ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:55 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Prodea Inv.

Prodea: Άντλησε 300 εκατ. με το ομόλογο, στο 2,3% το επιτόκιο

Το ποσό που αντλήθηκε από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα χρηματοδοτήσει τις πράσινες επενδύσεις της εταιρείας. Στα 554,24 εκατ. ευρώ η συνολική ζήτηση, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 1,85 φορές.

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Prodea Investments από την έκδοση μέσω δημόσιας προσφοράς του εταιρικού ομολόγου της για να χρηματοδοτήσει τις πράσινες επενδύσεις της. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 554,243 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,85 φορές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,30% ετησίως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 196.500 Ομολογίες (65,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 103.500 Ομολογίες (34,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Όπως προέβλεπε το ενημερωτικό δελτίο της Prodea Investments από τα 416,2 εκατ. ευρώ που είναι το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), τα 348,8 εκατ. αφορούν «πράσινες» επενδύσεις όπως βιοκλιματικά κτήρια και κτήρια με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Το ένα τρίτο των «πράσινων» επενδύσεων, περίπου 108,1 εκατ. ευρώ αφορούν συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί από την επενδυτική επιτροπή αλλά βρίσκονται στο στάδιο των δεσμευτικών συμβάσεων, 111,1 εκατ. ευρώ επενδύσεις με βάση συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, 52,8 εκατ. επενδύσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και 76,8 εκατ. επενδύσεις σε ακίνητα που ήδη κατέχει η Prodea κατά τουλάχιστον 35%. Από το σύνολο των «πράσινων» επενδύσεων περί τα 141 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο.

Περίπου το 52% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 416,2 εκατ. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα  κεφάλαια του ομολόγου ενώ 11% έχει ήδη καλυφθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή ή συμμετοχή. Για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τόσο τραπεζικό δανεισμό όσο και ίδια κεφάλαια.

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Prodea περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα. Στον τομέα των logistics, στο ενημερωτικό αναφέρεται το παράδειγμα των δύο κτιρίων αποθηκών στο Θριάσιο που βρίσκονται υπό ανέγερση. Η Prodea στο πλαίσιο του προσυμφώνου κατέβαλε ποσό 7,03 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή (χρηματοδότηση μέσω δανειακών κεφαλαίων), ενώ αναμένεται να καταβάλει για την ολοκλήρωση της συναλλαγής περίπου 7,816 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.