ΓΔ: 907.6 0.96% Τζίρος: 59.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
SEKPY
Φωτο: Συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ με τους επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλικής Βουλής και Γερουσίας κατά την διάρκεια της DEFEA 2021

ΣΕΚΠΥ: Χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την Άμυνα

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού επισημαίνει ότι: «η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ΣΕΚΠΥ. Η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων μετά και τη νέα συμφωνία η οποία προκύπτει από την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας-Γαλλίας» μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου συνεχίζει ως εξής: «Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφαση για σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών για το ΠΝ. Ο ΣΕΚΠΥ είχε οργανώσει το προηγούμενο διάστημα επαφές με όλους τους υποψήφιους διεκδικητές, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα. 

Έχοντας πειστεί ότι το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξαρτάται απόλυτα από την συμμετοχή της σε πολυεθνικά σχήματα και διεθνείς συνεργασίες, ο ΣΕΚΠΥ έδειξε και άνοιξε το δρόμο από τις 13 Φεβρουαρίου 2020, με την υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας,  με τον GICAN, με το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συνεργασίας των δύο συνδέσμων, σε Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά προγράμματα Ασφάλειας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάληψη κοινών ενεργειών μαζί με  Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

ΣΕΚΠΥ - GICAN

 

Ειδικότερα το Σύμφωνο προωθεί την συνεργασία των εταιρειών μελών των δύο συνδέσμων, με βάση τον τομέα εξειδίκευσης κάθε εταιρείας, την προώθηση πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δύο χωρών. Στη συνεργασία συμμετέχουν οι γνωστές γαλλικές εταιρίες – εταίροι της Naval Group, η MBDA στον τομέα των πυραύλων και η Thales στον τομέα των ηλεκτρονικών. Μέσω των συμφωνιών αυτών και των αντίστοιχων επαφών, πάνω από 70 Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες ήλθαν σε επαφή και ενημέρωσαν την Γαλλική πλευρά για τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε σήμερα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα.

Οι  στόχοι για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να αφορούν στην επίτευξη ουσιαστικής ποιοτικά και ποσοτικά συμμετοχής της ΕΑΒΙ τόσο στο Ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην Διεθνή αγορά. Όσον αφορά στο υποκατασκευαστικό έργο, η ΕΑΒΙ πρέπει να αναλάβει σημαντικό έργο όχι μόνο για το Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά απαιτείται να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών-συνεργατών των Γαλλικών εταιρειών. Όσον αφορά στην Εν Συνεχεία Υποστήριξη των πλοίων και των συστημάτων τους, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, είναι στρατηγικής Εθνικής σημασίας η συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες απαιτήσεις θα πρέπει να τεθούν και στην DASSAULT, κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Rafale, με την ευκαιρία της αγοράς των επιπλέον 6 αεροσκαφών. Η πολύ καλή σημερινή συνεργασία της Αμυντικής Βιομηχανίας με την  αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχία των στόχων μας. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής, στην εναρκτήρια ομιλία του στην αμυντική έκθεση DEFEA: «Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή των πολέμων και διασφάλιση της Ειρήνης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostopoulos-EAS-AUSA 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικό «παρών» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην έκθεση AUSA 2021

Η προσπάθεια για την ανόρθωση των ΕΑΣ ξεκίνησε πέρυσι με την εταιρεία να κερδίζει διαγωνισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου για την προμήθεια πυρομαχικών 105 εκατοστών.
ELVO, ELBO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΕΛΒΟ από τις SK Group – Plasan – Γλύνης

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής με ποσοστό 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, συμμετέχοντας στα οφέλη της πορείας ανάπτυξης της νέας ΕΛΒΟ.