ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει η «βουτιά» της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 30%

Η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισε σήμερα σε ιστορικό χαμηλό, στα 0,8250 ευρώ, εν μέσω φημών για παραιτήσεις στελεχών, οικονομική στενότητα και ενεργοποίηση margin calls. «Αδικαιολόγητη η πτώση», αναφέρει η εταιρεία.

Έντονη ανησυχία πυροδότησε η νέα «βουτιά», κατά -29,97% της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εν μέσω επίμονης φημολογίας περί παραιτήσεων στελεχών, οικονομικής στενότητας του ομίλου αλλά και ενεργοποίησης margin call για δάνειο που είχαν λάβει οι αδελφοί Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της προσπάθειας απόκτησης του ελέγχου της εταιρίας το 2018.

Η μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της εταιρείας αποτυπώθηκε και στην τιμή του ομολόγου, η οποία υποχώρησε στο 93,6 και αντιστοιχεί σε απόδοση άνω του 8%.

Η μετοχή του ομίλου έκλεισε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα 0,8250 ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά -29,97% ενώ οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης μετοχών ξεπέρασαν στο κλείσιμο τα 530.000 τεμάχια. Είχε προηγηθεί μεγάλη πτώση και τις προηγούμενες ημέρες, σημαντικά μεγαλύτερη από την κάμψη του Γενικού Δείκτη.

 

Η εταιρία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη και ακραία πτώση της τιμής της μετοχής», ενώ διέψευσε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας. Επίσης χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις φήμες που διακινούνται στην αγορά και αναφέρει ότι αυτό γίνεται με «στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγορές τρεις είναι οι κύριες ανησυχίες που έχουν οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή:

  • Πρώτο, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Παρά τη γενναία προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε για την εξυγίανση του ομίλου από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, φαίνεται ότι κάτω από το χαλί υπήρχαν πολλά κρυμμένα προβλήματα και ζημιές, ειδικά από δραστηριότητες στο εξωτερικό. Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το «πάγωμα» των δημοσίων έργων που δεν επιτρέπει την εταιρία να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο έργων της και να διευρύνει τις πηγές εσόδων σε μια συγκυρία που απαιτούνται αυξημένα έσοδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος.
  • Δεύτερο, η ενεργοποίηση margin calls. Το καλοκαίρι του 2018 οι αδελφοί Καλλιτσάντση έλαβαν δάνειο 50 εκατ. ευρώ από την Farallon προκειμένου να αγοράσουν από το χρηματιστήριο μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της εταιρίας, κάτι που τελικά πέτυχαν. Ωστόσο οι αγορές μετοχών έγιναν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 2 ευρώ, και τώρα η κατάρρευση της μετοχής κάτω από το όριο του 1 ευρώ κατά πληροφορίες ενεργοποιεί ρήτρες που επιβάλλουν την κάλυψη των απωλειών με πρόσθετες εγγυήσεις.
  • Τρίτο, φήμες περί αποχώρησης στελεχών του ομίλου.

Η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

«Με αφορμή τη σημερινή αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία πτώση της τιμής της μετοχής, η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Ουδεμία εξέλιξη ή γεγονός σε γνώση της Εταιρείας υφίσταται που να δικαιολογεί τη σημερινή 97ακραία πτώση της τιμής της μετοχής της.

Επιπλέον η Εταιρεία δηλώνει ότι:

1. Κατόπιν επικοινωνίας της με το βασικό μέτοχο της Εταιρείας ο τελευταίος δήλωσε κατηγορηματικά την πλήρη στήριξή του προς τη Διοίκηση του Ομίλου και των βασικών θυγατρικών του και διέψευσε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας του σχήματός του.

2. Θεωρεί ότι η κυκλοφορία των ανωτέρω ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής.

3. Θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια που τυχόν κριθεί αναγκαία προς προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση 20 ημερών στη «ελληνοολλανδική μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

Η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Στις 27 Ιανουαρίου η επαναληπτική συνέλευση.