ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ideal Holdings

Εξαγορές στον κλάδο πληροφορικής το 2024 σχεδιάζει η Ideal Holdings

Στόχος να προστεθούν συμπληρωματικά προϊόντα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Στα 100 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο στην πληροφορική. Mετά την παρέλευση του α' τριμήνου η διοίκηση θα δώσει guidance για το σύνολο του 2024.

«To 2024 φαίνεται να είναι καλύτερο σε σχέση με το 2023 από πλευράς εσόδων αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ideal Holdings, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023. Η διοίκηση δεν έδωσε guidance για το 2024, κάτι που θα κάνει, κατά την προσφιλή της τακτική, μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου.

Η διοίκηση εξετάζει ευκαιρίες για εξαγορές και ενδεχομένως στο πρώτο εξάμηνο του 2024 να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ειδικότερα για τον κλάδο της πληροφορικής, απαντώντας το management σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε πως εξετάζει την εξαγορά εταιρειών που θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ομίλου. Επίσης, έγινε γνωστό πως το ανεκτέλεστο έργο στον κλάδο της πληροφορικής από τα συμβασιοποιημένα έργα ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ έργα και φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα έργα προς υπογραφή.  

Πως διαμορφώνονται τα περιθώρια κέρδους

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το σύνολο των θυγατρικών της το 2023. Τα καλύτερα περιθώρια κέρδους εντοπίζονται στη βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία παρά την πτώση του όγκου πωλήσεων εμφάνισε αύξηση κερδών. Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, συμβαίνει γιατί οι εταιρείες  Astir Vitogiannis και ακόμη περισσότερο η Coleus στη Ν. Αφρική έχουν καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα και εξειδικευμένο προϊόν με πελάτες μεγάλες ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών.

Με το δεύτερο καλύτερο περιθώριο κέρδους ακολουθεί η πληροφορική, με τις θυγατρικές (BYTE, ADACOM, IDEAL Electronics) καθώς ένα κομμάτι του τζίρου της προέρχεται από την εμπορία που μειώνει τα αρχικά περιθώρια. Το μικρότερο περιθώριο κέρδους το έχει η λιανική με το Attica, αλλά έχει τα υψηλότερα κέρδη λόγω του μεγάλου τζίρου που καταγράφει.

Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν το 2023 στα 384,3 εκατ. ευρώ (+120%), τα κέρδη EBITDA στα 53,9 εκατ. (+1-1%), τα κέρδη προ φόρων στα 38 εκατ. (+76%) και τα καθαρά κέρδη στα 26,7 εκατ. ευρώ (+73%).  

Ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης σε 73,3 εκατ. και ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός / EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,4x. Λαμβάνοντας υπόψιν απαιτήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ύψους 16 εκατ.(από το Attica) ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα  57,3 εκατ. και ο αντίστοιχος δείκτης στο 1,1x.  Η διοίκηση θα προχωρήσει και φέτος σε επιστροφή κεφαλαίου, το ύψος όμως θα καθοριστεί από τις επενδυτικές ανάγκες, δηλαδή τις εξαγορές στις οποίες θα προχωρήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έχει μετατραπεί η Ideal Holdings σε μηχανή παραγωγής υπεραξιών

Μέσα σε δύο χρόνια, ο επενδυτικός φορέας, μέσω των εξαγορών με «χαρτιά», αύξησε τον αριθμό των μετοχών του κατά 50%, αλλά ταυτόχρονα αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 300% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 200%.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Πωλήσεις άνω των 100 εκατ. το 2023 από τον τομέα πληροφορικής

Μεγαλύτερη συνεισφορά από την πληροφορική σε σχέση με τη βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για μεταλλικά πώματα. Παραμένουν οι προβλέψεις για EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τέσσερις πιθανές εξαγορές.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDEAL Holdings: Νέο μοντέλο ανάπτυξης με φιλοσοφία private equity fund

Η μικρή εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα και στις ηλεκτρικές συσκευές έχει μετατραπεί σε έναν επενδυτικό φορέα με πέντε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χρηματιστηριακής αγοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.