ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αίτηση για την ένταξη του Sunrise ΙΙ στο σχέδιο Ηρακλής κατέθεσε η Πειραιώς

Με την νέα τιτλοποίηση ύψους 2,6 δισ. ευρώ το απόθεμα των NPEs θα μειωθεί κοντά στα 6 δισ. από 9 δισ. σήμερα ενώ ο σχετικός δείκτης θα περιοριστεί στο 17% από 23%. Στόχος μονοψήφιος δείκτης NPEs έως τις αρχές 2022.

Αίτηση για την ένταξη της τιτλοποίησης Sunrise ΙΙ, συνολικού ύψους 2,6 δις. ευρώ, στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης Ηρακλής ΙΙ κατέθεσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για σημαντική κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας της τράπεζας για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η Τρ. Πειραιώς πέτυχε την μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 13,5 δις. ευρώ και το οποίο διαμορφώθηκε σε 9 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου ενώ ο δείκτης NPEs να συρρικνώθηκε στο 23% έναντι 46% που ήταν στο τέλος του 2020. Με την νέα τιτλοποίηση, το Sunrise II, το υπόλοιπο των NPEs θα συρρικνωθεί κοντά στα 6 δις. ευρώ ενώ ο δείκτης NPEs θα μειωθεί περαιτέρω στο 17%.

Η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς: «Στην πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Sunrise II», συνολικής λογιστικής αξίας €2,6δις, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την 05.08.2021 αίτηση βάσει του ν.4649/2019 για την ένταξη της τιτλοποίησης αυτής στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογα «Sunrise ΙΙ» υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής ονομαστικής αξίας έως €1,2 δισ.»

Η εικόνα των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου

Αύξηση κατά 18% σε ετήσια βάση σημείωσαν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον λειτουργικά έξοδα) κατά το πρώτο εξάμηνο και τα οποία ανήλθαν στα 505 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση στα διαμορφώθηκαν σε 444 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση με τελικό αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους προς έσοδα (σε επαναλαμβανόμενη βάση) να περιοριστεί στο 41% το πρώτο εξάμηνο, έναντι 49% την ίδια περίοδο του 2020

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 358 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2021, διπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημίες από τη μείωση των NPEs, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε  -2,5 δισ. ευρώ.

Τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού "Sunrise" υπογραμμίζουν οι αναλυτές της JP Morgan και της Axia στα σχόλιά τους για τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου από την τράπεζα, ενώ συμφωνούν στη διαπίστωση ότι τα βασικά μεγέθη της τράπεζας εξελίσσονται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Η JP Morgan Cazenove διατηρεί την επενδυτική σύσταση "neutral" με τιμή στόχο για τη μετοχή στα 1,90 ευρώ, ενώ η Axia διατηρεί τη σύσταση αγοράς, δίνοντας υψηλότερη τιμή στόχο, στα 2,15 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει σελίδα η Τρ. Πειραιώς: «Τρέχει» το Sunrise, βελτίωση μεγεθών

Το τελευταίο εξάμηνο έχει υλοποιηθεί το 80% του σχεδίου Sunrise. Οι δέκα κινήσεις της διοίκησης που εδραιώνουν τη θέση της τράπεζας. Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η κερδοφορία στο α' αξάμηνο. Τι δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο  επενδύει σε μετοχικές αξίες επιλεγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που σε κάθε χρονική συγκυρία θεωρούνται επίκαιροι και ελκυστικοί
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέκρινε η Επ. Aνταγωνισμού την πώληση του κλάδου καρτών της Πειραιώς

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προκαλούνται «σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».