ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:20:23 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
telecom
Πηγή: Shutterstock

Η κοινή εταιρεία Vodafone - Wind και οι αποφάσεις για την Huawei

Η μητρική Vodafone θα επιλέξει τον προμηθευτή εξοπλισμού 5G της Vantage Towers Greece, ενώ ήδη η Huawei έχει αποκλειστεί από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στη Βρετανία.

Στις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο θα έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η συμφωνία Vodafone Ελλάδος και Wind για την απόσχιση του παθητικού εξοπλισμού των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας των δύο επιχειρήσεων και την εισφορά του στην Vantage Towers Greece. Στη νέα εταιρεία, όπως προβλέπεται, θα συμμετέχει με 38% η Crystal Almond, η μητρική της Wind Hellas, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα μεταβιβάσει το ποσοστό της στη βρετανική Vodafone Group Plc. 

Χθες η διοίκηση της Vodafone υποστήριξε πως εν αναμονή της έγκρισης της ΕΕΤΤ προχωρά η απόσχιση των δύο κλάδων από τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών ώστε να είναι έτοιμες. Επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία μέσα στο τρέχον έτος. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Vantage Towers Greece θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.

Η Vantage Towers Greece ανήκει στη Vantage Towers, τη θυγατρική της Vodafone στην οποία έχει μεταφερθεί η διαχείριση 46.000 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και σχεδιάζεται η εισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εντός του 2021.

Η προμήθεια εξοπλισμού 5G

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται και οι αποφάσεις για τον προμηθευτή της Vodafone στον εξοπλισμό για το δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία με τη διοίκηση να ξεκαθαρίζει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη μητρική, βρετανική, εταιρεία.

Υπενθύμιζαν, όμως, πως «η Vodafone ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και επιβεβαιώνει ότι η Vodafone Ελλάδας δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της», το λεγόμενο core network. Σήμερα, πάντως, τόσο η Vodafone, όσο και η Wind έχουν κύριο προμηθευτή την Huawei στα δίκτυα πρόσβασης. 

Εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα για την «έξωση» της Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Τα πλέον αυστηρά υιοθέτησε το φετινό καλοκαίρι η Μεγάλη Βρετανία όπου η κυβέρνηση ζήτησε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να απεγκαταστήσουν τον εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυά τους μέσα σε επτά χρόνια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι... χρυσές κεραίες κινητής της Vodafone και της Wind

Η Wind εξασφαλίζει μια «προίκα» 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη Vodafone για κοινή θυγατρική κεραιών, ενώ ο όμιλος της Vodafone δημιούργησε πανευρωπαϊκή θυγατρική για τις κεραίες με υπολογιζόμενη αξία 18 δισ. ευρώ.