ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τα ΕΛΠΕ... πρασινίζουν με στόχο τα 600 MW από ανανεώσιμες

Μετά την εξαγορά mega φωτοβολταϊκού πάρκου από τη γερμανική Juwi, τα ΕΛΠΕ στοχεύουν να κατακτήσουν μία από τις πρώτες θέσεις στις ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας το 2025 το 8% της εγχώριας παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ.

Το mega φωτοβολταϊκό πάρκο που εξαγόρασαν χθες τα ΕΛΠΕ από τη γερμανική Juwi, λίγο έξω από την Κοζάνη, δεν είναι παρά το πρώτο τους βήμα στην «πράσινη» αγορά. Στόχος του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις των ανανεώσιμων πηγών, αφού μόνο έτσι θα πετύχουν να κερδίσουν το στοίχημα της μείωσης κατά 50% του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος μέχρι το 2030.

Τα ΕΛΠΕ καθυστέρησαν να ακολουθήσουν το παγκόσμιο κύμα των μεγάλων πετρελαϊκών, όπως οι Shell, Eni, Total και Statoil, που εδώ και κάποια χρόνια επιχειρούν να «πρασινίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ισπανικής Repsol, που τον Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το 2050 θα έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, σχεδιάζοντας να ενσωματώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη και στις διαδικασίες διύλισης. Ακριβώς την ίδια δέσμευση ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και η BP.

Στα χνάρια των παραπάνω ομίλων επιχειρούν να βαδίσουν και τα ΕΛΠΕ, τα οποία ξεκινούν από αρκετά χαμηλή βάση. Έως πρόσφατα οι ανανεώσιμες πηγές συμμετείχαν με μόλις 2 εκατ. ευρώ στη συνολική λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, που κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 600 - 800 εκατ ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Αν. Σιαμίσιης. Η συμμετοχή αυτή έχει αυξηθεί στα 20 εκατ ευρώ μετά την εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης, του μεγαλύτερου σήμερα στην Ελλάδα και τέταρτου μεγαλύτερου πανευρωπαϊκά.

Στην λογική, αυτή τα ΕΛΠΕ έχουν βάλει ως στόχο να αναπτύξουν 300 μεγαβάτ ΑΠΕ μέχρι το 2021 και 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025 τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Είτε αναπτύσσοντας δικά τους πάρκα, είτε μέσα από εξαγορές, όπως αυτή που υπεγράφη χθες, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλα θα αφορούν έργα αξίας 50 εκατ ευρώ -«οτιδήποτε μικρότερο δεν έχει αξία για εμάς», όπως ανέφερε χθες ο CEO της εταιρείας κατά την εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας με την Juwi.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα νέα έργα θα πραγματοποιηθούν με τον ίδιο συνεταίρο, δηλαδή τους Γερμανούς. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλει από το 2018 αιτήσεις στην ΡΑΕ για μια σειρά ομάδων έργων ανά την Ελλάδα, συνολικής ισχύος 260 MW, δίχως ακόμη να έχουν πάρει άδειες παραγωγής. Άλλα έργα που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, αλλά που επίσης δεν είναι ώριμα, αφορούν 520 ΜW φωτοβολταϊκών για τα οποία υπέβαλαν πέρυσι αιτήσεις, συν άλλα 70 MW αιολικών.

«Πράσινη» χρηματοδοτική γραμμή

Στο ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα, η απάντηση είναι ότι ο όμιλος έχει την ρευστότητα για να τα υλοποιήσει με ίδια κεφάλαια. Ερωτηθείς ωστόσο χθες ο κ. Σιαμίσιης δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί στην πορεία μια εξειδικευμένη χρηματοδοτική γραμμή για έργα ΑΠΕ. «Επειδή ο στόχος είναι να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, στο εγγύς μέλλον θα δημιουργήσουμε μια πιο εξειδικευμένη χρηματοδοτική γραμμή και στο βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν, είναι καλοδεχούμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι ο εθνικός στόχος στα φωτοβολταϊκά είναι αυτά να φτάσουν από τα 3.000 μεγαβατ σήμερα στα 7600 το 2030. Υπό αυτή την έννοια τα 600 MW του στόχου των ΕΛΠΕ αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, της τάξεως του 8%..

Ποια είναι η γερμανική Juwi

Το έργο της Κοζάνης, ύψους 130 εκατ ευρώ, θα εκτείνεται σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, θα έχει ετήσια παραγωγή πάνω από 300 μεγαβατώρες ανά έτος, όμως το κυριότερο είναι ότι έχει εξασφαλισμένη 20ετή σύμβαση με το διαχειριστή ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) σε «κλειδωμένη» ταρίφα σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Πρόκειται για 58 ευρώ / μεγαβατωρα, όταν η αντίστοιχη τιμή χονδρικής στον ηλεκτρισμό βρισκόταν πέρυσι στα 64 ευρώ.

Η γερμανική Juwi είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των ανανεώσιμων διεθνώς με έναν ετήσιο τζίρο 3,9 δισ ευρώ και θυγατρικές σε 17 χώρες. Ιδρύθηκε το 1996 στη Ρηνανία - Παλατινάτο και σήμερα απασχολεί περίπου 850 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη περίπου 1.000 ανεμογεννήτριες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2,3 GW σε περισσότερες από 180 τοποθεσίες. Στον ηλιακό τομέα, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει περισσότερα από 1.700 έργα συνολικής ισχύος 2,5 GW. Συνδυαστικά, τα παραπάνω έργα παράγουν 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες περίπου 2,5 εκατομμυρίων γερμανικών νοικοκυριών. Αθροιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, η Juwi έχει υλοποιήσει επενδύσεις περίπου 8,8 δισ. ευρώ για να φέρει σε πέρας αυτά τα έργα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηelleniq Energy: Άνω του 1 δισ. ευρώ τα κέρδη EBITDA για το σύνολο του 2023

Τι είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τον τομέα των ΑΠΕ, τη συντήρηση των διυλιστηρίων και για το ποσοστό που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ικανοποίηση για το β' τρίμηνο παρά τη μεγάλη πτώση των μεγεθών.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποχώρηση πάνω από 20% στα περιθώρια διύλισης της Helleniq Energy

Υπερκέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά από το δεύτερο τρίμηνο άρχισε η πτώση των περιθωρίων διύλισης. Εμπόδια στην επένδυση για «μπλε» υδρογόνο στην Ελευσίνα. Σχεδιάζονται εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Σιάμισιης: Άδικος και εξοντωτικός ο φόρος 33% στα κέρδη διυλιστηρίων

Ο CEO των ΕΛΠΕ τόνισε ότι ο όμιλος επιθυμεί να συμβάλει στην ανακούφιση των νοικοκυριών και είναι ανοικτός σε προτάσεις. ΗelleniQ Energy, η νέα ονομασία του ομίλου που σηματοδοτεί τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Έρχονται δύο εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς άφησε τον άνθρακα η γερμανική RWE, γιατί ποντάρει σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Οι συμφωνίες με τη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά και με τα ΕΛΠΕ για υπεράκτια αιολικά πάρκα αναδεικνύουν την ξεχωριστή θέση που έχει η Ελλάδα στο επενδυτικό πρόγραμμα της γερμανικής εταιρείας.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες με την RWE για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η συμφωνία έχει σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα, καθώς και την από κοινού συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες από το Ελληνικό Δημόσιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Το σχέδιο του 1GW για τις ΑΠΕ και ο στρατηγικός επενδυτής

Η Intrakat δεν θέλει να γίνει προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ένας developer που θα κατασκευάζει μονάδες ΑΠΕ και θα τις μεταβιβάζει. Οι συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο και η συμφωνία για υπεράκτια αιολικά πάρκα.