ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Alpha Bank

Αύξηση κεφαλαίου Alpha Bank: Στις 28 Ιουνίου η ημερομηνία καταγραφής

Οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους εκκαθάρισης των συναλλαγών (Τ+2). Συνεπώς, απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

Τη διαδικασία βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε η Alpha Bank, ορίζοντας ως ημερομηνία καταγραφής (record date) για τους υφιστάμενους μετόχους της την 28η Ιουνίου. 

Η ημερομηνία αυτή ισχύει, όπως διευκρινίζει η τράπεζα, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται πως στόχος της Διοίκησης είναι η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς και του book building να ξεκινήσουν το ταχύτερο εντός της προσεχούς εργάσιμης εβδομάδας, που ξεκινά από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ο τελικός αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν θα καθοριστεί με βάση την τιμή διάθεσης που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών, δηλαδή θα διαιρεθεί το ποσό των 800 εκατ. ευρώ με την τιμή και θα προκύψει ο αριθμός των προς έκδοση μετοχών.

Τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα διενεργήσει κοινοπραξία διεθνών επενδυτικών τραπεζών με επικεφαλής τις Goldman Sachs Europe και J.P. Morgan AG. Η Citigroup Global Markets θα λειτουργήσει ως Senior Joint Bookrunner και οι Barclays Bank Ireland PLC και AXIA Ventures Group ως Joint Bookrunners.

Αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, υπογράμμισε πρόσφατα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ότι «αντλούμε αναπτυξιακά κεφάλαια για να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δημιουργώντας, παράλληλα, ισχυρή αξία για τους Μετόχους μας».

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για την εκμετάλλευση των αναπτυξιακών προοπτικών που δημιουργεί το Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με στελέχη της Alpha Bank το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που θα διοχετευθούν στη χώρα μας δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αυξήσει εκ νέου το ενεργητικό, μέσω σημαντικής αύξησης των δανείων και να επιτύχει τη δραστική ενίσχυση των πηγών εσόδων και της κερδοφορίας. «Ουσιαστικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία σύντομα θα βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, με νέα εξυπηρετούμενα, υγιή δάνεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 24 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021 – 2026. Σύμφωνα με το project Tomorrow της Alpha Bank η απόδοση στα ίδια κεφάλαια από οριακά αρνητική το 2020 θα ανέλθει στο περίπου 7% το 2022, στο 9% το 2023 και στο 10% το 2024, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 και μετά.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank στην Αγγλική γλώσσα
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έτοιμη να στηρίξει επιχειρήσεις και οικονομία

Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας τόσο ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Β. Ψάλτης αναφέρθηκαν στους βασικούς στόχους της Alpha Bank για τα επόμενα έτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Alpha Bank διακρίθηκε ως «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2021

Πρόκειται για την 4η φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η Alpha Bank κατακτά τη διάκριση αυτή από το Euromoney, καθώς η φετινή βράβευση ακολουθεί προηγούμενες αντίστοιχες διακρίσεις των ετών 2016, 2018 και 2020.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 13 Ιουλίου στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές της Alpha Bank

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, οι νέες μετοχές αναμένεται να έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιογράφων των μετόχων κατά την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης τους.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Alpha Bank στην ανακοίνωσή, το μετοχικό κεφάλαιο της ανέρχεται πλέον στο ποσό των 703.794.329,10 ευρώ, διαιρούμενο σε 2.345.981.097 κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου, άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: H Alpha Bank πρωταγωνιστεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε μήνυμά του αναφέρθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ και στην πρωταγωνιστική θέση που καταλαμβάνει πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τράπεζα.