ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Viohlalco: Γιατί «φρέναρε» η ανάπτυξη το 2023- Αισιοδοξία για τη συνέχεια

Aύξηση τζίρου 50% και EBITDA 77% τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον όμιλο. Οι έκτακτες ζημιές από την αποτίμηση των μετάλλων και οι τόκοι πίεσαν την κερδοφορία πέρυσι. Τι αναμένει η διοίκηση του ομίλου για το τρέχον έτος.

Μετά από δύο εντυπωσιακές χρονιές, το 2021 και το 2022, ο όμιλος Viohalco είδε τα μεγέθη του να υποχωρούν το 2023, λόγω χαμηλότερων όγκων και παραγγελιών αλλά και των μειωμένων τιμών των μετάλλων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 6,3 δισ. ευρώ από 6,99 δισ. το 2022, το ενοποιημένο αναπροσαρμoσμένο EBITDA μειώθηκε στα 537 εκατ.  ευρώ από 649 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας  κατήλθαν στα 48,2 εκατ. ευρώ από 266 εκατ. ευρώ το 2022, επηρεαζόμενα από τις ζημιές λόγω αποτίμησης των μετάλλων και από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Από το τέλος του 2019, πάντως, ο τζίρος του ομίλου έχει ενισχυθεί κατά 50% και τα EBITDA κατά 77%, καθώς οι επενδύσεις του ομίλου ώστε να προσφέρει προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη αποδίδουν.

Οι επενδύσεις και πέρυσι έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο όμιλος κατάφερε να μειώσει τον καθαρό του τραπεζικό δανεισμό κατά 184 εκατ ευρώ στα 1,87 δισ. ευρώ, λόγω χαμηλότερων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.

Πλεονέκτημα του ομίλου παραμένει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών, καθώς την περσινή χρονιά υστέρησαν  οι τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου αλλά οι τομείς των καλωδίων, των χαλύβδινων σωλήνων και του χαλκού κινήθηκαν ανοδικά. Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023. Κέρδη 6% για τη μετοχή από την αρχή του έτους. Στα 1,4 δισ. η κεφαλαιοποίηση του ομίλου, όσο και η θυγατρική του Cenergy.

Οι επιδόσεις το 2023 αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος για τις θυγατρικές Cenergy, Elvalhalcor, Σιδενόρ και Noval Property έχουν ως εξής:

Ιστορικά ρεκόρ για τη Cenergy  (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) 

Ο τζίρος του ομίλου Cenergy το 2023 διαμορφώθηκε στα 1,63 δισ. (+14%), τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 213,8 εκατ. ευρώ (+56%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 73 εκατ. ευρώ (+21%). Οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις οφείλονται στη συνεχιζόμενη άνοδο του τομέα των καλωδίων αλλά και στην «αφύπνιση» του τομέα των σωλήνων χάλυβα που τα τελευταία χρόνια είχε αναιμικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας των χαλύβδινων σωλήνων συνεισέφερε 64,2 εκατ. ευρώ στα EBITDA  από 28,3 εκατ. ευρώ το 2022 (+126%).

Η μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός και η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων δημιουργούν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για καλώδια, ενώ και η ζήτηση για αέρια καύσιμα (φυσικό αέριο, υδρογόνο) θα συνεχίσει να αυξάνεται. Όπως επισημαίνουν από την εταιρεία, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια βελτίωσαν την ανταγωνιστική θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου και την τοποθέτησαν σε υψηλή θέση μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στις νέες τεχνολογίες αγωγών, όπως η μεταφορά υδρογόνου και η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου στις 31/12/2023 ήταν 3,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. από τον τομέα των καλωδίων και τα 650 εκατ ευρώ από τον τομέα των σωλήνων. Όπως υποστηρίζουν από τη διοίκηση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου (Κόρινθο για υποβρύχια καλώδια, Θήβα για χερσαία καλώδια και Θίσβη για χαλύβδινους σωλήνες).

Η διοίκηση εκτίμησε πως το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή, από 0,05 ευρώ ανά μετοχή το 2022 (+60%).  Στα 1,36 δισ. η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά το ράλι της μετοχής με κέρδη 137% το 2023. Μικρά κέρδη 3,2% για τον τίτλο από την αρχή του έτους.

Οι χαμηλότερες παραγγελίες πίεσαν τα κέρδη της Elvalhalcor

Η κερδοφορία του ομίλου Elvalhalcor πιέστηκε το 2023 από τη μείωση των παραγγελιών, τις ζημιές από την αποτίμηση των μετάλλων, αλλά και τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη. Το προσαρμοσμένο EBITDA όμως (χωρίς τις ζημιές από την αποτίμηση των μετάλλων) διαμορφώθηκε στα 239 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 11,8% σε σχέση με τα 271 εκατ. ευρώ το 2022 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ. 

Το 2023 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησε  στα 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 159,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά τα αποτελέσματα του 2023 έχουν επηρεαστεί από λογιστικές ζημιές 47,4 εκατ. ευρώ από τις αποτιμήσεις στις τιμές των μετάλλων, ενώ τα αποτελέσματα του 2022 ενσωμάτωναν όφελος 61,5 εκατ. ευρώ από την άνοδο των τιμών τότε. Παράλληλα, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη και με αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη λόγω της ανόδου των επιτοκίων, αφού από 41,5 εκατ. ευρώ το 2022, πέρσι έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία χάρη στις αυξημένες ελεύθερες ταμειακές ροές και τις μικρότερες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης, κατάφερε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της κατά 142,2 εκατ. ευρώ στα 813 εκατ ευρώ με τη σχέση καθαρός δανεισμός προς ebitda να διαμορφώνεται στο 3,4X. 

Για το 2024, σύμφωνα και με την εικόνα από το πρώτο δίμηνο,  οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα είναι τουλάχιστον μια χρονιά με μεγέθη αντίστοιχα του 2023. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στην ολοκλήρωση της πώλησης αποθεμάτων από τους πελάτες, γεγονός που είχε περιορίσει τη ζήτηση για παραγωγή νέων προϊόντων το 2023, στη διατήρηση των επενδύσεων κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ όπως και το 2023 και στην παραγωγή προϊόντων που ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες τάσεις της κυκλικής οικονομίας.

Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας, όπως αναφέρει η διοίκηση είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στον τομέα του αλουμινίου που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξήσει το capacity από 386.000 τόνους το 2023 σε 450.000 τόνους. Αστάθμητος παράγοντας είναι η παγκόσμια έλλειψη ανάπτυξης που καθιστά διστακτικούς τους μεγάλους πελάτες της για επενδύσεις. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι 0,04 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,06 ευρώ το 2022. Ανοδος 7,8% για τη μετοχή από την αρχή του έτους.

Η ζήτηση στην Ελλάδα για χάλυβα δεν αντιστάθμισε τη μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό

Ο κλάδος του χάλυβα -Σιδενόρ στην Ελλάδα και Stomana Industry στη Βουλγαρία- κατέγραψε κάμψη των επιδόσεων, κυρίως ως συνέπεια της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς χάλυβα. Aντιθέτως, όπως αναφέρει η διοίκηση, ο κλάδος διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά της Ελλάδας, όπου ο κατασκευαστικός τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται. 

Στο περιβάλλον αυτό το 2023, ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα υποχώρησε στα 1.014 εκατ. ευρώ, έναντι 1.392 εκατ. ευρώ το 2022. Παράλληλα, ο κλάδος κατέγραψε ζημιές προ φόρων 41 εκατ. ευρώ από κέρδη προ φόρων 88 εκατ. ευρώ. 

Για το 2024, η διοίκηση εκτιμά ότι «στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα. Ωστόσο, σε ευρύτερο πλαίσιο, η ζήτηση για χάλυβα επηρεάζεται αρνητικά από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες εντάσεις, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και τις ιστορικά υψηλές εισαγωγές που ενδέχεται να ασκήσουν επιπλέον πίεση στους τοπικούς παραγωγούς, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2024». 

Έτοιμη για το ΧΑ η θυγατρική Noval Property με «σύμμαχο» και την EBRD

Eντός του 2024 θα εισαχθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η Noval Property, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Viohalco που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα με σύνολο ενεργητικού στο τέλος του 2023 στα 670 εκατ. ευρώ και εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μισθώσεων) και συμμετοχών στα 582,6 εκατ, ευρώ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισαγωγή της και μέσω μίας pre-IPO συναλλαγής που ολοκληρώθηκε εντός του 2023, η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά.
Τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας ανήλθαν πέρσι στα 29,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2022. Η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) έφτασε τα 17,8 εκατ. ευρώ (+39%) και και τα καθαρά κέρδη στα 64,6 εκατ. ευρώ (+164%) επηρεαζόμενα θετικά από κέρδη 47,6 εκατ. λόγω της αναπροσαρμογής της αξίας των επενδυτικών ακινήτων. Στο 98% η πληρότητα στους ενοικιαζόμενους χώρους το τέλος του 2023

Τι «βλέπει» το management της Viohalco για τη συνέχεια

Για το τρέχον έτος η διοίκηση της Viohalco αναφέρει πως παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα το 2023 λόγω των διακυμάνσεων της ζήτησης, η αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, η «στροφή» στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της Viohalco σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι κλάδοι των καλωδίων, του χαλκού και των σωλήνων χάλυβα θα ενισχυθούν, καθώς αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ώθηση χάρη στην αναπόφευκτη αύξηση της απαίτησης για εξηλεκτρισμό, την ευρεία ανάπτυξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάγκη για επεκτάσεις των κεντρικών δικτύων, καθώς και από τις αυξανόμενες απαιτήσεις για αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Τέλος, η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα βελτιώσει και τα έξοδα για τόκους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viohalco: Το μεγάλο στοίχημα του 2013 και η εκτίναξη μεγεθών το 2022

Επιδόσεις ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ομίλου καταγράφηκαν το 2022. Πώς ο κορυφαίος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας μετέφερε την έδρα του εκτός Ελλάδας και στράφηκε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλήγμα στη Viohalco από τον χάλυβα: Μείωση τζίρου 27% για τη Σιδενόρ

Σε ζημιές πέρασε ο κλάδος χάλυβα του ομίλου Viohalco το 2023. Καλή η αγορά στην Ελλάδα λόγω κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά οι εισαγωγές τρίτων στην Ευρώπη πίεσαν τα αποτελέσματα. Τι βλέπει για το 2024 η διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Στα ύψη η διεθνής ζήτηση, κορυφώνονται οι επενδύσεις

Ο τομέας καλωδίων της Cenergy διπλασιάζει την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «χρυσό» τρίμηνο για τη Cenergy και οι νέες μεγάλες επενδύσεις

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 9μηνο το 1 δισ. ευρώ και τα EBITDA προσέγγισαν τα 95 εκατ. ευρώ. Ισχυρή ζήτηση υποβρυχίων καλωδίων, κέρδη και από τους σωλήνες χάλυβα. Τα τέσσερα επενδυτικά σχέδια που «μεγαλώνουν» τον όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφήνει πίσω το δύσκολο 2023 η Elvalhalcor, αισιοδοξία για το 2024

Ανοδική κίνηση στις τιμές του αλουμινίου και του χαλκού. Ευνοϊκή συγκυρία για τα προϊόντα με εφαρμογές σε συσκευασία τροφίμων, ηλεκτροκίνηση και αντλίες θερμότητας. Τι λέει η διοίκηση για κόστος χρήματος, επενδύσεις και τα «πραγματικά» EBITDA.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς προστατεύει η Cenergy και το 2024 τα υψηλά περιθώρια κέρδους

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κλειδί για την αύξηση των EBITDA. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα εργοστάσια καλωδίων Κορίνθου και Θήβας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΘΕ για το ανεκτέλεστο και τον ανταγωνισμό.