Μιχαηλίδης: Το τραπεζικό σύστημα «άντεξε» στην κρίση και θα στηρίξει την οικονομία 

«Η κρίση υπήρξε μία σκληρή και μεγάλη όμως πρόκληση, την οποία μετατρέψαμε σε ευκαιρία, επιταχύνοντας θεαματικά τη μετάβαση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ψηφιακή εποχή», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Την πίστη του ότι το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο άντεξε την κρίση που δημιούργησε το lockdown αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. 

«Η κρίση υπήρξε μία σκληρή και μεγάλη όμως πρόκληση, την οποία μετατρέψαμε σε ευκαιρία, επιταχύνοντας θεαματικά τη μετάβαση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ψηφιακή εποχή, στις συναλλαγές με τους πελάτες μας αλλά και στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων.

Στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού της τράπεζας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αντιμετωπίσαμε την κρίση της πανδημίας καλά θωρακισμένοι. Διαφυλάξαμε την ακεραιότητα των λειτουργιών μας, την ασφάλεια των ανθρώπων μας, κινηθήκαμε με ταχύτητα και αίσθημα ευθύνης στους πελάτες μας. Η πανδημία ήταν ένα πραγματικό stress test για τις τράπεζες και σας διαβεβαιώνω ότι η Εθνική το πέρασε με απόλυτη επιτυχία», υπογράμμισε ο Κ. Μιχαηλίδης. 

«Με την ίδια ευθύνη και αποφασιστικότητα κινούμαστε και στη συνέχεια, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών μας και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε την αφορμή να επανεκτιμήσουμε βασικές αξίες στις κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά και να επαναξιολογήσουμε ταυτόχρονα τις προτεραιότητες στην οικονομία της επόμενης ημέρας. Θα πρέπει τώρα να ξεχάσουμε τις παλαιές συνταγές και να ανταποκριθούμε στις καινούργιες προκλήσεις. Αυτό είναι το νέο μας στοίχημα. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον υψηλό βαθμό ενότητας και αλληλεγγύης που επιδεικνύει μετά από αυτήν την κρίση η Ευρώπη. Τον πακτωλό ρευστότητας από την ECB και το μεγάλο πακέτο των 750 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επιτυχία μεγάλη της Ελλάδας ότι κερδίσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό κεφαλαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Είναι ευκαιρία τεράστια να πολλαπλασιάσουμε τις άμεσες επενδύσεις στον τόπο μας και να οικοδομήσουμε ένα υγιές, περισσότερο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

Αναφερόμενος στον ρόλο των τραπεζών, τόνισε ότι «Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των εγχώριων τραπεζών θα είναι απολύτως κρίσιμος και αποφασιστικός για το μέλλον της χώρας. Εάν δεν μετασχηματιστούμε σήμερα για να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις, τους νέους κλάδους και την καινοτομία αύριο, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Εμείς έτσι σκεφτόμαστε και έτσι λειτουργούμε στην Εθνική Τράπεζα. Είμαι αισιόδοξος και εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας μεγάλης αλλαγής, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής. Αρκεί να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα αξιών, που θα πρέπει στο εξής να ακολουθήσουμε ως κοινωνία και κράτος με συνέπεια. Ταυτίζεται αναπόφευκτα με το ρόλο της ηγεσίας και τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ETE: Ισχυρή η ζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υψηλή υπερκάλυψη αποδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής της Εθνικής Τράπεζας, Β. Καραμούζης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Στις 30/6 η τακτική Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η έγκριση των ετήσιων οικονομικων καταστάσεων αλλά και η εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία ειδικού αποθεματικού για αποπληρωμή κατόχων τίτλων Additional Tier I μεταξύ των θεμάτων.