ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.

Σχεδόν όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι αναμένεται να διεκδικήσουν τρεις μεγάλους διαγωνισμούς για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές για τη μονάδα της Ρόδου, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ, υποβάλλονται στις 6 Δεκεμβρίου, για τη μονάδα του Γραμματικού στις 9 Δεκεμβρίου και για το Ηράκλειο πέντε ημέρες αργότερα, στις 14 του επόμενου μήνα.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αφορά τη μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού, την τρίτη της Αττικής, καθώς οι δύο πρώτες και μεγαλύτερες προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο διαδημοτικός σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) προκήρυξε διαγωνισμό έπειτα από πολλές αναβολές και προσφυγές, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κατατεθούν προσφορές πριν από περίπου έναν χρόνο αλλά οι προσφυγές κατασκευαστικών εταιρειών οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση.

Στα 101 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος αναβάθμισης της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή  «Μαύρος Σπήλιος» της δημοτικής ενότητας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και η λειτουργία για έξι χρόνια. Τον διαγωνισμό προκήρυξε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και στόχος είναι η εκτεταμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η μείωση του υπολείμματος που οδηγείται στο ΧΥΤΑ, αλλά και η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου πιστοποιημένων χαρακτηριστικών που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η μονάδα θα έχει ονομαστική ετήσια δυναμικότητα 59.200 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών απορριμμάτων. Επιπλέον στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή του νέου κυττάρου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) στο Φόδελε Ηρακλείου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου», με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό κοντά στα 32 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός προωθείται από τον διαδημοτικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου).  

Ο ιδιωτικός φορέας θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ανακυκλώσιμων υλικών, compost, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας, κλπ.) για διάστημα 27 ετών. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ δύνανται να αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του κόστους υλοποίησης του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε ισχυροί διεκδικητές για τη μονάδα απορριμμάτων Κ. Μακεδονίας

Στο διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ πέρασαν και οι πέντε υποψήφιοι, που δίνουν παράλληλες «μάχες» για τις αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.