ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
titan_kamari
Το εργοστάσιο της Τιτάν στο Καμάρι.

Τιτάν: Μεγάλη επένδυση στη Βοιωτία, πρωτοπορία στο πράσινο τσιμέντο

Τα εγκαίνια της επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ στο Καμάρι Βοιωτίας έκανε χθες ο όμιλος Τιτάν. Υλοποιεί ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο να έχει έως το 2050 μηδενικούς ρύπους.

Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει φέρει τον όμιλο μέσα στους πρωτοπόρους παγκοσμίως στην ταχύτητα ενεργειακής μετάβασης προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, έχοντας ήδη επιτύχει περίπου το ¼ της παραγωγής να είναι «πράσινο» υλοποιεί ο όμιλος Τιτάν, που αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ο όμιλος υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, με στόχο να καταστήσει το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό έργο IFESTOS, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές για μια βιομηχανία τόσο βαριά, με τόσο δυσκίνητες δομές στην παραγωγή, ενώ η δημιουργία του θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων του συγκεκριμένου εργοστασίου του ομίλου το 2030.

Όλα αυτά ελέχθησαν χθες, όπου στο Καμάρι Βοιωτίας έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της πρόσφατης πράσινης επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα σχετικών πρωτοβουλιών.

Η επένδυση αυτή επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων, προερχόμενα από την ανακύκλωση. Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

Τα χθεσινά εγκαίνια έγιναν παρουσία όλης της διοικητικής ομάδας του ομίλου Τιτάν, αλλά και μελών της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως υψηλού ρίσκου για γεωστρατηγικούς αλλά και επιχειρησιακούς – τεχνικούς λόγους, τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και από τον πρόεδρο του ομίλου Τιτάν, αλλά και επικεφαλής του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς η δημιουργία του εμπεριέχει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις ενώ η οικονομική του βιωσιμότητα του εξαρτάται από τις τιμές του CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων.

Το έργο IFESTOS θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του ομίλου Τιτάν για μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος το 2050 σε όλες τις εγκαταστάσεις του ανά τον κόσμο. Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, για έναν όμιλο με τόσο μεγάλο άπλωμα.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή βιομηχανικής κλίμακας, μονάδα δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο του Καμαρίου η οποία θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως και έτσι θα παράγονται 3 εκατ. τόνοι τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως. Οι επενδύσεις που γίνονται στο εργοστάσιο Καμαρίου έχουν ως στόχο το 2030, το 65% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην μονάδα να είναι εναλλακτικά καύσιμα.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη. Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο Καμαρίου είναι η συνέχεια του – ιστορικά - πρώτου εργοστασίου της εταιρείας, στην Ελευσίνα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατασκευών στην Αττική, καθώς και για να δημιουργήσει, μαζί με την Ελευσίνα, ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό εξαγωγέα τσιμέντου. Σήμερα, το 75% της παραγωγής του εργοστασίου εξάγεται, κυρίως στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Η έναρξη της λειτουργίας του προασβεστοποιητή (calciner) συμβάλει σημαντικά στον στόχο για δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Το εργοστάσιο βρίσκεται την τελευταία διετία σε φάση μετασχηματισμού.

Το έργο το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, δηλαδή η έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την πορεία που θα καταλήξει στην πλήρη ανακατασκευή της παραγωγικής διαδικασίας για τη δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

Στόχος σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών, συνεχίζοντας την δυναμική των εξαγωγών. Με την επένδυση στον προασβεστοποιητή, καθώς και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, το εργοστάσιο θα παράξει τσιμέντο με 150.000 τόνους μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα ετησίως, περιορίζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων μόλις στο 30%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επιταχύνει με εξαγορές η Τιτάν την παραγωγή «πράσινου» τσιμέντου

Η πρόσβαση στο υλικό της ποζολάνης αντικαθιστά το ρυπαρό κλίνκερ που αποτελεί την πρώτη ύλη για το τσιμέντο. Στόχος έως το 2026 το «πράσινο» τσιμέντο να αποτελεί το 50% της συνολικής παραγωγής του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αμερικανικό όνειρο» για τον Όμιλο Τιτάν: Από τις ΗΠΑ το 57% των εσόδων

Πως η απόβαση στην Αμερική εκτόξευσε τον Όμιλο που έχει αναδειχθεί πλέον ως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία με 11 εργοστάσια τσιμέντου εκτός συνόρων. Οι προσδοκίες για το «πακέτο Μπάιντεν» και το Ταμείο Ανάκαμψης.