ΓΔ: 1409.66 -2.00% Τζίρος: 81.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super-market-5%

Πολυεθνικές αρχίζουν μειώσεις τιμών 5% μετά την πίεση από την κυβέρνηση

Σε 71 κωδικούς μειώνει τις τιμές η Procter & Gamble, ενώ αποφάσισε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η Unilever. Στις 17 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει μειώσεις σε 213 κωδικούς συνολικά.

Το ασφυκτικό pressing το οποίο έχουν δεχτεί οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων, πρωτίστως από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, για τη συμμετοχή στην προσπάθεια μείωσης της τιμής σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων κατά 5% για έξι μήνες, φαίνεται πως έχει τελικά αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD, ήδη η Procter & Gable και η Unilever, δύο από τους κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους της ελληνικής αγοράς και με ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κυβερνητική προσπάθεια. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ένα μικρό, αλλά ενδιαφέρον παρασκήνιο που υποδηλώνει το μέγεθος του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Κατ΄ αρχάς η πρωτοβουλία ελήφθη από την αμερικανική Procter & Gable, η οποία μάλιστα έκανε γνωστό στους λιανεμπόρους πως πρόκειται να συμμετάσχει με «αρκετές μειώσεις», που φτάνουν συνολικά στους 71 κωδικούς. Ειρήσθω εν παρόδω, η κερδοφορία της στη χρήση 2021-2022 ήταν εξαιρετικά υψηλή (αύξηση καθαρών κερδών 338% και δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 68%). Φαίνεται πως η απόφαση της αμερικανικής πολυεθνικής έγινε γνωστή και στην αγγλο – ολλανδική ανταγωνίστρια της, η οποία προσπάθησε να το επιβεβαιώσει, μέσα από δικούς της συνομιλητές. Και εφόσον το επιβεβαίωσε, έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό σε πόσους κωδικούς θα κάνει μειώσεις.

Πηγές του λιανεμπορίου έλεγαν πως μέσα από αυτό το πλαίσιο του ανταγωνισμού είναι δυνατή και η περαιτέρω πτώση των τιμών, δεδομένου μάλιστα ότι πάνω στη μείωση του 5% θα «πέσουν» και προσφορές, σε δεύτερο χρόνο φυσικά. Εξάλλου, σε χθεσινή συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας είπε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου θα μειωθούν κατά 5% οι τιμές σε 213 προϊόντα. Κι όπως είναι γνωστό η δήλωση συμμετοχής λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των μειώσεων σε 500 προϊόντα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, μέχρι τώρα επτά είναι οι εταιρείες που έχουν γνωστοποιήσει μειώσεις 5% σε περισσότερους από δέκα κωδικούς προϊόντων, με την Procter & Gamble να έχει με διαφορά τους περισσότερους κωδικούς.

Οι μειώσεις τιμών πάνω από 5% για έξι μήνες

ΕταιρείαΚωδικοί
ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ71
ΓΙΩΤΗΣ23
ΔΕΛΤΑ20
ΟΛΥΜΠΟΣ19
Numil Hellas17
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ12
ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ12
ΒΙΟΛΑΝΤΑ8
ARLA7
ΤΡΙΚΚΗ6
MULTI FOAM4
FLOS4
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ2
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ2
EURICOM2
MELINDA2
ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ2
Σύνολο213

Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του BD, βρίσκονται υπό έλεγχο συγκεκριμένοι πολυεθνικοί όμιλοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το BD, τουλάχιστον σε δύο πολυεθνικούς ομίλους «εισέβαλαν» υπάλληλοι της ΔΙΜΕΑ ζητώντας τους κοστολογικά στοιχεία.

Προκαλεί εντύπωση πάντως η αναφορά του κ. Σκρέκα για την εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα των τιμών και ιδιαίτερα με βάση τις διαπιστώσεις πως στην Ελλάδα ομοειδή προϊόντα πωλούνται υψηλότερα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τούτου δοθέντος, ο υπουργός ζήτησε να γίνει ιδιαίτερη έρευνα και να τιμωρηθούν οι πολυεθνικές που κερδοσκοπούν. Υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές του λιανεμπορίου, ότι στις κατηγορίες εκτός των τροφίμων η παρουσία των πολυεθνικών ανέρχεται περίπου στο 90%. Επίσης ισχυρή είναι και στις κατηγορίες των τροφίμων, αλλά εκεί υπάρχει και ισχυρή ελληνική παρουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τα σούπερ μάρκετ στα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της ακρίβειας στο 14o Food Retail Conference. Τι έδειξε ειδική έρευνα της Netrino Advisory σε στελέχη των σούπερ μάρκετ.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πέσει «ψαλίδι» 30% στις παροχές προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ

Την υπουργική απόφαση Σκρέκα που θα ρυθμίζει τις κρίσιμες λεπτομέρειες για την περικοπή παροχών στα σούπερ μάρκετ περιμένει η αγορά. Οι λιανέμποροι αντιδρούν σε οποιαδήποτε περικοπή περιθωρίου κέρδους.
Meiosi_timis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά δύο ταχυτήτων στα σούπερ μάρκετ, σε δυσμενή θέση οι «μικροί»

Οι αλυσίδες με τζίρο κάτω από 90 εκατ. ευρώ είναι αμφίβολο αν θα δουν στα ράφια τους τις μειώσεις 5% για έξι μήνες, που προβλέπονται για μεγάλες αλυσίδες. Τι σχολιάζει η Coca Cola HBC για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις από την Coca Cola HBC, μειώσεις μόνο στο 6% των κωδικών

Πηγές του BD αποκαλύπτουν ότι ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας που δεσπόζει στα αναψυκτικά περιλαμβάνει αυξήσεις στο 83% των κωδικών. Εφικτό θεωρεί το υπ. Ανάπτυξης τον στόχο για μειώσεις 5% σε 500 κωδικούς της αγοράς.