ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Η πολιτική κόντρα για τα stock options τραπεζών

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη με επιχειρήματα από το... ρεπερτόριο του 2014. Τι πραγματικά ισχύει για τα κίνητρα από τις τράπεζες στα μεσαία στελέχη.

Σύγκρουση στη Βουλή για τις τράπεζες σημειώθηκε χθες μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για τραπεζίτες που δεν χρηματοδοτούν την οικονομία και «που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά bonus και stock options για τα στελέχη τους».  

«Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τις ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τις ανάγκες των τραπεζικών στελεχών με τους υψηλούς μισθούς;», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο απαλλάσσει από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, ενώ η φορολόγηση της υπεραξίας που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών θα είναι μόνο 15%.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα stock options προωθούνται παρά την απαγόρευση της ΕΚΤ περί «οποιασδήποτε διανομής κεφαλαίων των τραπεζών, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων ή είτε με τη μορφή bonus ή και επαναγοράς μετοχών» ενώ έκανε αναφορά στο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη της Eurobank που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι την θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε στελέχη και στο προσωπικό της τράπεζας αποφάσισε και η Alpha Bank.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε δηκτικά ότι «το παιχνίδι, “κακοί τραπεζίτες, η καλή κοινωνία”, είναι πολυφορεμένο και δεν νομίζω ότι ακούγεται πια από πολλούς» ενώ σημείωσε ότι προγράμματα stock options υλοποιούνται σε όλες τις χώρες, τα οποία φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι φορολογείται το κανονικό εισόδημα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κίνητρο που θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, και όχι μόνο οι τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση στελεχών και την ανταμοιβή του προσωπικού τους.

Το μέτρο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ωφελεί πρωτίστως τις εισηγμένες επιχειρήσεις αλλά τις μη εισηγμένες: μικρές επιχειρήσεις, startups κ.α. που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλο μισθό στους εργαζομένους τους και θέλουν να τους κάνουν συμμέτοχους στην ενδεχόμενη επιχειρηματική επιτυχία. Αυτός είναι ο σκοπός του μέτρου και για αυτό υπάρχουν stock options σε όλες τις χώρες, τα οποία φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο από ότι φορολογείται το κανονικό εισόδημα, υπογράμμισε.

Τι ισχύει για τα stock options των τραπεζών

Η χθεσινή διένεξη στη Βουλή, θύμισε την περίοδο της επιθετικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο προ του 2015 όπου οι τράπεζες και οι ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν βρεθεί στο επίκεντρο μιας εξαιρετικά ακραίας, και εν πολλοίς οικονομικά αστοιχείωτης, κριτικής.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν στο Business Daily ότι τα τελευταία χρόνια λόγω των περιορισμών και της κρίσης έχουν μειωθεί σημαντικά τα περιθώρια για την ικανοποιητική ανταμοιβή των στελεχών και την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων στελεχών στον κλάδο.

Σε ότι αφορά την καθιέρωση των προγραμμάτων stock option υπογραμμίζουν ότι αφορούν μόνο μεσαία στελέχη καθώς υπάρχει νομοθετική απαγόρευση για την παροχή κινήτρων στις διοικήσεις των τραπεζών. Σημειώνουν επίσης ότι η εξαίρεση των υψηλόβαθμων στελεχών, που επιβάλλει ο νόμος, αποτελεί κατάλοιπο της κρίσης, που λειτουργεί αντιπαραγωγικά εμποδίζοντας την προσέλκυση νέων στελεχών.

Σε ότι αφορά την απαγόρευση της ΕΚΤ για την διανομή μερίσματος ή την επαναγορά μετοχών, τονίζουν ότι οι περιορισμοί αφορούν την αποτροπή της μείωσης των κεφαλαίων των τραπεζών μέσω διανομής μερισμάτων, επαναγοράς ίδιων μετόχων καθώς και την παροχή έκτακτων αμοιβών (μπόνους) με μετρητά.

Χαρακτηριστικό των περιορισμών που υπάρχουν είναι ότι σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Alpha Bank οι δικαιούχοι των stock options «θα καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις IV (Capital Requirements Directive – CRD IV), τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τις Ορθές Πολιτικές Αποδοχών (EBA Guidelines on Sound Remuneration Policies) και την Απόφαση 158/2019 της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό την αίρεση όμως (για όσο διάστημα παραμένουν αυτοί σε ισχύ) των περιορισμών που επιβάλλονται δυνάμει του Νόμου 3864/2010 “Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας” αναφορικά με την παροχή οποιουδήποτε είδους πρόσθετων απολαβών (bonus) σε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη».

Σημειώνεται ότι η έκδοση νέων μετοχών, μέσω stock options, δεν επηρεάζει τα κεφάλαια των τραπεζών και η μόνη επίπτωση αφορά τους μετόχους καθώς η έκδοση των μετοχών δημιουργεί μικρή απομείωση (dilution) του ποσοστού των υφισταμένων μετόχων προς όφελος του προσωπικού της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα stock option απαιτούν την έγκριση των μετόχων: το πρόγραμμα της Eurobank εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ενώ αυτό της Alpha Bank θα συζητηθεί στην αυριανή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Σημειώνεται ότι πλέον την πλειοψηφία σε πολλές τράπεζες κατέχουν ξένοι επενδυτές και οι οποίοι αποφασίζουν την θέσπιση των stock options για την ανταμοιβή των στελεχών και του προσωπικού της τράπεζας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοταχώς σε μονοψήφιο δείκτη NPE, υψηλοί στόχοι για τα κέρδη

Μικρές απώλειες από την πανδημία με νέα «κόκκινα» δάνεια 0,9 δισ. φέτος προβλέπει ο Φ. Καραβίας, ενώ δρομολογείται η τιτλοποίηση "Mexico" των 3,3 δισ. ευρώ. Στόχος η διψήφια απόδοση κεφαλαίων από το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τρεις πυλώνες της νέας Alpha Bank, οι προκλήσεις του 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τονίζει ότι η πελατοκεντρική προσέγγιση, η αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και η ενίσχυση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας αποτελούν κεντρικά σημεία.