ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch, βλέπει μείωση των κινδύνων

Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» περιορίζει τους κινδύνους των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και δημιουργεί θετικές προοπτικές σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο S&P, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές που έχουν,  καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Η Τρ. Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε «CCC+» από «CCC», σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Επίσης ο οίκος αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε «Β-» από «CCC+», με σταθερές προοπτικές, με την Eurobank να αναβαθμίζεται επίσης σε «Β-» με τις προοπτικές να αναβαθμίζονται σε θετικές από αρνητικές και διατήρησε την αξιολόγηση της Alpha Bank στο «CCC+»

Για την Τρ. Πειραιώς ο οίκος Fitch αναφέρει πως η αναβάθμισή της αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από μη εξυπηρετούμενα απομειωμένα δάνεια, καθώς και την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως τονίζει, η αξιολόγηση αντανακλά την αδύναμη αλλά βελτιούμενη ποιότητα ενεργητικού και την προσδοκία του οίκου ότι σημαντική μείωση του ρίσκου βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσθέτει ότι έχει λάβει υπόψη το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού ομίλου, που περιλαμβάνει την εταιρεία συμμετοχών Πειραιώς Financial Holdings.

Για δυο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega οι οποίες αθροιστικά θα περιορίσουν κατά 6,7 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αξιοποίηση του «Ηρακλή ΙΙ», η Fitch αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι υλοποίησης του σχεδίου λόγω του μεγέθους, αλλά αυτοί περιορίζονται μετά την σημαντική αύξηση κεφαλαίου και την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής».

Σημειώνει δε ότι παρότι η κερδοφορία του ομίλου είναι δομικά αδύναμη, λόγω κόκκινων δανείων και υψηλών δαπανών αναδιάρθρωσης η μείωση των NPEs θα στηρίξει την δυνατότητα δημιουργίας κερδών σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας από «CCC+» σε «Β-» με τις προοπτικές να είναι θετικές, αντανακλά σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τη βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης της τράπεζας από μη εξυπηρετούμενα απομειωμένα δάνεια, καθώς και την προσδοκία πως η τράπεζα θα συνεχίσει τη στρατηγική μείωσης του ρίσκου.

Σημειώνει επίσης την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από μη εξυπηρετούμενα απομειωμένα δάνεια, παρότι και στους δύο αυτούς τομείς έχει σημειωθεί βελτίωση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης «Frontier» στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, μέσω του Ηρακλή.

Σύμφωνα με την έκθεση οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου για πρόσθετες βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της Εθνικής λόγω της επιτάχυνσης της διαδικασίας βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της το 2021 και το 2022, διατηρώντας παράλληλα σταθερούς δείκτες κεφαλαίου. Παρότι θεωρεί ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας παραμένει υψηλός, λόγω των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί, εκτιμά ότι η επέκταση του Ηρακλή και το ιστορικό της τράπεζας από τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις θα μετριάσουν τους κινδύνους και θα υποστηρίξουν τα σχέδια της τράπεζας για το 2021-2022.

Η επιπρόσθετη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της τράπεζας, με την επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών της στοιχείων το 2021 και το 2022, διατηρώντας παράλληλα σταθερούς δείκτες κεφαλαίου και διευρύνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί κέρδη οδήγησαν στην αναβάθμιση των προοπτικών της Eurobank σε θετικές από αρνητικές διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση σε «B-».

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα μη εξυπηρετούμενα απομειωμένα δάνεια, παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και στους δυο τομείς μετά την μεγάλη τιτλοποίηση Cairo, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στην πορεία, αναφέροντας ότι η τράπεζα προωθεί μέσω του Ηρακλή μία επιπλέον τιτλοποίηση (Mexico) μη εξυπηρετούμενων δανείων 3,3 δισ. ευρώ.

Προσθέτει ότι οι κίνδυνοι υλοποίησης της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων παραμένουν υψηλοί, αλλά θεωρεί ότι η επέκταση του Ηρακλή και οι προηγούμενες επιτυχημένες τιτλοποιήσεις της τράπεζας μειώνουν τον κίνδυνο.

Η Alpha Bank διατηρήθηκε στο «CCC+» με τον οίκο Fitch να σημειώνει, πως η αξιολόγηση αντανακλά την αδύναμη αλλά βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και την ακόμα υψηλή κεφαλαιακή της επιβάρυνση από τα μη εξυπηρετούμενα απομειωμένα δάνεια, που είναι δυσμενέστερη από ορισμένες άλλες ελληνικές τράπεζες. 

Ωστόσο, προσθέτει ότι η θετική προοπτική που δίνει για την τράπεζα αντικατοπτρίζει την προσδοκίας της για σημαντική βελτίωση τόσο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων όσο και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης του ομίλου της Alpha Bank το 2021 και το 2022, στο πλαίσιο του σχεδίου που ακολουθεί για τη μείωση των κινδύνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης η Τρ. Πειραιώς, ισχυρή αύξηση χορηγήσεων

Αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού παρά τις προκλήσεις της κρίσης. Πιστωτική επέκταση +1 δισ. στο α' εξάμηνο και μονοψήφιος δείκτης NPEs. Αισιοδοξία για την οικονομία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.