ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης. Πηγή: Alpha Bank

Η δομή της αύξησης της Alpha: Πώς ευνοούνται οι υφιστάμενοι μέτοχοι

Γενική Συνέλευση σε 3 εβδομάδες με στόχο την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στο τέλος Ιουνίου. Στόχος της αύξησης οι νέες χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.

Με μια ευέλικτη συνθετική διαδικασία, με στόχο η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλους τους υφισταμένους μετόχους της Alpha Bank να συμμετέχουν στην αύξηση, ανάλογα με το ποσοστό τους, θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ της τράπεζας σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.

Η αύξηση, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, δεν θα πραγματοποιηθεί με τον κλασικό τρόπο, με την παροχή δικαιώματος στους παλαιούς μετόχους, καθώς πρόκειται για χρονοβόρο διαδικασία που θα οδηγούσε την υλοποίηση της αύξησης μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο στόχος της διοίκησης, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, είναι «είναι να προστατευθεί η επένδυση των υφιστάμενων μετόχων» και στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily θα δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των υφισταμένων μετόχων της τράπεζας να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ανάλογα με το ποσοστό τους. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σχετική προτεραιότητα δόθηκε μόνο για τους εγχώριους επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό όλοι οι μέτοχοι της Alpha Bank θα διαφυλάξουν την αξία της επένδυσής τους ενώ μόνο σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών αυτές θα καλυφθούν από νέους επενδυτές. Ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που σήμερα διατηρεί το 10,94% των μετοχών της τράπεζας, αν θα συμμετάσχει στην αύξηση.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Alpha Bank θα προχωρήσει άμεσα στην σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, και αμέσως μετά θα υλοποιηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους έως 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αν ακολουθούνταν η κλασική διαδικασία η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης θα ξεκινούσε την 3η εβδομάδα του Ιουλίου.

Παράλληλα στη Γενική Συνέλευση θα οριστεί η ημερομηνία κατά την οποία η υφιστάμενοι μέτοχοι θα αποκτήσουν προτεραιότητα για την συμμετοχή στην αύξηση.Πιθανότα δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση θα έχουν όσοι μέτοχοι της τράπεζας είναι εγγεγραμένοι την ημέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.

Με τον τρόπο αυτό όλοι οι μέτοχοι της Alpha Bank θα μπορέσουν να συμμμετάσχουν στην διαδικασία ανάλογα με τον αριθμό μετοχών τους. Σημειώνεται ότι το 65% των μετόχων της τράπεζας είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και το υπόλοιπο 15% είναι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές. 

Στόχος της τράπεζας είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι στόχοι της αύξησης κεφαλαίου

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν στοχεύει στην επιτάχυνση του σχεδιασμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς η σημερινή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank επαρκεί για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ερμηνευτούν οι προσφατες παρεμβάσεις της διοίκησης της τράπεζας που διευκρίνιζαν ότι δεν απαιτείται αύξηση κεφαλαίου για την υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αύξηση κεφαλαίου έχει καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και στοχεύει στην επόμενη ημέρα: την δυναμική χρηματοδότηση των αναγκών της οικονομίας υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Στρατηγικός στόχος της Alpha Bank, που σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, είναι να μπορέσει να προχωρήσει από την πρώτη ημέρα στην δυναμική χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των πελατών της.

Η τράπεζα έχει επεξεργαστεί αναλυτικό σχέδιο για την επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων στην πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια και στοχεύει να έχει δυναμική παρουσία στις δανειοδοτήσεις από την πρώτη ημέρα. Στόχος της διοίκησης Β. Ψάλτη είναι η τράπεζα όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει την παραδοσιακά ισχυρή σύνδεση της τράπεζας με την επιχειρηματική κοινότητα, πρωταγωνιστώντας στις χρηματοδοτήσεις των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει για επενδύσιες περί τα 12 δισ. ευρώ ενώ σε αντίστοιχου ύψους χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες.

Το σχέδιο της ΑΜΚ της Alpha Bank έχει την στήριξη τόσο της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί ισχυρές τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες δανειοδοτικές απαιτήσεις που απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να κάνει λόγο για εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών. 

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ενώ η αύξηση κεφαλαίου δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της τράπεζας αυτή την ώρα έχει «κλειδώσει» στο limit down, -30%, με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης περίπου 2 εκατ. τεμαχίων. Αναλυτές αποδίδουν την μεγάλη πτώση στην αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου, για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής, αλλά και τη σύγχιση που επικρατεί για τους όρους και τη στόχευση της αύξησης.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου. Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων. Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.»

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Τα επόμενα βήματα της αύξησης και το «στοίχημα» της τιμής

Τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ενώ θα προηγηθεί ο καθορισμός εύρους τιμής από τη διοίκηση. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι άτυπος στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή στο 1 ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόση ρευστότητα θα απορροφήσει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 15% και 9% των μετοχών της τράπεζας και θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 200 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Στο 65% το ποσοστό των ξένων θεσμικών.