ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι «χτυπούν» τα μεγάλα έργα 1 δισ. για επεξεργασία απορριμμάτων

Ζωηρό ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων στους τρεις διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Πέντε εταιρείες και κοινοπραξίες εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη που προωθούνται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι τις οκτώ το βράδυ που έληξε η προθεσμία, είχαν δώσει το «παρών» η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μεσόγειος, η κοινοπραξία Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής και η κοινοπραξία Intrakat – Watt

Σύμφωνα με τα τεύχη των διαγωνισμών για την Αττική, οι δύο μονάδες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Φυλή και στο Σχιστό, είναι συνολικού κόστους που ξεπερνά τα 760 εκατ. ευρώ ενώ η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα κοστίσει περίπου 250 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου με εκπροσώπους του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που διαχειρίζεται το διαγωνισμό για την Θεσσαλονίκη να εκτιμούν πως εντός διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή. Στην Αττική η υπόθεση θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. 

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει μετά την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αναλάβει τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών και της κατάθεσης εγγράφων για την αδειοδότηση του έργου, το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ, τη χρηματοδότηση του έργου καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων.

Στον τρίτο διαγωνισμό για τη μονάδα του Γραμματικού στην Αττική που προωθείται ως δημόσιο έργο και όχι ως ΣΔΙΤ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, προσφυγές υποψηφίων και συνεχείς αλλαγές στο τεύχος δημοπράτησης. Στην αγορά θεωρούν πως η διοίκηση της περιφέρειας δεν δείχνει πλέον τον ίδιο ζήλο που έδειχνε στην αρχή της θητείας της για την προώθηση των διαγωνισμών. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως ειδικά στην Αττική θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να φτάσουν στην επιλογή αναδόχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε ισχυροί διεκδικητές για τη μονάδα απορριμμάτων Κ. Μακεδονίας

Στο διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ πέρασαν και οι πέντε υποψήφιοι, που δίνουν παράλληλες «μάχες» για τις αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.