ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evaggelos Mytilineos
Φωτό: Mytilineos

Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία της Mytilineos

Αύξηση 34% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 623 εκατ. έναντι 466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 4,50 ευρώ έναντι 3,41 ευρώ το 2022.

Σε νέα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι επιδόσεις της Mytilineos το 2023 καθώς τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πιο συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA) έσπασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου και ανήλθαν σε 1,014 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 23%.

Παράλληλα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 623 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 34% και αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 4,50 ευρώ έναντι 3,41 ευρώ το 2022. Όσον αφορά το προτεινόμενο μέρισμα είναι 1,50 ευρώ ανά μετοχή (με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Τα μεγέθη της εισηγμένης επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της εταιρείας, κ. Ευαγ. Μυτιληναίου, ο οποίος είχε δώσει καθοδήγηση ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

Η MYTILINEOS ανακοινώνει τα Οικονομικά Αποτελέσματα 2023:

  • 34% αύξηση στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε 623 εκατ. έναντι 466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 4,50 ευρώ έναντι 3,41 ευρώ το 2022.
  • 23% αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 1.014 εκατ., έναντι 823 εκατ. το 2022.
  • O Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε 5.492 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
  • Προτεινόμενο μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 440 εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 500 εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση 400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η συνέπεια στις υψηλές ESG επιδόσεις αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της MYTILINEOS. Κατά το έτος 2023, η εταιρεία εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας εξαιρετική επίδοση AA/ΑΑΑ.

Επιπλέον, είναι η μόνη εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά, με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τέλος, η ηγετική θέση της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την παρουσία της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της, και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters, όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg και Ideal Ratings.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την Εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, μέσω μιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής. Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συνεχής αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, η διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων, η εισαγωγή της MYTILINEΟS στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG (με αξιολόγηση AA από τον MSCI) και η παρουσία στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την πρόοδο της Εταιρείας και τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό διεθνοποίησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Στόχος μας να παράγουμε το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024

Από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η MYTILINEOS είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους, τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Κατασκευάζει δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT στην Πολωνία

Το έργο PAK CCGT αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Η συμβατική τιμή για την Mytilineos ανέρχεται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει την αξία των 2,3 δισ. PLN (500 εκατ. ευρώ).
businessdaily-Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε λειτουργία ο δεύτερος αεριοστροβίλος στη Λιβύη

Ο δεύτερος αεριοστρόβιλος στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Tobruk της Λιβύης, τροφοδοτεί το δίκτυο της χώρας με επιπλέον 171MW. Μετά την ολοκλήρωσή της, η μονάδα θα είναι σε θέση να παρέχει περισσότερα από 740MW.