ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Αναγκαία η στήριξη από τις τράπεζες για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Σύμφωνα με την κα Ελ. Βρεττού, επικεφαλής του Corporate & Ιnvestment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, τα ESG κριτήρια και η υπεύθυνη τραπεζική είναι μονόδρομος.

Στις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τραπεζικό κλάδο, τόνισε η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Corporate & Ιnvestment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο συνέδριο Fin Forum 2021.

Όπως επεσήμανε το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και κατευθύνει σε δράσεις υπεύθυνης τραπεζικής, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια ενσωματώνοντας κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εταιρικής διακυβέρνησης). 

Μάλιστα τόνισε ότι «τα ESG κριτήρια και η υπεύθυνη τραπεζική είναι μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, οι τράπεζες και οι πελάτες μας για να καταστούμε βιώσιμοι και ισχυροί την επόμενη ημέρα».
 
«Οι τράπεζες έχουν μεγάλη δραστηριότητα στις αμιγώς πράσινες χρηματοδοτήσεις, κυρίως για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς έχουμε χρηματοδοτήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ - αλλά το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να κινηθούμε εκτός των παραδοσιακών μοντέλων και να προάγουμε την εφαρμογή ESG κριτηρίων σε μη προφανείς τομείς. Εμείς θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα πολύ σύντομα, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG στη βιομηχανία που ταυτίζεται συνήθως με ενεργοβόρο δραστηριότητα και αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και όπου οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να ενθαρρύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Και αντίστοιχα με πρωτοβουλίες σε μικρότερες επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας τις στην εφαρμογή των κριτήριων αυτών», είπε η κυρία Βρεττού.
 
Υπενθύμισε δε, ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με 29 διεθνείς τράπεζες για την διαμόρφωση και υιοθέτηση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, έχει εξελιχθεί σε μια πρωτοβουλία που έχουν προσυπογράψει 214 τράπεζες σήμερα έχουν ακολουθήσει και άλλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.
 
Η κα Βρεττού επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη μερίδα του λέοντος στις χρηματοδοτήσεις με υπεύθυνα τραπεζικά κριτήρια, σε επιχειρήσεις που προωθούν την κοινωνική συνοχή, τις καλές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία της οικονομίας. «Το κρίσιμο είναι να μετουσιώσουμε το ESG σε βασικά κριτήρια πιστωτικής και τιμολογιακής πολιτικής, όπως επίσης και να εκπαιδεύσουμε προς την ίδια κατεύθυνση τους πελάτες μας».

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και καθώς οι τράπεζες έχουν κρίσιμο ρόλο στη συγχρηματοδότηση και διαχείριση των πόρων του, θα ενθαρρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις να εντάξουν στα επενδυτικά πλάνα τους κριτήρια ESG. «Ήδη σε κλάδους που δίνει έμφαση το Ταμείο Ανάκαμψης, εμείς εφαρμόζουμε τα κριτήρια αυτά, όπως στον αγροδιατροφικό τομέας όπου η Τράπεζα Πειραώς είναι ηγέτιδα τράπεζα και στηρίζει την ευφυή γεωργία, στις πράσινες υποδομές, στην πράσινη ενέργεια», είπε η κυρία Βρεττού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται η Ελλάδα του αύριο

Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση αναφορικά με τη χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 10 δισ. ξένες επενδύσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις φέτος

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου είπε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.