβαρύνεται επιπλέον με εισφορά του Ν. 128/75). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα χρόνια, η οποία μειώνει το επιτόκιο για το τμήμα του δανείου της Τράπεζας κατά 3%. 

Περισσότερες πληροφορίες & επόμενα βήματα

  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μπορεί να δείτε εδώ.
  • Επιπλέον μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας online και να συζητήσετε με τον υπεύθυνο Relationship Manager τις λύσεις που καλύπτουν καλύτερα τα επιχειρηματικά σας σχέδια και οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της επιχείρησής σας. 

Διαδικασία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση των νέων προγραμμάτων είναι η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα HDB-KYC επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή σας. Στη συνέχεια, καταχωρείτε αίτημα στην πλατφόρμα ΠΣΚΕ επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα. Τέλος, υποβάλετε τα δικαιολογητικά σας σε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Business Banking για την στήριξη των ΜμΕ

Το Business Banking της Εθνικής Τράπεζας καλύπτει ολιστικά τις ανάγκες των ΜμΕ, με εξειδικευμένους επαγγελματικούς συμβούλους, τους RM’s, αλλά και με σύγχρονα προϊόντα, υπηρεσίες και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η πίεση στην Εθνική, πακέτα στον ΟΠΑΠ, το γύρισμα της Ελλάκτωρ και η Intracom

Γιατί δεν ανησυχεί το «κλείδωμα» κερδών στις τράπεζες, οι κινήσεις αγοραστών στον ΟΠΑΠ, οι «στημένοι» για Ελλάκτωρ, τα ιστορικά υψηλά της Entersoft και η παράλληλη άνοδος Intracom - Κλουκίνας Λάππας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η Εθνική και ο MSCI, η ταλαιπωρία των ΕΛΠΕ, οι φήμες για Lavipharm και η ΚΡΙ-ΚΡΙ

Ο Νοέμβριος των κερδών, η αναδιάρθρωση του MSCI και η μετοχή της ΕΤΕ, η ανοδική κίνηση που «χρωστούν» τα ΕΛΠΕ, οι απώλειες του ΟΠΑΠ, το ράλι της Κρι Κρι και οι φήμες που έδωσαν ώθηση στη Lavipharm.