ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξέσπασε αναταραχή στο χονδρεμπόριο, στήνει δικό της δίκτυο η Mondelez

Μετά την Tasty και την Chipita και η Mondelez, αλλά ενδεχομένως και η ΙΟΝ ετοιμάζονται να στήσουν δικό τους δίκτυο πωλήσεων. Βαρύ πλήγμα σε μεγάλο αριθμό χονδρεμπόρων, απειλή ακόμη και για «λουκέτα».

Αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των χονδρεμπόρων ανά την Ελλάδα. Και αυτό γιατί όλο και περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων αποφασίζουν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις παραγγελιοληψίες των προϊόντων τους από τα δίκτυα με δικούς τους πωλητές και να επιλέγουν αποκλειστικές συνεργασίες με λίγους αλλά φερέγγυους χονδρέμπορους επιταχύνοντας τις τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο. 

Απόρροια της εξέλιξης αυτής είναι οι μικροί χονδρέμποροι να απειλούνται με λουκέτο αλλά και οι μικρές παραγωγικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα διανομής αφού ούτε δικό τους δίκτυο μπορούν να αναπτύξουν, αλλά ούτε και να «κολλήσουν» σε κάποιο μεγάλο χονδρέμπορο που θα έχει συνάψει συνεργασία με κάποια πολυεθνική.

Παλαιότερα, όλες οι εταιρείες τροφίμων συνεργάζονταν με χονδρέμπορους για να τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους supermarkets, μπακάλικα και περίπτερα. Στην πορεία όμως οι εταιρείες διαπίστωσαν πως οι χονδρέμποροι είχαν αποκτήσει μεγάλη δύναμη και ήταν ρυθμιστές στα περιθώρια κέρδους τους.

Αποφάσισαν λοιπόν να προσλάβουν δικούς τους πωλητές για να κάνουν τις παραγγελιοληψίες από τα δίκτυα και να συνεργαστούν αποκλειστικά με ορισμένους χονδρέμπορους στη διανομή προσφέροντάς τους  μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές δράσης αλλά λιγότερα ποσοστά επί του τζίρου. Η πρώτη εταιρεία που το έκανε αυτό ήταν η Tasty με τους χονδρέμπορους να χάνουν τα πατατάκια. 

Το πετυχημένο πείραμα της Chipita

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Chipita ακολούθησε αυτό το μοντέλο -με μεγάλη επιτυχία είναι αλήθεια- με την πλειοψηφία των χονδρεμπόρων να χάνουν και τα κρουασάν. H απευθείας πρόσβαση στη λιανική απέδωσε πλεονέκτημα στην Chipita καθώς τα προϊόντα της είχαν βραχύβια  ημερομηνία λήξης.

Ουσιαστικά μέχρι σήμερα οι 150 - 200 εταιρείες χονδρεμπορικής στην Ελλάδα στηρίζονται στις πωλήσεις των προϊόντων της ΙΟΝ, της Mondelez (Lacta, Oreo, Philadelphia, Cadbury κ.α), των Mπισκότων Παπαδοπούλου και της Bingo.

Μετά όμως την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez, η αμερικανική πολυεθνική έχει αποφασίσει να «πατήσει» στο δίκτυο της Chipita επιφέροντας άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στον κλάδο των χονδρεμπόρων. Η απόφασή της έχει να κάνει και με κάποια «φέσια» που υπέστη στο παρελθόν από ορισμένους χονδρέμπορους.

Στόχος είναι η σύναψη συνεργασιών με λίγους χονδρέμπορους με οικονομική επιφάνεια που μπορούν να εκδίδουν με άνεση εγγυητικές. Ως τέτοιοι φωτογραφίζονται οι χονδρέμποροι- τσιγαράδες που έχουν μάθει να δουλεύουν με χαμηλές πιστώσεις. 

Η μειωμένη ρευστότητα και το «άδειασμα» των μικρών παραγωγών

Όταν υλοποιηθεί το σχέδιο της Mondelez -που είναι ειλημμένη απόφαση- θα είναι ορατός ο κίνδυνος οι  χονδρέμποροι να μείνουν από ρευστότητα, αφού θα μειωθεί ο τζίρος τους και θα ζητούν μεγαλύτερες πιστώσεις από τους εναπομείναντες πελάτες τους, την ΙΟΝ και τα Μπισκότα Παπαδοπούλου.

Το σκηνικό αναμένεται να γίνει εκρηκτικό αν όντως επιβεβαιωθούν οι φήμες πως και η ΙΟΝ μετά την εξαγορά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα στήσει και αυτή με τη σειρά της δικό της δίκτυο πωλήσεων και συνεργαστεί επιλεκτικά στη διανομή με ορισμένους χονδρέμπορους.

Όπως και να έχει, οι τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο των χονδρεμπόρων είναι  γεγονός με τους ισχυρούς να γίνονται ακόμη ισχυρότεροι και τους μικρούς να αντιμετωπίζουν ακόμη και θέμα επιβίωσης. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται θα προκαλέσει προβλήματα και στις μικρές παραγωγικές εταιρείες τροφίμων που θα αποκλειστούν από τα μεγάλα δίκτυα διανομής.

Οι μεγάλοι χονδρέμποροι κάνουν τζίρους που πλησιάζουν τα 80 εκατ. ευρώ και απασχολούν έως και 100 άτομα, ενώ η πλειοψηφία των χονδρεμπόρων κάνει τζίρους περί τα 4 εκατ. ευρώ και απασχολεί γύρω στα 20 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στα ζυμαρικά, κερδίζει έδαφος η ιδιωτική ετικέτα

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ οι μεγάλες εταιρείες «απαντούν» με προσφορές με μείωση τιμών ακόμη και κατά 30%. Στο 26,2% αυξήθηκε το μερίδιο των προϊόντων private label.
masoutis_kerkyra
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το success story της Chipita και οι 4 βασικές αρχές

Ο ιδρυτής της Chipita μιλά στο Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς με ένα καινοτόμο προϊόν. Τι συμβουλεύει τους επιχειρηματίες: Οι τέσσερις αρχές που οδηγούν στην επιτυχία.
carrefour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ποντάρει» στα σούπερ μάρκετ η AVE Group, σε αναζήτηση κερδοφορίας

Νίκος και Γιάννης Βαρδινογιάννης στηρίζουν τη νέα προσπάθεια της εταιρείας να επικεντρωθεί στον κλάδο του λιανεμπορίου, με την ανάληψη του master franchise της Carrrefour για την Ελλάδα. Στόχος τα 70 καταστήματα Carrefour έως το τέλος του 2024.