ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναμέτρηση κολοσσών για το έργο των 380 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Προσφορές για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης αναμένεται να καταθέσουν την Πέμπτη η Μυτιληναίος με την General Electric, η ΤΕΡΝΑ με την Siemens και η Αρχιρόδον με την ABB.

Τρεις ελληνικοί όμιλοι από το χώρο των υποδομών, σε συνεργασία με τρεις διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, αναμένεται να καταθέσουν προσφορές την Πέμπτη σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό κατασκευής των σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Έπειτα από δύο παρατάσεις, την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσουν προσφορές η κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την αμερικανική General Electric, η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Siemens καθώς και η κοινοπραξία της Αρχιρόδον με την ABB. Η τελευταία φέρεται να έχει ζητήσει νέα παράταση, αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν κανονικά.

Τον διαγωνισμό, όπως και το συνολικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προωθεί η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα κατασκευαστούν στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης και στο Κέντρο Υψηλής Τάσης της Λίμνης Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι σταθμοί μετατροπής πρέπει να είναι έτοιμοι σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η «Αριάδνη Interconnection» ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Έτσι για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ.

Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες PrysmianNexans και ΝΚΤ - Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ. Τέλος, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η Prysmian.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω τμήματος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Η τελική επιλογή των αναδόχων για κάθε τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την συμμετοχή των εταιρειών σε μειοδοτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονομαχία ισχυρών κοινοπραξιών για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Μυτιληναίος - General Electric και ΤΕΡΝΑ - Siemens κατέθεσαν προσφορές για έργο προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών με τον ΑΔΜΗΕ για να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει το έργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Το ΤΕΕ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δυο κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Αντιδρούν ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ που διαχειρίζονται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.