ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων χωρίς πλήγμα στους μετόχους

Κατά 1 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν το 2021 τα κεφάλαια της τράπεζας, ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 5 δισ. ευρώ. Αποκλείει ο Χρ. Μεγάλου μια έκδοση νέων μετοχών.

Σημαντική πρόσθετη ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας Πειραιώς το 2021, ώστε να υποστηριχθεί η ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η ενίσχυση των κεφαλαίων δεν θα γίνει με εργαλεία που αραιώνουν τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο μια αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2021.

Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, η μετατροπή των CoCo σε μετοχές επιτρέπει να αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ τα βασικά κεφάλαια της τράπεζας, ώστε να απορροφηθούν οι ζημιές από τις δύο τιτλοποιήσεις, Phoenix και Vega, που αφορούν δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. Για το 2021, η διοίκηση της Πειραιώς χαράσσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης των προβληματικών δανείων, για την οποία θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις τον Μάρτιο του επόμενου έτους, μαζί με την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020.

Το κεντρικό στοιχείο της νέας στρατηγικής θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ συνολικά το 2021, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν συναλλαγές που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5 - 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Όπως διευκρίνισε, από το 1 δισ. ευρώ τα 600 εκατ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι θα αντληθούν από την αγορά, αλλά όχι με χρηματοδοτικά εργαλεία που αραιώνουν τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων (non-dilutive). Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων Tier 1, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σχετικά με τις εκτιμώμενες απώλειες από τα δάνεια που έχουν περάσει σε αναστολή λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Μεγάλου προέβλεψε ότι είναι πιθανόν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα το 25% των δανείων που έχουν «παγώσει».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pireaus-bank-ekpa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 19 Απριλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τρ. Πειραιώς

Η Τρίτη 13.04.2021 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 831.059.164 μετοχών, ενώ από την Τετάρτη παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση. Στο ταμπλό οι νέες μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ στις 19/4.