ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
SEKPY
Φωτο: Συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ με τους επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλικής Βουλής και Γερουσίας κατά την διάρκεια της DEFEA 2021

ΣΕΚΠΥ: Χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την Άμυνα

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού επισημαίνει ότι: «η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ΣΕΚΠΥ. Η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων μετά και τη νέα συμφωνία η οποία προκύπτει από την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας-Γαλλίας» μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου συνεχίζει ως εξής: «Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφαση για σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών για το ΠΝ. Ο ΣΕΚΠΥ είχε οργανώσει το προηγούμενο διάστημα επαφές με όλους τους υποψήφιους διεκδικητές, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα. 

Έχοντας πειστεί ότι το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξαρτάται απόλυτα από την συμμετοχή της σε πολυεθνικά σχήματα και διεθνείς συνεργασίες, ο ΣΕΚΠΥ έδειξε και άνοιξε το δρόμο από τις 13 Φεβρουαρίου 2020, με την υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας,  με τον GICAN, με το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συνεργασίας των δύο συνδέσμων, σε Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά προγράμματα Ασφάλειας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάληψη κοινών ενεργειών μαζί με  Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

ΣΕΚΠΥ - GICAN

 

Ειδικότερα το Σύμφωνο προωθεί την συνεργασία των εταιρειών μελών των δύο συνδέσμων, με βάση τον τομέα εξειδίκευσης κάθε εταιρείας, την προώθηση πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δύο χωρών. Στη συνεργασία συμμετέχουν οι γνωστές γαλλικές εταιρίες – εταίροι της Naval Group, η MBDA στον τομέα των πυραύλων και η Thales στον τομέα των ηλεκτρονικών. Μέσω των συμφωνιών αυτών και των αντίστοιχων επαφών, πάνω από 70 Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες ήλθαν σε επαφή και ενημέρωσαν την Γαλλική πλευρά για τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε σήμερα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα.

Οι  στόχοι για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να αφορούν στην επίτευξη ουσιαστικής ποιοτικά και ποσοτικά συμμετοχής της ΕΑΒΙ τόσο στο Ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην Διεθνή αγορά. Όσον αφορά στο υποκατασκευαστικό έργο, η ΕΑΒΙ πρέπει να αναλάβει σημαντικό έργο όχι μόνο για το Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά απαιτείται να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών-συνεργατών των Γαλλικών εταιρειών. Όσον αφορά στην Εν Συνεχεία Υποστήριξη των πλοίων και των συστημάτων τους, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, είναι στρατηγικής Εθνικής σημασίας η συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες απαιτήσεις θα πρέπει να τεθούν και στην DASSAULT, κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Rafale, με την ευκαιρία της αγοράς των επιπλέον 6 αεροσκαφών. Η πολύ καλή σημερινή συνεργασία της Αμυντικής Βιομηχανίας με την  αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχία των στόχων μας. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής, στην εναρκτήρια ομιλία του στην αμυντική έκθεση DEFEA: «Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή των πολέμων και διασφάλιση της Ειρήνης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diehl-Defence-IRIS T
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η IDE επεκτείνει τη συνεργασία της με την Diehl Defence για το IRIS-T

H νέα επιτυχία της Intracom Defense είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της εταιρείας για την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, στην σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.
Mevaco-Metallourgiki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Mevaco και τη Fincantieri για κορβέτες

Μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης / Κατανόησης / Συνεννόησης (ΜoU) , στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το Πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων κορβετών.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDE: Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης για drones και αεροναυτικά προϊόντα

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για την έναρξη της διαδικασίας έγκρισής της ως οργανισμού σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων.
Xardalias-Nikos-synora
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς: Το ξεκάθαρο μήνυμά μας είναι «ειρήνη δια της υπέρτερης ισχύος»

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα δίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, με συνέντευξή του και όπως επισημαίνει η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.