ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Αντοχή στην πανδημία και αύξηση κερδών για τους μεγάλους των ασφαλειών

Ικανοποιητικές επιδόσεις από Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ συνολικά ο κλάδος είχε το 2020 μείωση ασφαλίστρων 3,7%, με πτώση κατά 8% στον κλάδο ζωής.

Ανθεκτικότητα έδειξαν μέσα στην πανδημία οι τέσσερις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει έως τώρα αποτελέσματα, καθώς είναι κερδοφόρες, παρουσιάζοντας πολύ υψηλούς δείκτες φερεγγυότητες και έχοντας ανταποκριθεί άριστα στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας. Πάντως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ο κλάδος κινήθηκε πτωτικά, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να καταγράφει πτώση 3,7% και τον κλάδο ζωής να υποχωρεί σε ποσοστό 8%.

Θυμίζουμε πως στον κλάδο μέσα στο 2021 έχουν γίνει δύο πολύ μεγάλα deals, όπως ήταν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC Capital Partners και η εξαγορά των δραστηριοτήτων της AXA στην Ελλάδα από τη Generali έναντι 165 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν πρόσφατα ότι ο όμιλος της MetLife βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα. Επίσης, τον Ιανουάριο είχαμε την εισαγωγή της Interlife στο Xρηματιστήριο, οπότε πλέον οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες του κλάδου είναι δύο, καθώς υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolfe Ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δεν απέκλεισε περαιτέρω εξελίξεις στον κλάδο με συμμετοχή και της εταιρείας που διευθύνει, με στόχο τη συγκέντρωση και τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Όπως τόνισε, «τόσο η Eurolife όσο και η Fairfax (βασικός μέτοχος της εταιρείας) πιστεύουμε στην ελληνική αγορά η οποία παρουσιάζει δυνατότητες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις για ενδεχόμενες ευκαιρίες».

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2020 της Eurolife FFH επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, τονίζοντας πως – από τις ανεπτυγμένες χώρες – η Ελλάδα παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τομέα, καθώς την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαλέξει ένα μεικτό μοντέλο με συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, στην Ελλάδα κυριαρχεί συντριπτικά το μοντέλο κρατικής εξάρτησης.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να δοθούν αναγκαία κίνητρα και φοροαπαλλαγές ώστε οι πολίτες να «χτίσουν» σταδιακά ασφαλιστική κουλτούρα και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη της ασφάλισης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα ασφάλιστρα για την υγεία θα έπρεπε να εκπίπτουν από τους φόρους. Αυτό θα βοηθούσε πολλούς νέους να ασφαλιστούν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, η Ελλάδα δαπανά περίπου 14,5 -15 δισ. για την υγεία, με τον μέσο Έλληνα να πληρώνει 5 δισ. από την τσέπη του, διπλάσια απ’ ότι πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος.

Τα αποτελέσματα τεσσάρων μεγάλων εταιρειών

Εθνική Ασφαλιστική

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2020 έφτασαν στα 87,9 εκατ. ευρώ έναντι 82,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, ανήλθαν σε 68,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η υψηλή κερδοφορία της εταιρείας αποδίδεται κυρίως στα θετικά αποτελέσματα των κλάδων Πυρός, Αυτοκινήτου και ασφαλίστρων Ζωής. Ανοδικά κινήθηκε και η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, με μόνη εξαίρεση την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου.

Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (χωρίς το εφάπαξ ασφάλιστρο) ανήλθαν σε 557,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,1% έναντι του 2019. Συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 669,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2019 που ήταν στα 740,6 εκατ. ευρώ. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, ανήλθαν το 2020 στα 381,8 εκατ. ευρώ έναντι 357,0 εκατ. ευρώ το 2019 (+6,9%).

Eurolife Ασφαλιστική

Συνολικά ασφάλιστρα 448,6 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 22 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2020 η Eurolife FFH, με το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας να φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια σε 738 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς στον κλάδο Ζωής διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 στο 16%, ενώ σε επίπεδο συνολικής αγοράς ελέγχει ποσοστό 10%.

Η Eurolife κατάφερε να παρουσιάσει συνολικά κέρδη προ φόρων για τη χρονιά 151,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με το 2019, ενώ σε επίπεδο πενταετίας (2016-2020) ο όμιλος είχε συνολικά κέρδη 672,60 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές αποζημιώσεις το 2020 ανήλθαν στα 291,86 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, σε βάθος πενταετίας (2016-2020) οι συνολικές αποζημιώσεις της εταιρείας φτάνουν στο 1,4 δισ. ευρώ.

Στον κλάδο Ζωής ο SCR δείκτης (φερεγγυότητας) διαμορφώθηκε στο 169% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος Φεβρουαρίου 20201 διαμορφώνεται στο 194%. Στον τομέα των Γενικών Ασφαλίσεων ο SCR δείκτης διαμορφώθηκε το 2020 στο 138% ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου φέτος ανήλθε στο 158%.

Allianz Ελλάδος

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 113,5%, ενίσχυση του Δείκτη Φερεγγυότητας SCR σε 147% από 141% το 2019 και σταθερό κύκλο εργασιών στα 155 εκατ. ευρώ (-1,1%) παρουσίασε η εταιρεία το 2020. Σ’ ό,τι αφορά το Δείκτη Φερεγγυότητας MCR (με προσαρμογή κινδύνου λόγω μεταβλητότητας) στο τέλος του 2020 διαμορφώθηκε στο 331%, από 335% το 2019.

Τα κέρδη μετά φόρων της Allianz Ελλάδος ανήλθαν στα 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. για το 2019, καταγράφοντας αύξηση 113,5%. Η μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στο καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων του 2020, λόγω θετικής εξέλιξης των ζημιών και στο γεγονός ότι το 2019 υπήρξε επιβάρυνση στο αποτέλεσμα της εταιρείας λόγω μεταβολής του φορολογικού συντελεστή.

Αιχμή της πορείας της Allianz το 2020 ήταν ο κλάδος Γενικών ασφαλίσεων πλην Αυτοκινήτου, με ανάπτυξη 12,6%, όπου και η εταιρεία θα συνεχίσει να εστιάζει στρατηγικά και τα επόμενα χρόνια. Στις ασφαλίσεις Υγείας, η Allianz κατέγραψε διψήφιο αριθμό ανάπτυξης 10,6% ενώ ο κλάδος Αυτοκινήτου έκλεισε με -5,4%.

Ευρωπαϊκή Πίστη

Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση 10,6% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ το 2019 και αύξηση κατά 5,1% στα έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 236,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ενισχύθηκε και ο Δείκτης Φερεγγυότητας κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφούμενος στις 174,6%.

Καταγράφηκε αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 5,1%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 223,3 εκ. ευρώ από 212,4 εκ. ευρώ το 2019, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (13,5%).

Η εταιρεία πέτυχε αύξηση του συνολικού Ενεργητικού κατά 5,6% στα 511,9 εκατ. ευρώ, έναντι 484,6 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019 και σημαντική ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 8,7% στα 153,6 εκ. ευρώ, έναντι 141,2 εκατ. ευρώ. Επίσης πέτυχε αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στα 412,5 εκατ. ευρώ, έναντι 382,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα, εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο ασφαλιστικής αγοράς 5,7%, το οποίο έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα. Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην προσεχή γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Πτωτικά κινήθηκε η ασφαλιστική αγορά το 2020

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πτωτικά κινήθηκε συνολικά ο κλάδος των ασφαλειών στην Ελλάδα το 2020, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να καταγράφει πτώση 3,7% και τον κλάδο ζωής να υποχωρεί σε ποσοστό 8%. Αντιθέτως, οριακή αύξηση κατέγραψαν οι γενικές ασφάλειες κατά 0,4%, ενώ ο μόνος κλάδος που σημείωσε ανάπτυξη ήταν οι ασφαλίσεις υγείας, που λόγω της πανδημίας και της ευρύτερης ανασφάλειας, ενισχύθηκαν κατά 9,6%.

Το 2020 οι ασφάλειες ζωής σημείωσαν μείωση 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,4%. Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) κατέγραψε μείωση κατά 4,1%, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι πλην των αυτοκινήτων αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 4,3%.

Αναφορικά με το σύνολο του Ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΕΕ ανέρχεται στα 19,3 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις κυμαίνονται στα 15,9 δισ. ευρώ, με τα 7 δισ. ευρώ να είναι υπενδεδυμένα στην Ελλάδα. Τέλος, τα Ίδια Κεφάλαια υπολογίζονται στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ οι Ασφαλιστικές Προβλέψεις συνολικά ανέρχονται στα 13,1 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα deal στις ασφάλειες και η... παραφωνία της Εθν. Ασφαλιστικής

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τέσσερις μεγάλες συμφωνίες: από το premium 34% για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στο discount 65% για την Εθνική Ασφαλιστική. Δύο λόγοι που πίεσαν το τίμημα και οι αιτιάσεις για τους χειρισμούς της Εθνικής. Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

R. Gauci: Αλλάζουν όλα για τους ασφαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής

Άνοιξε τα χαρτιά του ο νέος CEO της εταιρείας, περιγράφοντας το νέο πρότυπο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών συμβούλων και τονίζοντας ότι κάποιοι παλιοί εργαζόμενοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το αφομοιώσουν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταδικασμένος σε... ανάπτυξη ο κλάδος: Πενταπλάσια τα ασφάλιστρα στην ΕΕ

Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη δίνουν στον ασφαλιστικό κλάδο ώθηση μακροχρόνιας ανάπτυξης. Στο 8,9% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Προϊόντα νέας γενιάς για βελτίωση της κερδοφορίας

Πέρασμα από τα παλιά και ζημιογόνα ασφαλιστικά προϊόντα σε μια νέα γενιά συμβολαίων με καλύτερη απόδοση ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος, R. Gauci . «Πονοκέφαλος» τα υψηλά νοσήλια των ιδιωτικών νοσοκομείων.