ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alumil

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η Alumil, στόχος για τζίρο 500 εκατ. ευρώ

Δυναμικό επενδυτικό πλάνο ύψους 54 εκατ. ευρώ έχει καταστρώσει για την επόμενη τετραετία η εταιρεία που στοχεύει να αναπτύξει το αποτύπωμά της στις αγορές του εξωτερικού.

Ανεβάζει επενδυτικές στροφές η Alumil που κλείνει οριστικά το θέμα με τους servicers και εξετάζει την ανάπτυξη της παρουσίας της σε Ινδία και Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα στοχεύει να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και CEO της Alumill, Γ. Μυλωνάς, «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κλείσει το ζήτημα με τη Cepal». Σημείωσε πως αποτελεί πλέον «τυπική διαδικασία» και τόνισε ότι η Alumil έχει πάρει την έγκριση ώστε να προχωρήσει με τις επενδύσεις της, καθώς «έχουμε πάρει το ΟΚ από τη Cepal για να πάρουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

Καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τους πυλώνες της Alumil που έχει σταθεροποιήσει από το 2014 μια ανοδική πορεία, κινούμενη πλέον σε τζίρο πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, με την κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, η εταιρεία εκτιμάται πως θα κλείσει το 2023 με κύκλο εργασιών στα 398,8 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή πτώση από το 2022 που είχε χαρακτηριστεί από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών στην αγορά.

«Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ένας καλός κύκλος για την εταιρεία» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς που σημείωσε ότι πολύ σύντομα η Alumil θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο, ωστόσο υπογράμμισε πως «ο σκοπός μας δεν είναι η αύξηση του τζίρου, αλλά τα θετικά αποτελέσματα και η κερδοφορία».

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως ήδη η εταιρεία έτρεξε επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια, υπογραμμίζοντας την ισχυρή θέση της Alumil και την δυνατότητα να προχωρήσει με το πλάνο επενδύσεών της.

«Έχουμε αλλάξει πολύ ως προς το πως λειτουργούμε. Μας χτύπησε η κρίση όταν είχαν κορυφωθεί οι επενδύσεις του ομίλου. Στη συνέχεια υπήρξε μια μεγάλη αναδιοργάνωση στην εταιρεία.'Ημασταν στο εξωτερικό αλλά δεν ήταν ο στόχος μας, ωστόσο πλέον αποτελεί το 80% του τζίρου μας», ανέφερε στέλεχος της εταιρείας.

Η Alumil διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη), 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και εξαγωγική παρουσία σε περίπου 70 χώρες, με τις εξαγωγές της να προσεγγίζουν το 76% επί του κύκλου εργασιών.

Το επενδυτικό πλάνο της Alumil

Στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγική επέκταση στην Αίγυπτο, όπου η εταιρεία διαθέτει για την ώρα βαφείο και παραγωγή εξαρτημάτων. Η Αίγυπτος θα γίνει κεντρικό service hub για την Αφρική, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέας πρέσας στο Κιλκίς και η δημιουργία νέων γραμμών συρραφής θερμομονωτικών προφίλ σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη.

Επίσης περιλαμβάνεται στο σχέδιο και μια ρομποτική αποθήκη εξαρτημάτων, μονάδες CNC, επενδύσεις στη συσκευασία προφίλ καθώς και σε νέα συστήματα βαφής και κάθετης γραμμής βαφής σε Κιλκίς και Σερβία.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «μας ενδιαφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί είμαστε ο ιδανικός επενδυτής για το Ταμείο, καθώς όλες οι επενδύσεις που θέλουμε να κάνουμε είναι τεχνολογίας και να κάνουμε πιο έξυπνη τη διαχείριση της παραγωγής μας χρησιμοποιώντας νέα ψηφιακά εργαλεία».

Η Alumil στοχεύει στο να επενδύσει 54 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία. Για το 2024 εκτιμά πως θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να θέλει να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στη διετία, επικεντρώνοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, με την παρουσία εκτός συνόρων να βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μυλωνάς η εταιρεία έχει καταθέσει ήδη το αίτημα για επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για το 2024, ενώ εξετάζονται οι κινήσεις και το πλάνο για το 2025.

Ένα μεγάλο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας αποτελεί και η πλατφόρμα My Window που επιτρέπει στον ιδιώτη να πάρει προσφορά από πιστοποιημένο συνεργάτη της Alumil. Εκεί μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους κατασκευαστές και συνεργάτες χωρίς να χρειαστεί να αναλωθούν σε ψάξιμο και να υπάρχει ένας αξιοπιστος μάστορας που θα μπει στο σπίτι λύνοντας τους προβληματισμούς του ιδιώτη. 

Επίσης έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες με εργαλεία για τους συνεργάτες της Alumil που τους δίνουν όλη την πληροφορία για τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία και για αλλαγές που γίνονται. Έχουμε δημιουργήσει λογισμικό που μπορεί να κάνει το κατασκευαστικό, να υπολογίσει το κόστος υλικών, τα εργατικά και να δώσει μια ολοκληρωμένη προσφορά στον ιδιώτη. 

Η Alumil αποτελεί την πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver, ενώ βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά στις 35 Most Sustainable Companies in Greece.

Η Alumil για πάνω από δυο δεκαετίες αποτελεί εκ των πρωτοπόρων στην ανακύκλωση αλουμινίου, διαθέτοντας ιδιόκτητο χυτήριο ενώ πριν από δυο χρόνια προχώρησε στην πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου.

Η εταιρεία έχει ενσωματώσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την παραγωγική διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, έχοντας αναπτύξει ένα ιδιαίτερα διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκια που μεταξύ άλλων συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και δίνει υπεραξία σε κάθε έργο.

Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου παίζουν ρόλο κλειδί στην επίτευξη αυτών των στόχων και στην ALUMIL ενσωματώνουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από παραγωγική διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προϊόντα που ξεχωρίζουν για τις υψηλές τους επιδόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Alumil: Σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2023, πάει για πορεία ρεκόρ το 2024

Η εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου πέτυχε αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των πωλήσεών της κατά 7% το 2023. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 15% σε επίπεδο ομίλου.
Alumil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alumil: Υποχώρηση 88,4% των καθαρών κερδών στα 2,9 εκατ. το α' εξάμηνο

Στα 196,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημειώνοντας πτώση 4,5% έναντι της περασμένης χρονιάς ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 56,5% έναντι του α' εξαμήνου του 2022.