ΓΔ: 886.95 0.93% Τζίρος: 20.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

Όχι στην ΑΜΚ από Greenhill: Δεν εμπιστευόμαστε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ

Κύκλοι της Greenhill κάνουν λόγο για ένα Δ.Σ. που ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός μετόχου σε βάρος των άλλων, ενώ δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την αύξηση κεφαλαίου.

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η Greenhlll με πηγές της εταιρείας να αμφισβητούν το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ και να δηλώνουν  ότι η εταιρεία - βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ θα καταψηφίσει την πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αναλυτικά κύκλοι της Greenhill τονίζουν:

«Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση μετόχων, εκπρόσωποι της Reggeborgh  δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και για τον λόγο αυτό δεν ψηφίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προταθεί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σημερινό ΔΣ, η Greenhill Investments Limited δεν θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν δεν ανακληθεί το ΔΣ.

Η απόφαση αυτή στηρίζεται σε σειρά γεγονότων που την καθιστούν αναπόφευκτη.

Η αγωγή ακυρώσεως που είχαμε προβάλλει εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δικαιώθηκε πλήρως και εντυπωσιακά από ανεξάρτητη Αρχή, την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διερευνά την παραβίαση των όρων Ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά.

Ωστόσο ακόμα και πριν δημοσιοποιηθούν οι συγκλονιστικές διαπιστώσεις της ανεξάρτητης Αρχής, το Δ.Σ. με σειρά πράξεων ή παραλείψεων έβλαψε την εταιρία. Εκδήλωσε εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Greenhill Investments Limited παρότι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκδίδοντας μάλιστα και δημόσιες ανακοινώσεις που περιέχουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. μεροληπτεί απροκάλυπτα  αρνούμενος να διαβουλευτεί για ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και εκδίδοντας ψευδείς ανακοινώσεις για δήθεν απειλές από την πλευρά μας προς τράπεζα προκειμένου να εμποδιστεί η έκδοση ομολόγου.

Το Δ.Σ. στο σύνολό του ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός μετόχου σε βάρος των άλλων  ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται πρωτοφανείς υποθέσεις παράβασης καθήκοντος. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορά στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του δημοσίου που αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας. Εκτός όμως από την περίπτωση αυτή, προκαλεί θλιβερή εντύπωση ότι η εταιρεία μας δεν κατάφερε να καταθέσει προσφορά ούτε σε διαγωνισμούς μικρότερες αξίας. Είναι μάλιστα τόσο οφθαλμοφανής η απαξίωση που ακόμα και στην περίπτωση της αποκατάστασης ζημιών που προκάλεσαν θεομηνίες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, το δημόσιο απευθύνθηκε σε κατασκευαστικές εταιρείες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ΑΚΤΩΡ.

Παράλληλα, σε μια επίδειξη ανεξήγητων αστοχιών, προανήγγειλαν «επαναδιαπραγμάτευση»  απαιτήσεων προμηθευτών και υπεργολάβων με αποτέλεσμα η εταιρεία να κατακλύζεται από αγωγές  και αιτήσεις κατασχέσεων από όσους επιδιώκουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους.

Αλλά και η αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζουν επιδιώκεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με μεγάλους μετόχους ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της ενώ η έκδοση ομολόγου που επιχείρησαν απέτυχε επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς εγγυήσεις.  

Είναι φανερό ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ανίκανο να διαχειριστεί μια πολύπλοκη κατάσταση αλλά επιπλέον με πράξεις και παραλείψεις επιδείνωσε την κρίση την οποία προκάλεσε. Γιαυτό είδαμε την υποβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις. Ακόμα και οι ολίγοι μήνες που ασκεί διοίκηση αποδείχθηκαν επαρκείς για να βλάψει την εταιρεία και την πλειοψηφία των μετόχων».   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xristoforou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η Διοίκηση πρότεινε τον Οδυσσέα Χριστοφόρου για μέλος του ΔΣ

Ο κ. Χριστοφόρου εργάζεται στον ΟΠΑΠ από το 2014 και από το 2019 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Από το 2008 έως το 2014 υπηρέτησε ως Εντεταλμένος Διευθυντής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά από τους Ολλανδούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Reggeborgh δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γεωγραφικές αγορές. 
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Τοποθέτηση τριών νέων στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Γεώργιος Τριανταφύλλου και Γεώργιος Πουρσανίδης εκλέχτηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ έπειτα από αίτημα του νέου μετόχου της εταιρείας Motor Oil.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Έως τις 26 Ιουλίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι Ολλανδοί προσφέρουν 1,75 ευρώ για κάθε μετοχή και στις 24 Ιουνίου θα ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Οι μετοχές πρόκειται να παραμείνουν εισηγμένες στο ΧΑ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Καθήκοντα CEO στην ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος

Διοικητικές αλλαγές στον ΑΚΤΩΡ με τον κ. Απόστολο Τζάβελλο να αναλαμβάνει τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (Chief Operating Officer), ενώ παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης ο κ. Γεώργιος Κωτούλας.