ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μονομαχία ισχυρών κοινοπραξιών για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Μυτιληναίος - General Electric και ΤΕΡΝΑ - Siemens κατέθεσαν προσφορές για έργο προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών με τον ΑΔΜΗΕ για να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει το έργο.

Δύο ισχυρές κοινοπραξίες, Μυτιληναίος - General Electric και ΤΕΡΝΑ – Siemens, κατέθεσαν προσφορές για το μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή σταθμών μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας για την διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Πρόκειται για έργο ύψους 380 εκατ. ευρώ, ενώ τον διαγωνισμό, όπως και το συνολικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προωθεί η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα κατασκευαστούν στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης και στο Κέντρο Υψηλής Τάσης της Λίμνης Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι σταθμοί μετατροπής πρέπει να είναι έτοιμοι σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να καλέσει τους δυο ομίλους σε διαπραγματεύσεις προκειμένου νσ αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει το έργο.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες η «Αριάδνη Interconnection» ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Έτσι, για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ.

Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ - Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ. Τέλος, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η Prysmian.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάργαρης: Τεράστια όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ – Τσουνάμι αιτημάτων 8,5 GW

«Μια λύση που προκρίνουμε είναι η θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτήσεων σε έργα μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
iron-irwn-hrwn
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Ενέκρινε τον έλεγχο των ΗΡΩΝ Ι - ΗΡΩΝ ΙΙ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας αυξάνει το αποτύπωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για έναν σημαντικό ρόλο του Ομίλου στην μεταβαλλόμενη ελληνική αγορά ενέργειας.