ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Πέντε ισχυροί διεκδικητές για τη μονάδα απορριμμάτων Κ. Μακεδονίας

Στο διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ πέρασαν και οι πέντε υποψήφιοι, που δίνουν παράλληλες «μάχες» για τις αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει ο διαδημοτικός φορέας (ΦΟΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας τον διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κόστος που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Με την εξέταση των δικαιολογητικών και οι πέντε υποψήφιοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από λίγες ημέρες πέρασαν στο επόμενο στάδιο. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, την κοινοπραξία της MORE (Motor Oil Renewable Energy) με την ΑΒΑΞ και την Θαλής, την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μεσόγειος, την Intrakat και την κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. 

Με βάση το τεύχος του διαγωνισμού για τη ΜΕΑ της Θεσσαλονίκης ο ανάδοχος αναμένεται να λάβει στα 27 χρόνια της περιόδου παραχώρησης πληρωμές διαθεσιμότητας, η καθαρά παρούσα αξία των οποίων φτάνει τα 142,2 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

Οι ίδιες πέντε κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στους δύο διαγωνισμούς για τις αντίστοιχες μονάδες της Αττικής, σε Φυλή και Σχιστό, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ. Η διακήρυξη για τη μονάδα του Πειραιά προβλέπει πως η χρηματοδοτική συνδρομή του Δημοσίου θα φτάσει τα 47,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, ενώ θα καταβληθούν άλλα 253,2 εκατ. ευρώ ως πληρωμές διαθεσιμότητας. Για τη μονάδα του κεντρικού τομέα Αθηνών, η συνολική αξία σύμφωνα με τη διακήρυξη φτάνει τα 461 εκατ. ευρώ. 

Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκπρόσωποι του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που διαχειρίζεται το διαγωνισμό για την Θεσσαλονίκη εκτιμούν πως εντός διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή. Στην Αττική η υπόθεση θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει μετά την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αναλάβει τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών και της κατάθεσης εγγράφων για την αδειοδότηση του έργου, το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ, τη χρηματοδότηση του έργου καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων.

Στον τρίτο διαγωνισμό για τη μονάδα του Γραμματικού στην Αττική που προωθείται ως δημόσιο έργο και όχι ως ΣΔΙΤ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, προσφυγές υποψηφίων και συνεχείς αλλαγές στο τεύχος δημοπράτησης. Προ ημερών δόθηκε νέα παράταση για την υποβολή προσφορών στις 27 Οκτωβρίου.

Στην αγορά θεωρούν πως η διοίκηση της περιφέρειας δεν δείχνει πλέον τον ίδιο ζήλο που έδειχνε στην αρχή της θητείας της για την προώθηση των διαγωνισμών. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως ειδικά στην Αττική θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να φτάσουν στην επιλογή αναδόχων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.