ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
latiniki ameriki

Επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική

Παρουσιάσεις επτά οικονομιών της περιοχής σε 110 στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ κερδίζουν έδαφος σε μια αγορά 600 εκατ. καταναλωτών. Πρωτογενή παραγωγή, φάρμακα, ΑΠΕ και κατασκευές στο ραντάρ ελληνικών εταιρειών

Δυο ενημερωτικές ημερίδες για τις δυνατότητες και ευκαιρίες επιτυχούς παρουσίας στις αγορές της Λατινικής Αμερικής οργάνωσαν πρόσφατα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Η πρώτη έγινε στην Αθήνα στις 20 Μαΐου 2024 από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network και την παρακολούθησαν 60 στελέχη εταιριών και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 2024 από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με την παρουσία 50 στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Στις Ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Ουρουγουάης, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται, τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και τους τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, έγινε παρουσίαση για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ενώ η εταιρία τεχνολογίας OKTO με επιτυχημένη παρουσία σε πολλές από αυτές τις χώρες, μοιράστηκε χρήσιμες εμπειρίες και έδωσε πρακτικές συμβουλές και κατευθύνσεις για την επιχειρηματική προσέγγιση των αγορών αυτών.

Οι Λατινοαμερικάνικες χώρες των 600 εκατομμυρίων καταναλωτών έχουν φανεί ανθεκτικές στην οικονομική κρίση με ορισμένες από αυτές να σημειώνουν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από Ε.Ε. κερδίζουν σταθερά έδαφος, οι ανάγκες σε νέες υποδομές ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, σε ψηφιακή τεχνολογία, σε ενεργειακά έργα ανοίγουν πρόσφορο πεδίο για δράση, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, υπηρεσιών υγείας, ψηφιακής διακυβέρνησης. 

Για τις ελληνικές εταιρίες ευκαιρίες υπάρχουν στα αγροτικά προϊόντα, στα φαρμακευτικά, στην μεταφορά τεχνολογίας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων, στον τουρισμό. 

Στην περιοχή υλοποιούνται πλήθωρα έργα υποδομών, ενέργειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σχολίασε ότι «στις Λατινοαμερικάνικες αγορές το ελληνικό επιχειρείν θα βρει έδαφος φιλικό και πρόσφορο, οι χώρες αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναζητούν νέες τεχνολογίες, προωθούν την ψηφιοποίηση στη λειτουργία του κράτους, καλωσορίζουν ποιοτικά προϊόντα από την Ευρώπη, υλοποιούν πληθώρα νέων έργων υποδομών, ενέργειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, έχουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Οσες ελληνικές επιχειρήσεις τις βάλουν στο ραντάρ τους με στρατηγική, μακροπρόθεσμο πλάνο και επιμονή μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη σε μία δυναμική αγορά 600 εκ. καταναλωτών».

Ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης δήλωσε ότι «το Επιμελητήριο στήνει γέφυρες επιχειρηματικής δικτύωσης σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρίες, προσφέροντας πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενημέρωσης και πρόσβασης στις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες, αξιοποιώντας το παγκόσμιο Δίκτυο Γερμανικών Επιμελητηρίων. Δίνει το παρόν με ουσιαστικές δράσεις εξωστρέφειας στηρίζοντας τις προσπάθειες των μελών του για είσοδο και παρουσία σε μεγάλες και αναπτυσσόμενες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική».

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής θα διοργανώσουν τον Νοέμβριο Επιχειρηματική Αποστολή σε 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Μεξικό και στην Κολομβία, δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρίες να έχουν σειρά στοχευμένων συναντήσεων, να διερευνήσουν το πεδίο και να επιδιώξουν συμφωνίες για εξαγωγές και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Avax: Κατασκευές, Συμμετοχές και νέες επενδύσεις οι πυλώνες ανάπτυξης

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Χ. Ιωάννου, οι κατασκευές θα συνεχίσουν να παράγουν περισσότερες ταμειακές ροές, ενώ οι συμμετοχές σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις δημιουργούν ώριμες αποδόσεις.