ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Με δικαστική προσφυγή απειλεί τη διοίκηση της Ελλάκτωρ η Greenhill

Η Greenhill τονίζει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά τον αποκλεισμό της από τη ΓΣ της Ελλάκτωρ, ενώ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει επέμβαση και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Προειδοποίηση προς τη διοίκηση της Ελλάκτωρ για έναρξη δικαστικών προβλημάτων αποστέλλουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία Greenhill, μετά τον αποκλεισμό της από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, την οποία θεωρούν ως παράνομη. 

Όπως αναφέρουν «μετά τα όσα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν στην Γενική Συνέλευση μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 22.6.2021, η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη που θα αποφανθεί. Επειδή όμως συνεχίζεται η  προσπάθεια παραπληροφόρησης και στρέβλωσης των πραγματικών περιστατικών δίνουμε στη δημοσιότητα τo έγγραφο  που είχε στείλει (14/6/2021) η  Aeolus Investors LLC που παραχωρεί τα δικαιώματα ψήφου που διαθέτει στην  GREENHILL INVESTMENTS LIMITED. Επίσης τα δύο σαφέστατα μηνύματα που εστάλησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης μετά από απαίτηση του προεδρείου της Συνέλευσης τα οποία αγνοήθηκαν. Όποιοι γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα.

Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό ότι στις δηλώσεις κύκλων της διοίκησης της εταιρείας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Παραδέχονται ότι οι μετοχές μας ανήκουν και ότι η Aeolus / Faralon δέχεται ότι έχουμε εξουσία να ασκήσουμε τα δικαιώματα εξ αυτών ωστόσο μας απέκλεισαν με παρέμβαση του προεδρείου. Παραδέχονται ακόμα ότι δύο από τα θέματα της Γενικής συνέλευσης που απαιτούσαν αυξημένη πλειοψηφία δεν θα εγκρίνονταν αν  δεν εμποδίζονταν τα δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρίας!

Πέραν όμως από την Δικαιοσύνη, είναι εύλογο να αναμένεται η  επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει αρμοδιότητα και ευθύνες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πιστή τήρηση των κανόνων σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε στους αλαζόνες που διοικούν την εταιρεία, την φράση ενός απλού πολίτη που  είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Βασιλιά Φρειδερίκου στην Πρωσία του 18ου αιώνα: "Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο"».

Τι υποστηρίζει η Ελλάκτωρ

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ελλάκτωρ, υποστήριξε ότι η Greenhill (κάτοχος 54.815.876 μετοχών) παρότι είναι ιδιοκτήτρια των μετοχών, δεν διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου διότι αυτά ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία AEOLUS λόγω ενεχύρου που έχει συστήσει η πρώτη υπέρ της δεύτερης.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ αναφέρει: «Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στην Γενική Συνέλευση και στον Πρόεδρό της από το Αποθετήριο Αξιών που έστειλε τον κατάλογο των εχόντων δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση. Συνεπώς, αυτό που αυτονόητα αναμενόταν ήταν μία σαφής εξουσιοδότηση της AEOLUS προς κάποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο της επιλογής της, στο οποίο θα παρείχετο η εξουσιοδότηση να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου στο όνομα και για λογαριασμό της AEOLUS, όπως έπραξαν πολλοί άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Αντί για την εξουσιοδότηση αυτή, η AEOLUS απέστειλε επιστολή με την οποία αρνείτο ουσιαστικά ότι τα δικαιώματα ψήφου της ανήκαν, διαψεύδοντας την επίσημη κατάσταση του Αποθετηρίου Αξιών, το περιεχόμενο της οποίας όμως, όπως είναι γνωστό, είναι απολύτως δεσμευτικό για το Προεδρείο της ΓΣ.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Πρόεδρος της ΓΣ ζήτησε από την GREENHILL INVESTMENTS να υποβάλει μία σαφή εξουσιοδότηση της AEOLUS με την οποία η τελευταία θα παρείχε στην πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις 54.815.876 μετοχές. Προς το σκοπό αυτό, διεκόπη η ΓΣ και δόθηκε προθεσμία 30 λεπτών για την υποβολή του σχετικού εγγράφου που ουδέποτε υπεβλήθη. Αντ’ αυτού μάλιστα, απεστάλησαν δύο emails από την AEOLUS, τα οποία επαναλάμβαναν την άρνησή της να αποδεχθεί το γεγονός ότι κατέχει τα δικαιώματα ψήφου και ως εκ τούτου η ΓΣ κατέληξε στο προφανές συμπέρασμα ότι η AEOLUS για δικούς της λόγους δεν επιθυμούσε να παρέχει  πληρεξουσιότητα. Κατόπιν αυτών, το Προεδρείο έθεσε το θέμα της συμμετοχής της GREENHILL INVESTMENTS σε ψηφοφορία ενώπιον της ΓΣ, η οποία σχεδόν ομόφωνα ( 101.536.712 ψήφοι επί συνόλου 119.935.205, δηλαδή ποσοστό 84,66%) αποφάσισε να μην επιτρέψει στην εταιρεία GREENHILL INVESTMENTS να λάβει μέρος στην ΓΣ και να ψηφίσει.

Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμα και αν η GREENHILL INVESTMENTS συμμετείχε στην ΓΣ και ασκούσε το δικαίωμα ψήφου για  54.815.876 μετοχές κατά τρόπο αντίθετο προς τη διαμορφωμένη πλειοψηφία, δεν θα μπορούσε να μεταβάλει τις τελικές αποφάσεις  παρά μόνο σε 2 από τα 12 θέματα της ΓΣ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαμαρτυρία Reggeborgh στην Κεφαλαιαγορά για τη φημολογία περί ελέγχου

Με εξώδικες επιστολές σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, η Reggeborgh τονίζει ότι έχει παράσχει απαντήσεις και ουδεμία συνεργασία με την Atlas υφίσταται. Εκφράζει διαμαρτυρία για εχθρική και διακριτική αντιμετώπιση.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη το γ' τρίμηνο για την Ελλάκτωρ μετά από 6 τρίμηνα ζημιών

Αύξηση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελλάκτωρ στο γ' τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 7% σε σχέση με το περυσινό γ' τρίμηνο, και κατά 22% σε σχέση με το β' τρίμηνο του έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού θα κατευθυνθούν τα 120 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Μεταξύ άλλων, θα δοθούν περίπου 20,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών, αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλείει νέα αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση της Ελλάκτωρ

Ωστόσο η διοίκηση της Ελλάκτωρ σημείωσε πως βάσει της απόφασης της ΓΣ το ΔΣ έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει έκτακτες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, συναίνεσης ή διαπραγμάτευσης με οποιοδήποτε μέτοχο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφαλαιαγορά για την Ελλάκτωρ: «Δεν εμπλεκόμαστε, δεν χειραγωγούμαστε»

Εξετάζονται όλες οι καταγγελίες με αντικειμενικότητα αλλά δεν εμπλέκεται η Επ. Κεφαλαιαγοράς σε επιχειρηματικές διενέξεις, τονίζεται σε ανακοίνωση με αφορμή τη νέα δημόσια αντιπαράθεση για την Ελλάκτωρ.