ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αγώνας δρόμου για 170 εκατ. ευρώ μετά τη μάχη μετόχων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

«Ανάσα» για τη διοίκηση Ξενόφου η δεύτερη νίκη της Reggeborgh έναντι των εφοπλιστών. Άμεσες κινήσεις για τα 50 εκατ. από τη Eurobank και την άντληση 120 εκατ. με την αύξηση κεφαλαίου.

Σε αλλαγή και των μετοχικών ισορροπιών στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να οδηγήσει η χθεσινή επικράτηση της ολλανδικής Reggeborgh, η δεύτερη νίκη μέσα σε τρεις μήνες, στη διαμάχη για τον έλεγχο της εισηγμένης. Οι εφοπλιστές Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης που, μέσω της Greenhill, έχασαν τη μάχη για δεύτερη φορά το τελευταίο τρίμηνο, ανακοίνωσαν πως δεν παραδίδουν τα όπλα. Νωρίτερα είχαν δηλώσει, δια του εκπροσώπου τους, πως θα συμμετάσχουν και στην αύξηση κεφαλαίου «αν αποφασιστεί νόμιμα».

Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς έλεγαν χθες πως τώρα οι Ολλανδοί έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πως θα επενδύσουν περαιτέρω για τη διάσωση της ΑΚΤΩΡ και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Υπενθύμιζαν πως η Reggeborgh δεσμεύτηκε πως θα καλύψει μέχρι και το 40% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε χθες. Κύκλοι του ολλανδικού ομίλου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν πρόσθετα δικαιώματα και να τοποθετήσουν ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα γνωρίζουμε στα μέσα του καλοκαιριού που αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Αρκετά νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, θα γνωρίζουμε αν τελικά η Reggeborgh θα αποκτήσει το 12,55% που διαθέτει σήμερα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας ή αν θα υπάρξει νέα παράταση στο δικαίωμα (option) του ολλανδικού ομίλου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται στο στόχαστρο των εφοπλιστών που υποστηρίζουν πως προβλέπει ότι ο κ. Μπόμπολας θα αποκτήσει την ΗΛΕΚΤΩΡ, τη θυγατρική στον τομέα απορριμμάτων, έναντι του ποσοστού που κατέχει στην μητρική εταιρεία.

Γι’ αυτό και ζητούν να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία των δύο πλευρών. Ο Λεων. Μπόμπολας έχει ήδη αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΛΕΚΤΩΡ που κατείχε και στο παρελθόν, δηλαδή πριν φύγει όταν έχασε τη μάχη για τον έλεγχο του ομίλου από τους αδερφούς Καλλιτσάντση τον Ιούλιο του 2018.

Η διοίκηση Άρη Ξενόφου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ πήρε χθες μια σημαντική ανάσα, καθώς τώρα μπορεί να προχωρήσει, αφού έχει ήδη συμφωνήσει με την Eurobank, στην ενδιάμεση χρηματοδότηση μέσω του ομολογιακού δανείου των 50 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου ήταν να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου. Στελέχη του ομίλου έλεγαν χθες πως γίνεται προσπάθεια ώστε η ενδιάμεση χρηματοδότηση να καταβληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Όσο για την αύξηση κεφαλαίου, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση των δύο εφοπλιστών η οποία δεν ξεκαθαρίζεται από την χθεσινή ανακοίνωση της Greenhill. «Επενδύσαμε στην πατρίδα μας ακούγοντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και θα προασπίσουμε την επένδυσή μας γιατί πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική Δικαιοσύνη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή της Άκτωρ σε κερδοφορία, το μεγάλο στοίχημα των Ολλανδών

Στόχος της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η επιστροφή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη σε ορίζοντα 18μήνου. Ενίσχυση της Άκτωρ με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και πλήθος μέτρων αναδιάρθρωσης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για απαλλαγή από το ακριβό ομόλογο των 600 εκατ.

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος του ομολόγου που εκδόθηκε με το «αλμυρό» επιτόκιο του 6,4% εξετάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κερδοφόρος ο όμιλος χωρίς τις ζημιές από τις κατασκευές.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγκριση της ΑΜΚ βλέπουν οι Ολλανδοί: Συνέλευση - θρίλερ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πριν τη συνέλευση αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που ζήτησαν οι εφοπλιστές. Αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, η Reggeborgh εκτιμά ότι θα «ανάψει πράσινο» στην αύξηση κεφαλαίου.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.