ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Nέα σενάρια αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η έντονη φημολογία για προσπάθεια αποτροπής της ψηφοφορίας στη συνέλευση από την πλευρά Καλλιτσάντση και οι τακτικές ανορθόδοξου πολέμου στη μάχη για τον έλεγχο της εταιρίας.

Ακόμα και τακτικές ανορθόδοξου πολέμου χρησιμοποιεί πλέον η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να κερδίσει τη σκληρή μάχη με την ολλανδική Reggeborgh για τον έλεγχο του ομίλου που θα κορυφωθεί στη γενική συνέλευση της Τετάρτης. Τελευταίο κρούσμα ήταν η διαρροή που αφορά τον προτεινόμενο από τους Ολλανδούς για μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο.

Ο κ. Τούμπουρος, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων, είναι συνεργάτης του ολλανδικού ομίλου, αλλά δεν ισχύουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες πώλησε ακίνητα που αγόρασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που ασχολούνται με την υπόθεση. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως «η πλευρά Αναστ. Καλλιτσάντση έχει κάνει σημαία το δήθεν ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο όταν ακόμα και σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι και διευθύνων σύμβουλος, ενώ μέχρι πρόσφατα ο αδερφός του και επίσης μεγαλομέτοχος ήταν αντιπρόεδρος». Αυτό το ζήτημα υποτίθεται πως επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο κ. Καλλιτσάντσης με την πώληση των μετοχών του, έστω σε δόσεις, στο σχήμα των Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου, ώστε να εμφανιστεί ως επικεφαλής ανεξάρτητης διοίκησης στην Γ.Σ. της Τετάρτης.

Ο Αναστ. Καλλιτσάντσης φαίνεται πάντως αποφασισμένος να μην παραδώσει τα όπλα μπροστά στους Ολλανδούς, έστω και αν η Reggeborgh εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει ισχυρή στήριξη ενόψει της γενικής συνέλευσης. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί, πως προτίθεται να καταθέσει ακόμα και ασφαλιστικά ή άλλα δικονομικά μέτρα ώστε να αποτρέψει μια ψηφοφορία στην Γ.Σ. της Τετάρτης.

Θα επικαλεστεί, λένε όσοι κυκλοφορούν αυτή τη φήμη, τις ερωτήσεις που έχει στείλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή) μετά την προσφυγή μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που τάσσεται με την πλευρά Καλλιτσάντση. Οι δύο επιτροπές έχουν στείλει ερωτήματα που συνδέονται με το μετοχολόγιο των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Reggeborgh. Κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν εδώ και πολλές ημέρες πως διαθέτουν σειρά γνωμοδοτήσεων σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέματα ανταγωνισμού με τη συμμετοχή τους στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους.

Η πλευρά Καλλιτσάντση τονίζει τις τελευταίες ώρες πως οι Ολλανδοί δεν έχουν παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην περίπτωση που επικρατήσουν στη διαμάχη για τη διοίκηση. Στην αγορά κατασκευών λένε πως ούτε η διοίκηση Αναστ. Καλλιτσάντση έχει κάποιο σχέδιο με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες για νέα κεφάλαια, τις μεγάλες οφειλές προς προμηθευτές και συνεργάτες, αλλά και τη συνεχή αιμορραγία στελεχών. Ο κ. Καλλιτσάντσης έχει, πάντως, παρουσιάσει πρόσφατα ένα σχέδιο με το οποίο όπως λέει θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018. Οι Ολλανδοί απαντούν πως «δεν πρόκειται για εξυγίανση αφού ο όμιλος είναι σημαντικά αποδυναμωμένος σε όλα τα επίπεδα».

Τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα γνωρίζουμε ποια πλευρά δεν θέλει να καταμετρηθούν οι ψήφοι των μετόχων στην προσεχή γενική συνέλευση. Αυτή που θα επιχειρήσει νέα αναβολή της αναμέτρησης θα είναι και ο αδύναμος κρίκος, λένε οι αναλυτές που παρακολουθούν το σήριαλ των τελευταίων μηνών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.