Φώτο: ΦΑΓΕ

Μικρή αύξηση πωλήσεων για την ΦΑΓΕ με αιχμή την αγορά της Βρετανίας

Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,3%, αλλά αυξήθηκαν κατά 6,2% στη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αστάθεια στις δραστηριότητες του ομίλου φέρνει η πανδημία, όπως εκτιμά η διοίκηση.

Οριακή αύξηση τζίρου πέτυχε η ΦΑΓΕ International το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά την πτώση των πωλήσεων στην Ελλάδα, κυρίως χάρη στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων στη Βρετανία.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 19,8 εκατ. δολ. από 14,2 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αξία των πωλήσεων κατέγραψε οριακή αύξηση κατά 1% στα 261 εκατ. δολ. από 258,3 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία οφείλεται στην ενίσχυση των πωλήσεων κατά 6,8% σε επίπεδο όγκου, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε αφενός από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται κατά 4,7%, αλλά και από την επίπτωση που έχουν στις πωλήσεις οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις οποίες η διοίκηση τοποθετεί σε 1,1%. Αυτή η επίπτωση στις πωλήσεις του ομίλου σε αξία οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ καθώς και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις του ομίλου σε αξία αυξήθηκαν σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία (με 0,8%, 6,2% και 2,8% αντίστοιχα), κάμψη ωστόσο σημείωσε στην ελληνική αγορά κατά 3,3%. Επιπλέον, οι πωλήσεις του ομίλου σε όγκο αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκο στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8,3%, 6,7% και 10,5%, αντίστοιχα. Από την άλλη, στην Ελλάδα σημειώθηκε κάμψη του όγκου των πωλήσεων κατά 1,2%.

Όπως σημειώνει στην οικονομική της έκθεση η ΦΑΓΕ International, τους πρώτους έξι μήνες (μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020) το 85,9% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται στις διεθνείς αγορές έναντι 85,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η διοίκηση του ομίλου εκφράζει, μέσω των οικονομικών καταστάσεων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έντονες επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορονοϊός και για την αστάθεια που μπορεί να δημιουργήσει στις δραστηριότητές του σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, επιφυλάξεις υπάρχουν όσον αφορά τον αυξημένο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά αλλά και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EuroAfrica: Δυο δεσμευτικές προσφορές για τη διασύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου

Η διασύνδεση EuroAfrica Interconnector είναι η «ηλεκτρική λεωφόρος» που διασυνδέει την Αίγυπτο με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, δημιουργώντας έναν ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και τον αραβικό κόσμο.