ΓΔ: 1465.92 0.13% Τζίρος: 37.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:17:34 DATA
HLEKTOR
Φωτό: Ελλάκτωρ

Υπογραφή νέου έργου 10,56 εκατ. ευρώ από την ΗΛΕΚΤΩΡ στην Άνδρο

«Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μετάβασης στην κυκλική οικονομία και σε μια αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία του νησιού» είπε ο Νίκος Σταθάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων της Άνδρου ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία, ΗΛΕΚΤΩΡ A.E, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως «Φορέα Υλοποίησης» και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. ως «Κύριο του Έργου». Το έργο, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι «Κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων Άνδρου» είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,56 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Νίκος Σταθάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ: «Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μετάβασης στην κυκλική οικονομία και σε μια αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία του νησιού.  Είμαστε περήφανοι καθώς η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτουμε στην ΗΛΕΚΤΩΡ μας επιτρέπει να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση αποβλήτων και να δημιουργήσουμε μια μονάδα που θα συμβάλλει σε έναν νέο περιβαλλοντικό χάρτη προς όφελος της Άνδρου και των κατοίκων της».

Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία 2 εγκαταστάσεων, εντός έκτασης 90,17 στρεμμάτων, στη θέση «Πλούσκα» της δημοτικής ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εγκατάσταση θα αφορά σε μονάδα επεξεργασίας των υπολειπόμενων, μετά από διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), δυναμικότητας 2.388 tn/έτος, καθώς και βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματός τους. Η μονάδα θα δέχεται επιπλέον 445 tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα για βιολογική επεξεργασία με αερόβια κομποστοποίηση.

Αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστα από τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, και υλικό κομπόστ τύπου Α από τα σύμμεικτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως ως υλικό επικάλυψης και αποκατάστασης. Από τα υπολειπόμενα σύμμεικτα θα ανακτώνται σιδηρούχα μέταλλα και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ θα προκύπτουν και στερεά υπολείμματα προς ταφή.

Η δεύτερη εγκατάσταση θα αποτελεί τον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ), χωρητικότητας τουλάχιστον 101.000 m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον για 25 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου. Η μονάδα θα περιλαμβάνει τα έργα στεγανοποίησης του χώρου ταφής, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα συλλογής και επεξεργασίας στραγγισμάτων, τα έργα διαχείρισης βιοαερίου, τα έργα υποδομής (πύλη εισόδου, γεφυροπλάστιγγα κλπ.), το δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης, τη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων  κλπ.

Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται και έργα οδικής πρόσβασης, που αφορούν στην:

  • Ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού πρόσβασης μήκους περίπου 1,77km,
  • Βελτίωση της υφιστάμενης οδού μήκους περίπου 1,91km και
  • Νέα χάραξη οδού μήκους περίπου 0,33km.

Επιπλέον, εντός του γηπέδου προβλέπεται χώρος για μελλοντική επέκταση του ΧΥΤΥ έκτασης περί των 6 στρεμμάτων και χωρητικότητας τουλάχιστον 50.000m3.

Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης είναι 7,25 έτη και αφορά στην κατασκευή του έργου και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία και στη συνέχεια 6ετή κανονική λειτουργία των έργων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων ισχύος 100MW

Με την ολοκλήρωση των έργων, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, η ετήσια αναμενόμενη παραγωγή των τριών πάρκων θα ξεπερνά τις 280 GWh, αποτρέποντας την εκπομπή άνω των 142.000 τόνων CO2.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Πολύτιμη η τεχνογνωσία των Διαχειριστών της Γερμανίας

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας Green Aegean Interconnector που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, στάθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία και αξιοπιστία που διαθέτουν οι Διαχειριστές της Γερμανίας.