ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.

Τέσσερις είναι οι άμεσοι στόχοι της νέας διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θύμιος Μπουλούτας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπουλούτας είπε πως προτεραιότητες της διοίκησης είναι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, μέσα στον Ιούλιο, η λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου, η ελαχιστοποίηση των ζημιών του κλάδου κατασκευής στην τρέχουσα χρήση και η μείωση κατά 1% του κόστους κεφαλαίου μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. 

Ο κ. Μπουλούτας θεωρεί πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού, αλλά και η επανεκκίνηση των κατασκευών (100 εκατ. ευρώ θα καλύψουν αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα μπορεί πλέον να διεκδικεί νέα έργα και να προχωρά τις επενδύσεις που σχεδιάζει. «Κλείσαμε το κεφαλαίο των ζημιών, δεν περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις» από τον κλάδο κατασκευών, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης.

«Πιστεύουμε πως αν επιτευχθούν οι στόχοι εξισορρόπησης της κατασκευής στη διάρκεια του 2021 και η επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία την επόμενη χρονιά θα έχουμε εξαντλήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες», υποστήριξε ο κ. Μπουλούτας. Πρόσθεσε πως ο όμιλος διαθέτει λειτουργικές ταμειακές ροές άνω των 150 εκατ. ευρώ από τις άλλες δραστηριότητες, αλλά πλέον «η κατασκευή μπορεί να κινηθεί αναπτυξιακά και ελπίζουμε να μη χρειάζεται στήριξη». 

Η διοίκηση θα επικεντρωθεί στην ανάληψη έργων «με προστιθέμενη αξία και κερδοφόρα. Θέλουμε να έχουμε υγιές ανεκτέλεστο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ανέφερε ως παράδειγμα των νέων έργων που διεκδικεί ο όμιλος τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Συναντήσεις με τις τράπεζες για μείωση επιτοκίων

Σε σχέση με τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, ο κ. Μπουλούτας εκτιμά πως η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Έτσι, «οι ελληνικές τράπεζες με τις οποίες έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις πιστεύω πως θα μας δώσουν καλύτερα επιτόκια». Για το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που έχει επιτόκιο 6,375% θεωρεί πως «πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο όμιλος σε καλύτερη κερδοφορία και μετά θα ακολουθήσουν προσπάθειες για βελτίωση των όρων».

Στο πρώτο τρίμηνο η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε συμβάσεις έργων 165 εκατ. ευρώ. Τα 113 εκατ. αφορούν συμβάσεις συντήρησης την Εγνατία Οδό, τα 32 εκατ. για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (για έναν ακόμα χρόνο και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ) και 17 εκατ. για δίκτυα φυσικού αερίου στην Ξάνθη.

Για τα σχέδια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Θ. Μπουλούτας υποστήριξε πως θα επιδιωχθεί η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου με όρους αγοράς. «Θα εξετάσουμε τα έργα με προσοχή και με βάση την επενδυτική τους απόδοση». Για τη συνεργασία με την πορτογαλική EDPR και το αιολικό πάρκο στην Εύβοια εξήγησε πως «είμαστε στη φάση της αδειοδότησης που θα πάρει περίπου 24 μήνες» και πως η έναρξη της κατασκευής δεν θα γίνει νωρίτερα από 2022 ή τα μέσα του 2023».

Για τη συμμετοχή των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη στην αύξηση κεφαλαίου ο Θ. Μπουλούτας είπε πως «δεν έχουμε έγγραφη δέσμευση από την Greenhill. Η μόνη έγγραφη δέσμευση προς το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτή της Reggeborgh για δεσμευτική συμμετοχή μέχρι του ποσού των 50 εκατ. εφόσον κάποιοι μέτοχοι δεν αναλάβουν το δικό τους ποσοστό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή της Άκτωρ σε κερδοφορία, το μεγάλο στοίχημα των Ολλανδών

Στόχος της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η επιστροφή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη σε ορίζοντα 18μήνου. Ενίσχυση της Άκτωρ με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και πλήθος μέτρων αναδιάρθρωσης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινείται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για απαλλαγή από το ακριβό ομόλογο των 600 εκατ.

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος του ομολόγου που εκδόθηκε με το «αλμυρό» επιτόκιο του 6,4% εξετάζει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κερδοφόρος ο όμιλος χωρίς τις ζημιές από τις κατασκευές.