ΓΔ: 893.89 0.25% Τζίρος: 1.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Πειραιώς, «σβήνει» φέτος NPE's 11 δισ. ευρώ

Ανεβαίνει στα 7 δισ. ευρώ ο «πήχης» για τις φετινές τιτλοποιήσεις της Τρ. Πειραιώς, ενώ η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια θα καλυφθεί αρχικά με οργανικά κέρδη και στο μέλλον με νέα έκδοση Tier 2.

Μέσω οργανικής κερδοφορίας και με νέα έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, εντός του 2020, θα καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς την κεφαλαιακή επίπτωση που θα προκύψει από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζει ο όμιλος, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ταχύτερη μείωση των NPEs.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, σε επενδυτές και αναλυτές, οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έρχονται ένα χρόνο νωρίτερα με την αξιοποίηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και την υλοποίηση, εντός του 2020, τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ.

Με τις νέες, εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των NPE's, η Τράπεζα Πειραιώς θα καταφέρει να περιορίσει τον δείκτη NPEs από 49% που ήταν στο τέλος του 2019 σε περίπου 15% το 2022 και σε μονοψήφιο επίπεδο το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα θα προχωρήσει το 2020 σε πρόσθετες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ και το project Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ. Έτσι, ο στόχος μείωσης των NPEs το 2020 αναβαθμίζεται σε -11 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου -6,4 δισ. ευρώ.

Οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις θα επιβαρύνουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,8% ή 180 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε ζημιά περίπου 700 εκατ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας η κεφαλαιακή επίπτωση θα καλυφθεί από την οργανική κερδοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει σε νέα έκδοση Tier 2, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προκειμένου οι ζημιές αυτές να μην πυροδοτήσουν την έκδοση μετοχών, που προβλέπει ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία, ο όμιλος θα προχωρήσει στην απόσχιση των τραπεζικών εργασιών και τη δημιουργία μιας «νέας» Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η σημερινή Πειραιώς θα μετατραπεί σε εταιρία συμμετοχών (στην οποία θα ανήκει το 100% της νέας Πειραιώς), στο μοντέλο που κινούνται ήδη Eurobank και Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας η τιτλοποίηση Phoenix, ύψους 2 δις. ευρώ, θα «τρέξει» άμεσα, με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο 2020, τον Μάιο με στόχο τον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Σε ό,τι αφορά το project Vega, ύψους 5 δις. ευρώ, οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τον Ιούλιο, οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

«Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου €11 δισ., καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς χαρακτήρισε το 2019 έτος ορόσημο για την τράπεζα «καθώς επέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς «έκαψε» τα short χαρτοφυλάκια

Έντονα ανοδικά έχει ξεκινήσει και το 2020 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το θεαματικό ράλι που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά, υποχρεώνοντας σε απώλειες τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν short θέσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι short χάνουν το «στοίχημα» στις τράπεζες

Χάνουν το «στοίχημα» οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις εγχώριων τραπεζικών μετοχών, καθώς ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης απομείωσης (dilution) μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει «αδυνατίσει» πολύ.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τρ. Πειραιώς, η επίθεση Τσίπρα και η «ηρωϊκή» ανακεφαλαιοποίηση του 2015

Τη σημαία του αγώνα κατά της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς σηκώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 2015 η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε εξαφανίσει 33 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλο χαμένο το ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: Η αύξηση και η επόμενη ημέρα

Οι ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής, από το +26% στο -22%, οι υπολογισμοί για το dilution των παλιών μετόχων και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί από το book building αισθητά υψηλότερα του 1 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η αύξηση της Πειραιώς είναι game changer για τις τράπεζες

Με το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρουσιάζει σήμερα η διοίκηση Χρ. Μεγάλου, η Πειραιώς επιταχύνει την πορεία προς μονοψήφιο δείκτη NPEs. Κομβικό σημείο για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.