ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πατάει γκάζι» η Εθνική στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3 δισ. ευρώ φέτος. Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για «πακέτο» επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, τέσσερις συνολικά οι πωλήσεις ως το τέλος του έτους.

Τέσσερις σημαντικές συναλλαγές πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος της τράπεζας είναι να περιορίσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 σε 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος της εφετινής χρήσης, μια μείωση συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο τέλος του έτους τα προβληματικά δάνεια της Εθνικής θα έχουν μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με τα 21,5 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2015, που αποτέλεσε και το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης.

Την προηγούμενη Τρίτη, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά πακέτου (Project Icon) δανείων μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων (SBE και SBLs) τα οποία συνοδεύονται από εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ.Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για συναλλαγές προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση πακέτου ναυτιλιακών «κόκκινων» δανείων της Εθνικής, λογιστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας, σε επίπεδο ομίλου, είναι στην περίοδο 2020 – 2022 να μειώσει τα προβληματικά δάνεια κατά 9,5 δισ. ευρώ και από 11,1 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στο τέλος της εφετινής χρήσης να συρρικνωθούν στο 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε δείκτη NPEs μικρότερο το 5%.

Η ΕΤΕ προωθεί την πώληση πακέτου προβληματικών δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της στην Ρουμανία καθώς και πακέτο προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής στην Κύπρο λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις και γιατί «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες για νέα δάνεια

Οι έξι βασικοί λόγοι - «κόφτες» για τους οποίους οι τράπεζες λένε όχι στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Γιατί είναι απαραίτητη η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων και οι κίνδυνοι αν επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.