ΓΔ: 1698.19 -0.67% Τζίρος: 191.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Έρχεται τριετία ισχυρής ανάπτυξης με 35 δισ. «καθαρά» νέα δάνεια

Ισχυρή πιστωτική επέκταση προβλέπουν οι τράπεζες για την τριετία 2025 – 2027 με καθαρά νέα δάνεια άνω των 10 δισ. ετησίως. Αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και ανάκαμψη λιανικής. Τι προβλέπουν τα business plans.

Μια ισχυρή τριετία ανάπτυξης προβλέπουν για το 2025 – 2027 οι συστημικές τράπεζες προσβλέποντας σε ισχυρή πιστωτική επέκταση και τις χορηγήσεις «καθαρών» νέων δανείων, δηλαδή νέα δάνεια μείον αποπληρωμές υφισταμένων δανείων, να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ στην 3ετία.

Σύμφωνα με τα business plans των συστημικών τραπεζών –Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Piraeus και Alpha Bank- την εφετινή χρονιά τα χαρτοφυλάκια των εξυπηρετούμενων δανείων των 4 τραπεζών θα ενισχυθούν περίπου κατά 11 δισ. ευρώ

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κοντά στο +9% μειωμένο έναντι του 2024 (+13,9%) ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλή επίδοση η υψηλότερη στην Ευρώπη. 

Για το 2026 οι τράπεζες εκτιμούν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ ενώ το 2027 θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ

Η ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών των τραπεζών τροφοδοτείται από την ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας, η οποία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους του μέσου όρου της ευρωζώνης. 

Οι τράπεζες προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,3% για φέτος και το 2026 και κοντά στο 2% το 2027 με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνουν σημαντική ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά έργα.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις θα παραμείνουν η ατμομηχανή της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών ωστόσο οι διοικήσεις τω τραπεζών προσβλέπουν και σε σταδιακή ανάκαμψη των δανείων προς νοικοκυριά, τουτέστιν ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης.

Επίσης, με εξαίρεση την Eurobank, που μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρου διεύρυνε κατά πολύ το διεθνές της αποτύπωμα, η αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα προέλθει κυρίως από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα

Ολοένα αυξανόμενη ωστόσο είναι και μια αθέατη διεθνή δραστηριότητα των εγχώριων τραπεζών μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια (syndicated loans) μεγάλων επενδυτικών projects.

Η προοπτική ισχυρής ανάπτυξης των τραπεζών, η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας και οι γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους αποτελούν μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών των μετοχών των τραπεζών από την αρχή του έτους, αποτυπώθηκε και στο συνέδριο της Morgan Stanley που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα επιτελεία των εγχώριων τραπεζών στο Λονδίνο αντιμετώπισαν το πιο θερμό κλίμα που έχουν συναντήσει εδώ και δεκαετίες, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή επενδυτών και αναλυτών στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις εγχώριες τράπεζες.  

Ρυθμός μεταβολής % δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το 2019

(μεταβολή %)

Ιαν-25Δεκ-24 Δεκ-23Δεκ-22Δεκ-21Δεκ-20Δεκ-19

Ιδιωτικός τομέας (Επιχειρήσεις και νοικοκυριά)

10,0

8,9

3,6

6,3

1,4

3,5

-0,6

Επιχειρήσεις

15,9

14,0

6,9

12,3

4,5

9,4

1,8

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, Ταμεία Επαγγελματικής   Ασφάλισης και Λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα

16,1

15,8

15,9

16,6

12,1

3,4

2,1

Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

15,9

13,8

5,8

11,8

3,7

10,0

1,7

Ιδιώτες & Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

-0,5

-0,5

-2,0

-2,5

-2,4

-2,5

-2,9

Στεγαστικά

-2,6

-2,6

-3,6

-3,7

-3,0

-2,7

-3,4

Καταναλωτικά

6,0

6,2

3,4

1,3

-0,3

-2,2

-1,6

Λοιπά

-0,6

-1,3

-5,1

-2,3

-2,8

6,0

-3,0

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχ.

0,2

0,7

-1,3

-0,9

2,0

1,8

-1,9

Πηγή: Τράπεζας της Ελλάδος - Οι ρυθμοί μετοαβολής προκύπτουν από τις μεταβολές των υπολοίπων διορθωμένες για τις διαγραφές δανείων, απομειώσεις αξίας χρεογράφων, συναλλαγματικές διαφορές και αναταξινομήσεις.

Ρεκόρ δανειοδοτήσεων το 2024

Αντίθετα στην γκρίνια και την κριτική που διατυπώνεται στις τράπεζες για χαμηλές χρηματοδοτήσεις οι δανειοδοτήσεις τρέχουν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς, επιδόσεις που έχουν προηγούμενο μόνο στη «χρυσή» δεκαετία του 2000.

Για το 2024 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα ανήλθε στο +10% έναντι +8,9% το 2023 με τα δάνεια προς επιχειρήσεις να τρέχουν με θεαματικό ρυθμό με +15,9%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης μετά το 2008 που παραπέμπει στην προ κρίσεως εποχή όταν οι τράπεζες κατέγραφαν ισχυρότατους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του τραπεζικού κλάδου και της ένταξης της χώρας στο ευρώ, που οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 2000 η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις «έτρεχε» με διψήφιο ποσοστό κοντά στο +15% ετησίως με κορύφωση το 2007 όταν τα δάνεια προς επιχειρήσεις ενισχύθηκαν κατά +20,1%.

Η γκρίνια για νοικοκυριά, μικρομεσαίες

Ωστόσο οι υψηλές επιδόσεις των δανειοδοτήσεων την τελευταία 3ετία αφορούν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα δάνεια προς νοικοκυριά παραμένουν καθηλωμένα σε αρνητικό έδαφος με τις αποπληρωμές παλαιών δανείων να παραμένουν στην 6ετία 2019 - 2024 υψηλότερες των νέων εκταμιεύσεων.

Σε χαμηλή πτήση παραμένουν επίσης τα δάνεια προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τροφοδοτώντας κριτική κατά τον τραπεζών.

Ωστόσο οι περιορισμένες δανειοδοτήσεις προς νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις οφείλονται κυρίως στα δομικά προβλήματα της οικονομίας. 

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα λόγω παλαιών οφειλών και καταγραφής τους στις λίστες της Τειρεσίας. Επιπλέον οι αμοιβές στην Ελλάδα αυξάνονται με χαμηλό ρυθμό και αδυνατούν να παρακολουθήσουν την αλματώδη άνοδο των τιμών των ακινήτων, καθιστώντας πολύ δύσκολη την λήψη στεγαστικού δανείου.

Μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων επίσης επιβαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε προς τις τράπεζες είτε το δημόσιο και βρίσκονται στις λίστες της Τειρεσίες. Επιπλέον ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με το 45% να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ, γεγονός που τους αποκλείει από το τραπεζικό σύστημα. 

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη δεκαετία του 2000 οι τράπεζες τελούν πλέον υπό αυστηρή εποπτεία της ΕΚΤ, και αδυνατούν να χορηγήσουν δάνεια χωρίς την εκπλήρωση των απαραίτητων πιστοδοτικών κριτηρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η υπόσχεση μιας ισχυρής 3ετίας και το φάσμα του πολιτικού κινδύνου

Με δέλεαρ την υψηλή κερδοφορία με ορίζοντα το 2027 - 2028, οι ξένοι επενδυτές «αγοράζουν» το αναπτυξιακό story των τραπεζών. Προβληματίζει ολοένα και περισσότερο η πολιτική κατάσταση, ψυχραιμία έως τώρα.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι μπαίνουν στις τράπεζες: «Έκρηξη» συναλλαγών με 870 εκατ. σε 4 συνεδριάσεις

Ξένα χαρτοφυλάκια «ποντάρουν» στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και προκαλούν «έκρηξη» συναλλαγών στο ΧΑ. Η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και το ευρωπαϊκό τραπεζικό ράλι.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε «πτήση» οι τράπεζες με ρεκόρ κερδοφορίας, νέων δανείων, αποδοτικότητας

Επιδόσεις ρεκόρ πέτυχαν το 2024 οι συστημικές τράπεζες. Στα 4,3 δισ. η κερδοφορία Eurobank, Εθνικής, Piraeus, Alpha αυξημένη κατά 18,4%. Στα 13,8 δισ. τα καθαρά νέα δάνεια. Έρχονται μεγαλύτερα μερίσματα.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για τα κέρδη, μειώνεται η ώθηση από τα επιτόκια

Πίεση στα επιτοκιακά έσοδα αναμένουν οι τράπεζες το 2025 λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Πώς θα αντισταθμίσουν οι τράπεζες τις απώλειες, το «στοίχημα» της αύξησης των προμηθειών και τα deals.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Το στίγμα για το 2025 και οι μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024 οι διοικήσεις των τραπεζών θα παρουσιάσουν τους στόχους της νέας χρονιάς με επιτάχυνση ρυθμών ανάπτυξης και αναβάθμιση στόχων κερδοφορίας - μερισμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι περιμένουν να δουν οι αναλυτές στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των τραπεζών

Στο μικροσκόπιο η πιστωτική επέκταση, η ευαισθησία των αποτελεσμάτων στη μείωση των επιτοκίων, τα σχέδια για τον αναβαλλόμενο φόρο και ο σχεδιασμός για τη μερισματική πολιτική.