ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.

Αύριο μπαίνει στην τελική ευθεία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120 εκατ. ευρώ με την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 13 Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελλάκτωρ, μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου (δείτε το εδώ) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης θα γίνει αύριο (16/07/2021). Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος θα είναι μεταξύ 21 Ιουλίου και 3 Αυγούστου, ενώ η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο θα διαρκέσει από 21 έως 29 Ιουλίου.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των € 5.356.800,08 θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές.

Θα εκδοθούν και θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς έως 133.920.002 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας €0,04 εκάστη με τιμή διάθεσης €0,90 ανά μετοχή.

ellaktor_ekdosi

 

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται σε €13.927.680,20 και θα διαιρείται σε 348.192.005 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,04 εκάστη. Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της Αύξησης, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, θα ανέλθουν σε €120.528.001,80. Η υπέρ το άρτιο διάφορα ύψους έως €115.171.201,72 θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού των ιδίων κεφαλαίων «Διαφορά από Έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Στις 19/7 το record date, τι ορίζεται για αδιάθετες μετοχές

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε λογαριασμούς ατομικούς ή πελατείας στο Σύστημα Άυλων Τίτλων την 19/07/2021 (record date), καθώς και όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης των εν λόγω δικαιωμάτων στο Χ.Α.

Στους δικαιούχους των δικαιωμάτων προτίμησης παρέχεται επιπρόσθετα δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον νέων μετοχών που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες στην τιμή διάθεσης. Δικαίωμα προεγγραφής έχουν οι δικαιούχοι Μέτοχοι και τα πρόσωπα που θα αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ, εφόσον θα ασκήσουν πλήρως το δικαίωμα προτίμησής τους.

Κάθε δικαιούχος δικαιώματος προεγγραφής, δύναται να ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον αριθμού αδιάθετων νέων μετοχών στην τιμή διάθεσης χωρίς όριο.

Σε περίπτωση ύπαρξης αδιάθετων νέων μετοχών το Διοικητικό Συμβούλιο θα διαθέσει τις αδιάθετες νέες μετοχές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε τρίτους επενδυτές, ικανοποιώντας κατά προτεραιότητα το ανέκκλητο ενδιαφέρον της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας και των θυγατρικών της, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας ενυπόγραφη επιστολή. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στους συμμετέχοντες στην ιδιωτική τοποθέτηση θα είναι ίση με την τιμή διάθεσης.

Η αλλαγή συσχετισμών μεταξύ των βασικών μετοχών

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ των βασικών μετόχων, με το ποσοστό της Reggeborgh να αυξάνεται στο 42,30% και της Greenhill Investments να υποχωρεί στο 20,32%.

Το σενάριο για τη συμμετοχή των βασικών μετόχων μετά την αύξηση κεφαλαίου, με την υπόθεση ότι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

ellaktor_metoxoi

 

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, σε δήλωση για τη συμμετοχή της στην αύξηση έχει προχωρήσει, με επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο, η εταιρεία Reggeborgh Invest B.V. Με την από 7.4.2021 επιστολή της δηλώνει ότι δεσμεύεται να εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της και να καλύψει τυχόν αδιάθετα δικαιώματα άλλων μετόχων μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της κατασκευαστικής θυγατρικής ΑΚΤΩΡ.

Ειδικότερα, με βάση όσα αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο, τα καθαρά κεφάλαια που δύναται να αντληθούν, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης και μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων εξόδων έκδοσης ποσού περίπου €1,6 εκατ., εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των €118,9 εκατ. και θα διατεθούν και κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

Α. Ποσό περίπου €98,6 εκατ. για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Β. Ποσό περίπου €20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.