ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 45% της ΙΟΝ από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο

Ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στην απόκτηση του ποσοστού, δήλωσε: «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα».

Την είσοδο της Bespoke του SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την απόκτηση του 45% των μετοχών στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ ανακοίνωσαν και επίσημα οι δύο εταιρείες.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στην απόκτηση του ποσοστού, δήλωσε: «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μας χαρά που θα  συμμετέχουμε στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για το μέλλον της εταιρείας, των εργαζομένων, των συνεργατών και των καταναλωτών της είναι εξαιρετικά  ευοίωνες». 

Σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ Α.Ε. ανέφεραν: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η εταιρεία μας αποκτά έναν συνέταιρο, όπως είναι ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος και θα παραμείνει σε αμιγώς ελληνικά χέρια. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις ίδιες αξίες, την ίδια ποιότητα και το ίδιο επιχειρηματικό ήθος, που χαρακτηρίζουν την ΙΟΝ στη μακρά ιστορία της».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο όμιλος ΙΟΝ είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 118,9 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 11,69 εκατ. ευρώ, από 14,26 εκατ. ευρώ το 2019. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 2020 ήταν 102,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες έναντι των 102,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 11 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ ήταν 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Chipita «χτίζει» χαρτοφυλάκιο σημαντικών τοποθετήσεων στον κλάδο των τροφίμων μετά το μεγάλο deal με τη Mondelez. Ελέγχει τη βιομηχανία αλλαντικών Νίκας, έχει ιδρύσει μονάδα υδροπονικής ντομάτας, διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ και εξαγόρασε πριν λίγες ημέρες τη βιομηχανία χυμών, Ελληνικοί Χυμοί.

Η ιστορία της ΙΟΝ

Η γνωστή σοκολατοβιομηχανία ιδρύθηκε  από μία ομάδα μετόχων που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί, το 1930 στην οδό Πειραιώς, με την έδρα της να παραμένει η ίδια εδώ και 92 χρόνια. Σήμα της ο μενεξές (ίον) και το πρώτο καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930.

Το 1938 η ΙΟΝ περνά και στην παραγωγή καραμέλας ιδρύοντας την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ, ενώ το 1947 βγαίνει στην αγορά το πιο αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα της εταιρείας που την οδήγησε στην κορυφή. Αυτή δεν είναι άλλη παρά η σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου.

Στο 1956, μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» και στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα. Παράλληλα η ΙΟΝ απορροφά τη ΝΑΣΚΟ και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, ενώ παράλληλα η εταιρεία γράφει την δική της ιστορία με τις έντυπες διαφημίσεις που δίνουν το δικό τους στίγμα στην δεκαετία των 60's.

Το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας στην Αρτα που θα παράγει την πρώτη σοκοφρέτα το 1977 ενώ το 1976 έχει ξεκινήσει παράγεται η Noisetta.Το 1986 η ΙΟΝ λανσάρει την τετράγωνη σοκολάτα Break. Το 1998 η ΙΟΝ περνάει τις πύλες του εξωτερικού και χαράζει διεθνή πορεία και το 1999 η Mabel μπαίνει στην οικογένεια της ΙΟΝ.

Η εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα όπως η ΙΟΝ Υγείας το 2003 και η ΙΟΝ με στέβια το 2015 ενώ είχε ήδη εισέλθει και στην αγορά παγωτού σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ το 2006

Η ΙΟΝ συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών καθώς το αναγνωρίσιμο σήμα της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποτελούσε σημαντικό asset, και το 1988 το 24% είχε περάσει στην Kraft Jacobs. Ποσοστό το οποίο εξαγόρασε στα τέλη της δεκαετίας των 90's ο Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoropoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεοδωρόπουλος: Στόχος η ένταξη του νέου ομίλου στο Χρηματιστήριο

Ο CEO της Chipita Foods τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα που είναι: η ορθότερη και πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η προστασία των πιο αδύναμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλειδώνει» το ιστορικό deal της Chipita με τη Mondelez International

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του ιστορικού deal που πραγματοποίησε η Mondelez με την εξαγορά της Chipita αντί 2 δισ. δολαρίων καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα την συμφωνία. Τι παίρνει η Mondelez.