ΓΔ: 792.79 0.17% Τζίρος: 5.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:16:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Καμπάνα» 31,5 εκατ. δολ. στην Ελλάκτωρ από διαιτησία έργου στο Κατάρ

Υπεργολάβος δικαιώθηκε σε διεκδίκηση οφειλής 98,5 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το μετρό στην Ντόχα, όπου η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 32%. Θα υποβληθεί αγωγή ακύρωσης της απόφασης.

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το χαρτοφυλάκιο των έργων στο εξωτερικό, καθώς εκδόθηκε αρνητική απόφαση διαιτησίας για το μετρό στο Κατάρ που υποχρεώνει τη θυγατρική ΑΚΤΩΡ να καταβάλει 31,5 εκατ. ευρώ, ώστε να διευθετηθεί συνολική οφειλή 98,5 εκατ. δολ. από την κοινοπραξία του έργου σε υπεργολάβο.

Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου εκδόθηκε, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωση, κατόπιν αιτήσεων που υπεβλήθησαν από υπεργολάβο, ο οποίος διεκδικούσε οφειλές της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ύψους 98,5 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό συμμετοχής της ΑΚΤΩΡ στην κοινοπραξία είναι 32%, ως εκ τούτου δημιουργούνται για την εταιρεία υποχρεώσεις 31,5 εκατ. δολαρίων.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνει ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει είχε λάβει επιστολή από τον νομικό της παραστάτη, που εκτιμούσε ότι η αξίωση του υπεργολάβου δεν αναμενόταν να ευδοκιμήσει. Πλέον η ΑΚΤΩΡ συνεργάζεται και με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσης κατά της απόφασης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εισηγμένης:

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. γνωστοποιεί την από 21.7.2021 απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), η οποία της γνωστοποιήθηκε την 23.7.2021.

Δυνάμει της Διαιτητικής Απόφασης επιδικάστηκε υπέρ αλλοδαπής εταιρίας (στο εξής ο "Υπεργολάβος") και σε βάρος της αλλοδαπής κοινοπραξίας με την επωνυμία "ALYSJ-JV" (στο εξής η "Κοινοπραξία"), το ποσό των $98,5 εκ. περίπου, στο πλαίσιο σύμβασης υπεργολαβίας μεταξύ του Υπεργολάβου και της Κοινοπραξίας για την εκτέλεση του έργου της χρυσής γραμμής (Gold Line) για το μετρό της Ντόχα στο κράτος του Κατάρ. Στην Κοινοπραξία συμμετέχει η θυγατρική της Εταιρείας, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. (στο εξής η "Άκτωρ") με ποσοστό 32%.

Επισημαίνεται πως η ευθύνη των μελών της Κοινοπραξίας είναι αναλογική, συνεπώς η συμμετοχή της Άκτωρ στην υποχρέωση εξόφλησης του επιδικασθέντος ποσού αντιστοιχεί σε ποσό ύψους $31,5 εκ. περίπου, σε περίπτωση δε που υποχρεωθεί να καταβάλει ποσόν μεγαλύτερο του αναλογούντος σε αυτήν, θα διεκδικήσει το υπερβάλλον ποσόν αναγωγικά από τα λοιπά μέλη της Κοινοπραξίας, τα οποία είναι αξιόχρεα και φερέγγυα.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διαιτησία ξεκίνησε κατόπιν αιτήσεων διαιτησίας που υπεβλήθησαν από τον Υπεργολάβο στα τέλη του 2017, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, ενώ η Κοινοπραξία είχε λάβει επιστολή από το νομικό της παραστάτη, o οποίος εκτίμησε ότι η αξίωση του Υπεργολάβου δεν αναμενόταν να ευδοκιμήσει.

Η Άκτωρ συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσης κατά της ανωτέρω απόφασης, ενώ σε συνεργασία τόσο με τα άλλα μέλη της Κοινοπραξίας όσο και με τους νομικούς της συμβούλους θα αξιολογήσει σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ το λογιστικό χειρισμό που θα υιοθετηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Καθήκοντα CEO στην ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος

Διοικητικές αλλαγές στον ΑΚΤΩΡ με τον κ. Απόστολο Τζάβελλο να αναλαμβάνει τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (Chief Operating Officer), ενώ παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης ο κ. Γεώργιος Κωτούλας.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Σύμβαση για αμερικάνικο έργο στην αεροπορική βάση της Λάρισας

Η σύμβαση που υπέγραψε η ΑΚΤΩΡ με την αμερικάνικη Environmental Chemical Corp. είναι ύψους 19.520.000 ευρώ και αφορά στην κατασκευή υπόστεγων πολλαπλής χρήσης και βελτιώσεις τροχιοδρόμων στην αεροπορική βάση Λάρισας.