ΓΔ: 792.1 0.09% Τζίρος: 4.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την Mytilineos, έρχεται «απογείωση» μεγεθών

Σύμφωνα με την διοίκηση της Mytilineos τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 θα κλείσουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ από το 2022 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αναμένεται να «απογειωθούν». Τι ξεχωρίζουν οι χρηματιστηριακές.

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στην αγορά η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου της Mytilineos, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο τομέας της μεταλλουργίας εξαιτίας της αύξησης των τιμών και ο τομέας SES καθώς επανεκκίνησαν τα έργα μετά την προηγούμενη χρονιά της πανδημίας, με τις προοπτικές της εταιρείας να είναι ενθαρρυντικές μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως η διοίκηση της Mytilineos ανάφερε πως αναμένει περαιτέρω βελτίωση από το γ' τρίμηνο του 2021 με τα αποτελέσματα της εταιρείας να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το 2022 τα οικονομικά μεγέθη πρόκειται να απογειωθούν με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σχέση με αυτά του 2020 (129 εκατ. ευρώ) στα 260 εκατ. ευρώ., με άξονες ανάπτυξης την εκκίνηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826 MW στο τέλος του 2021, την αυξημένη παραγωγή αλουμινίου, το ισχυρό περιβάλλον τιμών και την «ωρίμανση» του χαρτοφυλακίου φωτοβολταικών έργων.

Η NBG Securities σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της Mytilineos καταδεικνύουν σταθερή ανάπτυξη, και θέτει νέα τιμή στόχο στα 19,9 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση outperform, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση στις τιμές μετάλλων. Τονίζει πως παρά το γενικότερο κλίμα και τα επιμέρους προβλήματα η εταιρεία βρίσκεται στην πορεία για να επιτύχει υψηλότερη κερδοφορία καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν καλύτερα του αναμενομένου.

Η Piraeus αναφέρει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα εξαμήνου και τα αποδίδει στους τομείς της μεταλλουργίας και SES που αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη επίδοση του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις τιμές εκπομπών διοξειδίου που οδήγησαν σε μεγαλύτερα κόστη. Επισημαίνει επίσης πως το μερίδιο αγοράς της Protergia αυξήθηκε στο 8,2% με το πελατολόγιο να φτάνει τους 315.000

H Pantelakis αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή τα premia για τα προϊόντα αλουμινίου είναι πολύ υψηλά, καθώς υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τονίζει ότι στη Κίνα η ζήτηση αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, ενώ περιορίζεται στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας των προβληματισμών για το περιβάλλον. Ωστόσο η διοίκηση της Mytilineos απέφυγε να μεταφράσει σε νούμερα για το 2022 την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία της αγοράς με την Pantelakis να αναμένει και τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει σημαντικό ανοδικό περιθώριο για το 2022, τόσο για την δική της εκτίμηση, όσο και για τη μέση εκτίμηση της αγοράς.

Η Axia επισημαίνει ότι η διοίκηση της Mytilineos επαναβεβαίωσε το guidance για καθαρά κέρδη της τάξης των 260 εκατ. ευρώ το 2022, και ανέφερε ότι εξετάζει νέες επενδύσεις στον τομέα της μεταλλουργίας με στόχο να αυξήσει την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Η Optima χαρακτηρίζει στέρεες τις επιδόσεις του τριμήνου, επιβεβαιώνοντας το θετικό outlook της Mytilineos, οι οποίες υποστηρίχθηκαν κυρίως από τον τομέα της μεταλλουργίας καθώς περιορίστηκε η συμμετοχή του κλάδου Ενέργειας και Φυσικού Αερίου (που ήταν ωστόσο αναμενόμενο μετά την εξαιρετική πορεία του 2020). Σημειώνει ότι η εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο παραμένει θετική χάρις στις υψηλές τιμές των μετάλλων που σταδιακά θα βοηθήσουν την κερδοφορία.

Η Alpha τονίζει την τεράστια ζήτηση που καταγράφεται από την Κίνα, αναφέροντας ότι η διοίκηση της Mytilineos αναμένει πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για καιρό εξαιτίας και των προβλημάτων που καταγράφονται στις μεταφορές. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ότι η διοίκηση εξετάζει την επέκταση της μονάδας αλουμίνας, προκειμένου να διπλασιαστεί η παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Κάνει επίσης αναφορά στη συμφωνία της Mytilineos με την ΔΕΗ για τις τιμές πώλησης ρεύματος και υπογραμμίζει ότι η διοίκηση δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν προκαταβολές.

Η Beta επισημαίνει ότι μόνο στο δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% στα 39,7 εκατ. ευρώ κάνοντας λόγο για ικανοποιητική απόδοση το πρώτο εξάμηνο και «υποσχόμενο» outlook για το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επεκτείνεται η Mytilineos στον τομέα των φωτοβολταϊκών σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των έργων ηλιακής ενέργειας και στις πέντε ηπείρους. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου είναι της τάξεως των 2.396 MW.