Φώτο: Chipita

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων - κερδοφορίας για την Chipita το 2019

Οι αυξημένες πωλήσεις του ομίλου σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία αλλά και χώρες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έδωσαν ώθηση στα μεγέθη του ομίλου

Σε θετική πορεία κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Chipita το 2019, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 11,2% φθάνοντας τα 567,4 εκατ. ευρώ έναντι 510,2 εκατ. ευρώ το 2018. Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τα 83,3 εκατ. ευρώ. 

Τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 72,4 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων συναλλαγών, διαμορφώθηκαν στα 42,8 εκατ. ευρώ έναντι των 27,4 εκατ. ευρώ το 2018.

Παράλληλα, σημαντικά ενισχύθηκαν κατά 60,5 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της, τα οποία από 459,2 εκατ. ευρώ το 2018, έφτασαν τα 519,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της η επιτυχημένη προώθηση των ήδη καθιερωμένων αλλά και των νέων προϊόντων, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία της στις υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές, βρίσκονται πίσω από αυτά τα θετικά αποτελέσματα. 

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία αλλά και χώρες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, παρουσίασαν και φέτος σημαντική αύξηση πωλήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία διπλασίασε σε μέγεθος και παραγωγή το εργοστάσιό της στην Πολωνία, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ευρύτερων αγορών, ενώ ολοκλήρωσε και την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Μεξικό, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην αγορά της Κεντρικής Αμερικής.

Επιπρόσθετα η εταιρεία θα προχωρήσει, όπως είχε προγραμματίσει, στην εφαρμογή του επενδυτικού πλάνου την επόμενη τετραετία, προκειμένου να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές. Αυτό, θα προσφέρει στην Chipita τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανοδική τάση των πωλήσεών της, με λανσάρισμα νέων προϊόντων, δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων αλλά και περαιτέρω διείσδυση σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, συνεχίζεται η επένδυση του νέου εργοστασίου στη Σλοβακία, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2021. «Για την Chipita, αποτελεί καθήκον η εφαρμογή αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης. Γι’ αυτό εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών όπου δραστηριοποιείται», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία συνέχισε τη θετική της πορεία με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας δημιουργούν προκλήσεις για την παγκόσμια και εθνική οικονομία. 

Η διοίκηση της εταιρείας έθεσε, από την πρώτη στιγμή, ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων της και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που όφειλε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται με σεβασμό και υπευθυνότητα, προχώρησε σε δωρεά ύψους 500 χιλ. ευρώ προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το ΕΚΑΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόρισμα - κόλαφος για τις πρακτικές των αδελφών Δομαζάκη στην Creta Farms

Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ είχαν πάρει οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία κατά παράβαση του νόμου περί Α.Ε., «φέσι» 8,6 εκατ. ευρώ από εταιρεία δικών τους συμφερόντων. Προς αναμόρφωση του ισολογισμού της εισηγμένης.