ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Νέα επίθεση από την Greenhill κατά της διοίκησης της Ελλάκτωρ

«Οι παράνομες μεθοδεύσεις, η απαξίωση μετοχών  που ξεπερνούν το ένα τέταρτο του μετοχικού κεφαλαίου, πλήττει τον θεσμό των εισηγμένων εταιρειών στην χώρα», αναφέρει η Greenhill.

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η κόντρα μεταξύ της Greenhill Investment και της διοίκησης της Ελλάκτωρ, με την πρώτη να συνεχίζει την επίθεσή της, μετά τον αποκλεισμό της από την πρόσφατη Γενική συνέλευση της εταιρείας. 

Εκπρόσωποι της Greenhill σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ συνεχίζει «το σήριαλ παρανομιών», ενώ επαναλαμβάνουν την πρόθεση του ομίλου να ακολουθήσει τον δρόμο των δικαστικών προσφυγών. 

Πιο αναλυτικά στις δηλώσεις τους τονίζουν ότι «ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο όσοι διοικούν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το νέο αφήγημα που μεταδίδουν συνεχίζοντας ένα σήριαλ παρανομιών. Αρχικά ισχυρίζονταν ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στην GREENHILL, τώρα δέχονται ότι της ανήκουν αλλά δεν διαθέτουν την κατάλληλη εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν.

Παραδέχονται ότι η AEOLUS ενημέρωσε επίσημα, ότι τα δικαιώματα ψήφου ανήκουν στην GREENHILL. Δεν αμφισβητούν ότι έχουν παραλάβει πληρεξούσιο που αναφέρει τα ίδια. Αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι έλαβαν και mail, εκτάκτως την ώρα της γενικής συνέλευσης στην Αθήνα, από την AEOLUS και στο οποίο  «προς άρση κάθε αμφισβήτησης» εξουσιοδοτείται η GREENHILL να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου.

Γιατί απορρίπτουν το αυτονόητο; Επειδή «απεστάλησαν από πρόσωπο που δεν συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της Aeolus» ενώ το έγγραφο χαρακτηρίζεται «εκπρόθεσμο». Περίεργο γιατί έγγραφο με την ίδια υπογραφή θεωρήθηκε από τον πάνσοφο πρόεδρο της εταιρείας έγκυρο και μάλιστα το επικαλείται, ενώ στην ίδια γενική συνέλευση επιτράπηκε η εκπροσώπηση εκατομμυρίων μετοχών  που είχαν εκπροθέσμως εμφανιστεί και ψήφισαν χωρίς αντιρρήσεις. Ίσως ήταν συμπαθείς στον πρόεδρο.

 Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε «εκπρόθεσμο» το τρίτο κατά σειρά έγγραφο που αυθαιρέτως ζήτησε δίνοντας μάλιστα προθεσμία μισής ώρας παρότι το πληρεξούσιο είχε κατατεθεί τέσσερις μέρες πριν την Γενική Συνέλευση. Γιατί έγιναν αυτές οι μεθοδεύσεις; Προκειμένου να υπερψηφιστούν δύο από τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης που απαιτούσαν αυξημένη πλειοψηφία.

Το πραγματικό και πολύ σοβαρό ζήτημα που προκύπτει δεν είναι οι μεθοδεύσεις ή κάποιες περίεργες  εμμονές. Οι παράνομες μεθοδεύσεις, η απαξίωση μετοχών  που ξεπερνούν το ένα τέταρτο του μετοχικού κεφαλαίου, πλήττει τον θεσμό των εισηγμένων εταιρειών στην χώρα. Πώς και γιατί επιχειρείται ο αποκλεισμός του μεγαλύτερου μετόχου από τον γενική συνέλευση μιας εισηγμένης εταιρείας. Οποιαδήποτε διοίκηση εταιρείας μπορεί πλέον να αποκλείει μετόχους που δεν υπερψηφίζουν προτάσεις της; Όσοι έχουν την πρόθεση να αγοράσουν μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν και την προτίμηση του προέδρου της εταιρείας. Μπορεί να μην τους θέλει!

Το φαινόμενο στην αρχή έμοιαζε σχεδόν διασκεδαστικό δείχνοντας απλώς αλαζονεία και έλλειμμα σοβαρότητας, εξελίσσεται όμως σε φάρσα καθώς αποκαλύπτει πόσο ευάλωτα είναι τα δικαιώματα μετόχων όταν καταπατούνται παρανόμως, απροκάλυπτα, από όσους περιφρονούν κάθε έννοια  εταιρικής διακυβέρνησης ενώ οι αρμόδιες αρχές περιέργως σιωπούν.  

Ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα».

Κύκλοι Ελλάκτωρ: Δεν εξουσιοδότησε την Greenhill η Aeolus στη ΓΣ

Η μέτοχος GreenHill Investments επέλεξε να δημοσιοποιήσει μέρος μόνο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αντάλλαξε η Aeolus με το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ και όχι το σύνολό της αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας. Η διοίκηση κατηγορεί την πλευρά των εφοπλιστών κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη ότι απέκρυψαν στοιχεία, ενώ υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Greenhill τόνισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά τον αποκλεισμό της από τη ΓΣ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, από την αρχική επιστολή της 14ης.05.2021 της Aeolus προς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκύπτει σαφώς η δήλωση της πρώτης πως το δικαίωμα ψήφου της GreenHill Investments για 54.815.876 μετοχές, ανήκει στην τελευταία πρωτογενώς από την σύμβαση ενεχυρίασης. Δηλαδή, υποστηρίζουν πηγές της Ελλάκτωρ, η Aeolus διαψεύδει την επίσημη κατάσταση του Αποθετηρίου σύμφωνα με την οποία τα Δικαιώματα ψήφου των 54.815.876 μετοχών ανήκουν στην Aeolus και μόνο  (εικ.2). Όπως όμως είναι γνωστό, για το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης η Κατάσταση του Αποθετηρίου των εχόντων δικαίωμα ψήφου αποτελεί ένα δεσμευτικό «Εκλογικό Κατάλογο» ανεπίδεκτο οποιασδήποτε  αμφισβήτησης, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Συνεπώς, το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης ήταν υποχρεωμένο να ζητήσει εξουσιοδότηση της Aeolus προς την GreenHill και τίποτα λιγότερο από αυτό, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην διάρκεια των 30 λεπτών που δόθηκαν κατά παραχώρηση από το Προεδρείο της Γ.Σ. για την παροχή εξουσιοδότησης από την Aeolus στην GreenHill, η πρώτη απέστειλε εμπρόθεσμα μόνο ένα email, το οποίο επιμελώς παραλείπει να δημοσιοποιήσει η GreenHill, υποστηρίζει η Ελλάκτωρ. Στο email αυτό η Aeolus απλά παραπέμπει στην επιστολή της 14ης.05.2021, δηλαδή εμμένει στην άποψη πως τα δικαιώματα ψήφου ανήκουν στην GreenHill πρωτογενώς εκ της συμβάσεως ενεχύρου και κατά λογική ακολουθία δεν μπορεί να χορηγήσει πληρεξούσιο για δικαιώματα που δήθεν δεν της ανήκουν, σύμφωνα με τη διοίκηση. Στη συνέχεια η Aeolus απέστειλε εκπρόθεσμα δύο emails . Τα emails αυτά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν εξουσιοδοτήσεις διότι συνεχίζουν, σε παθητική φωνή, να αναφέρουν πως η GreenHill είναι εξουσιοδοτημένη, προφανώς εκ της συμβάσεως ενεχύρου κατά τους ισχυρισμούς της Aeolus, δικαιούχος των δικαιωμάτων ψήφου, σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας. Άλλωστε τα έγγραφα αυτά είναι ανυπόγραφα και απεστάλησαν από πρόσωπο που δεν συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της Aeolus, σύμφωνα με την κατάσταση εκπροσώπησης που είχε αποσταλεί στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 19.04.2021.

Για λόγους που αφορούν τη μεταξύ τους σχέση, η Aeolus αρνήθηκε πεισματικά να δηλώσει ότι εξουσιοδοτεί (σε ενεργητική φωνή) την GreenHill να παραστεί και να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση στο όνομα και για λογαριασμό της (Aeolus), υπογραμμίζουν κύκλοι της Ελλάκτωρ. Η GreenHill, σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ, παραλείπει να δημοσιοποιήσει την κατάστασή των δικαιούχων ψήφου  παριστάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται τα ανωτέρω αυτονόητα ακόμα και για πρωτοετή Νομικής Σχολής.

Η Δικαστηριακή επιβεβαίωση των παραπάνω δεν συνιστά απειλή για την εταιρεία μας όπως δηλώνει η GreenHill αλλά λύτρωση, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τις απορρίψεις διαφόρων ενδίκων αιτημάτων της GreenHill Investment, καταλήγει η Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγριεύει η κόντρα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οριακή η διαφορά στις μετοχές

Ξεπέρασε το 29% η πλευρά Μπάκου - Καϋμενάκη, έντονη κινητικότητα την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση. Κρίσιμη δίκη την Τρίτη για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τους εφοπλιστές.