Φωτο: Shutterstock

ΣΕΠΕΤΕ: Το καράβι της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να αλλάξει ρότα

Επίθεση στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού και την καλεί ή να αλλάξει τακτική ή να αποχωρήσει.

Σκληρή ανακοίνωση με αποδέκτη τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠΕΤΕ), εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την πορεία της τράπεζας.

Ο ΣΕΠΕΤΕ υποστηρίζει ότι «ο πολυδιαφημιζόμενος μετασχηματισμός και η στελέχωση του νέου οργανογράμματος της Τράπεζας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση στους εναπομείναντες, μετά τις συνεχιζόμενες εθελούσιες, εργαζόμενους, οι οποίοι φέρουν μεγάλο υπηρεσιακό βάρος στις πλάτες τους».

Ακόμα, προειδοποιεί ότι «σταδιακά με τους χειρισμούς που κάνει η Τράπεζα στα διάφορα θέματα, χάνεται η επαφή με τη βάση της πελατείας της, που ήταν παραδοσιακά η δύναμή της και το συγκριτικό της πλεονέκτημα για την επίτευξη της κερδοφορίας της».

Ο ΣΕΠΕΤΕ, στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα λανθασμένης διαχείρισης, εκτός των άλλων, την απώλεια λογαριασμών μισθοδοσίας μεγάλων πελατών και καλεί τη διοίκηση ή να αλλάξει τακτική ή να αποχωρήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνάδελφοι,

Ο Επιστημονικός Σύλλογος συνεχίζει να προβληματίζεται για την πορεία της Τράπεζας και για το μέλλον αυτής, αλλά και των εργαζομένων. Δυστυχώς η Τράπεζα παραπαίει και ο καπετάνιος πορεύεται χωρίς πυξίδα και σχέδιο και οδηγεί το σκάφος με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Σε κάθε περίπτωση οι στρατηγικές αποφάσεις σε μία επιχείρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να λαμβάνονται από ένα άτομο.

Ο πολυδιαφημιζόμενος μετασχηματισμός και η στελέχωση του νέου οργανογράμματος της Τράπεζας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση στους εναπομείναντες, μετά τις συνεχιζόμενες εθελούσιες, εργαζόμενους, οι οποίοι φέρουν μεγάλο υπηρεσιακό βάρος στις πλάτες τους.

Το χειρότερο είναι, ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει κανείς στη Διοίκηση, ότι σταδιακά με τους χειρισμούς που κάνει η Τράπεζα στα διάφορα θέματα, χάνεται η επαφή με τη βάση της πελατείας της, που ήταν παραδοσιακά η δύναμή της και το συγκριτικό της πλεονέκτημα για την επίτευξη της κερδοφορίας της.

Η Τράπεζα χάνει διαρκώς διασταυρούμενες πωλήσεις από μεγάλα πελατολόγια. Πρόσφατα η Πειραιώς υπέγραψε διετή συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας της μεγάλης πελατειακής ομάδας των στρατιωτικών και την πρόσβασή τους σε τραπεζικά χρηματοοικονομικά προϊόντα με προνομιακή τιμολόγηση. Η Εθνική Τράπεζα πού ήταν; Στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΤΕ έχασε από την Πειραιώς τη μισθοδοσία και το cross selling 1.000 υπαλλήλων του ΟΠΑΠ. Το ίδιο έχει συμβεί με τους αγρότες , τους φαρμακοποιούς κτλ.

Προφανώς η Διοίκηση δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Τράπεζας. Αντίθετα αφήνει μεγάλα περιθώρια να αναπτύσσονται οι άλλες Τράπεζες σε βάρος της άλλοτε κραταιής και πρωτοπόρου Εθνικής Τράπεζας και φυσικά χάνει μερίδια αγοράς σε όλα τα επίπεδα.

Στις χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του, πρόσφατα, εγκεκριμένου προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η Εθνική Τράπεζα δεν κατάφερε να αποσπάσει αξιόλογο ποσοστό. Επίσης η ΕΤΕ, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, λόγω κορωνοϊού, αύξησε τα επιτόκια των καρτών, αντί να κάνει προσφορές προκειμένου να αυξήσει τους κατόχους και να διευρύνει το πελατολόγιο. Για πρώτη φορά η αναβάθμιση καρτών οδήγησε σε απώλεια του ιστορικού των συναλλαγών.

Αλήθεια ποιά είναι η στρατηγική για να κερδίσει επωφελή πελατεία η ΕΤΕ; Προφανώς δεν υπάρχει, αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκδιώκει μέσω εθελούσιων το έμπειρο και ικανό στελεχιακό δυναμικό της ιεραρχίας και να προσλαμβάνει αναποτελεσματικά στελέχη από την αγορά, με παχυλές αμοιβές.

Δυστυχώς κύριοι αποτύχατε. Η τράπεζα παραπαίει και εσείς πανηγυρίζετε. Πρέπει να αλλάξετε ρότα. Να εμπιστευτείτε τα στελέχη του κορμού που έχουν άποψη, διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες, έχουν το θάρρος της γνώμης τους και όχι τους yes men.

Ο κύριος μέτοχος -ΤΧΣ- τα γνωρίζει αυτά και πως αντιδρά; Τα αποδέχεται; Εμπιστεύεται τη δομή της σημερινής Διοίκησης για μια επιτυχημένη πορεία της ΕΤΕ προς το μέλλον; Εκτός και αν κάποιοι ονειρεύονται τη διάλυση της ΕΤΕ και τον διαμερισμό των ιματίων της. Αυτό δεν θα το επιτρέψει η ιστορία της ΕΤΕ, δεν θα το επιτρέψει ο κόσμος της Εθνικής, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες.

Κύριοι αλλάξτε ρότα ή αποχωρήστε αν δεν μπορείτε, να έρθουν άλλοι που να θέλουν να αναπτύξουν την Τράπεζα και να την ξαναφέρουν στην κορυφή. Είναι μονόδρομος για την Τράπεζα να πρωταγωνιστεί. Το χρωστάει στην ιστορία της. Πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το στήριγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Έχει υποχρέωση να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τους υγιείς ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες. Από μόνη της η πολιτική προμηθειών δεν φέρνει τα αναμενόμενα έσοδα. Σε μια τέτοια προοπτική ο ΣΕΠΕΤΕ θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ETE: Ισχυρή η ζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υψηλή υπερκάλυψη αποδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής της Εθνικής Τράπεζας, Β. Καραμούζης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μιχαηλίδης: Το τραπεζικό σύστημα «άντεξε» στην κρίση και θα στηρίξει την οικονομία 

«Η κρίση υπήρξε μία σκληρή και μεγάλη όμως πρόκληση, την οποία μετατρέψαμε σε ευκαιρία, επιταχύνοντας θεαματικά τη μετάβαση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ψηφιακή εποχή», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.