ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι Ολλανδοί, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «τράπουλα» των κατασκευών

Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την εσπευσμένη έξοδο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η διάψευση -προς το παρόν...- των προβλέψεων για συγχωνεύσεις.

Η άρον άρον αποχώρηση της Reggeborgh Invest από το μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μεγάλες υπεραξίες βέβαια, δικαιώνει όσους προέβλεπαν πως οι Ολλανδοί θα τα βρουν σκούρα με τις αρχές ανταγωνισμού.

Παράλληλα φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνονται όσοι είχαν στοιχηματίσει σε ένα σενάριο περαιτέρω συγχωνεύσεων στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου, με βάση και όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε πολλές αγορές υπήρξε νέο κύμα συγχωνεύσεων, με τελευταίο παράδειγμα την Ιταλία, όπου η πρώην Salini Impregilo απορρόφησε σειρά εταιρειών υπό τη νέα επωνυμία WeBuild.

«Μήπως όμως η Reggeborgh προσπαθήσει να ισχυροποιήσει και μέσω συγχωνεύσεων την ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα αποτελεί σύντομα το "μοναχοπαίδι" της στην ελληνική αγορά κατασκευών;», αναρωτιούνται στελέχη που παρακολουθούν τις κινήσεις του ολλανδικού ομίλου. Οι τολμηροί που παίζουν το συγκεκριμένο σενάριο βλέπουν προς την Παιανία και τον πρόεδρο της Intrakat Δημήτρη Κούτρα ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για την ΑΚΤΩΡ. Μέχρι και άρθρο έγραψε πρόσφατα για την αρνητική πορεία του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Κυκλοφόρησαν και έντονες φήμες περί συζητήσεων μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intrakat ώστε η τελευταία να αναλάβει εργολαβίες της ΑΚΤΩΡ στην Ρουμανία. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά οι γνωρίζοντες επιμένουν πως ο κ. Κούτρας θα έρθει πιο κοντά με τους Ολλανδούς μετά την φυγή τους από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βέβαια, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με την τελευταία.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Θα προσπαθήσει πράγματι να την εξυγιάνει ή θα αποσυρθεί γιατί δεν επιθυμεί να μπλέξει σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τους εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκο; Μήπως πάρει κάποιες υπεραξίες και τελικά αφήσει την εταιρεία στην πλευρά Λ. Μπόμπολα και των άλλων στελεχών (βλέπε Εντ. Σαραντόπουλος, κ.α.) που είχαν εκδιωχθεί το 2018 όταν επικράτησαν οι αδερφοί Καλλιτσάντση στην κόντρα για τη διοίκηση; Και ποια στάση θα κρατήσουν οι δύο εφοπλιστές και μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ζητούν ήδη αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο; Είναι πράγματι αυτόνομοι, όπως υποστηρίζουν, ή συνεργάζονται με τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση, τον πρώην διευθύνων σύμβουλο και μεγαλομέτοχο, που βλέπει τώρα τον κ. Μπόμπολα να προελαύνει στα διοικητικά συμβούλια του ομίλου;

Η αποχώρηση των Ολλανδών από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ωφελεί σίγουρα τη διοίκηση της τελευταίας. Ταυτόχρονα, όμως, θολώνει την εικόνα για τις επιδιώξεις των Ολλανδών στην ελληνική κατασκευαστική αγορά και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Από προχθές μαθαίνουμε πως δεν είναι πλέον και τόσο στρατηγικά τοποθετημένοι στην αγορά κατασκευών της χώρας μας. Πως «βλέπουν επενδυτικά» και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως είδαν και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία αποσύρονται με υπεραξίες κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.

Πρόσωπα που συνδέονται με τους Ολλανδούς υποστηρίζουν πως η διοίκηση της Reggeborgh πιστεύει στο μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θεωρεί ότι ο όμιλος έχει σημαντική αξία. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια μετοχική σύγκρουση με άγνωστη κατάληξη. Εκτός και αν εμφανιστεί από κάπου ο «από μηχανής Θεός» που θα βγάλει από το αδιέξοδο τόσο τον ολλανδικό όμιλο, όσο και τους δύο εφοπλιστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα μηνύματα της τιμής

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί στα 13,2 ευρώ που αντιστοιχεί σε μικρό premium (+2,3%) από την μέση τιμή των τελευταίων 12 μηνών και discount (-5,8%) από το κλείσιμο της Πέμπτης 18.01.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» της Ελλάκτωρ για την Αττική Οδό: Έργο «κλειδί» για την επόμενη ημέρα

Κρίσιμη για το μέλλον του ομίλου θεωρεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ τη διατήρηση της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων. Σκληρός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένονται τουλάχιστον επτά διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.