ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
OTE, Cosmote
Φωτο: Shutterstock

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.

Δύο χρόνια μετά τις παραινέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που οδήγησαν στη μείωση του κόστους στις συνδέσεις δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία, μια νέα κυβερνητική παρέμβαση οδηγεί σε αντίστοιχα οφέλη για τους συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για την 100η θέση παγκοσμίως που κατέχει η Ελλάδα στην σταθερή τηλεφωνία, ενώ στην κινητή βρίσκεται στις πρώτες 35 θέσεις, φαίνεται πως συνέβαλαν στις χθεσινές κινήσεις του ΟΤΕ, που αναμένεται να συμπαρασύρουν και τους ανταγωνιστές του. Οι τελευταίοι ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν κυρίως το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ για να φτάσουν στους πελάτες τους.

Μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τιμ. Χέτγκες, διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής Deutsche Telekom που ελέγχει τον ΟΤΕ, έγινε γνωστό πως ο οργανισμός θα διπλασιάσει τις ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων στη σταθερή τηλεφωνία χωρίς πρόσθετο κόστος, όπου βέβαια μπορούν να διπλασιαστούν.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom είπε στον κ. Μητσοτάκη πως ο ΟΤΕ θα αυξήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ώστε να καλύψει (δηλαδή να περάσει από έξω) περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Έτσι καλύπτεται και σημαντικό τμήμα του κενού των δύο εκατ. γραμμών που κατά την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στα επενδυτικά σχέδια των παρόχων για τις οπτικές ίνες. Στο πακέτο που προσφέρει η Deutsche Telekom περιλαμβάνεται κατά πληροφορίες και στήριξη σε επενδύσεις που συνδέονται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία.

Η σχέση ποιότητας και τιμής στις ευρυζωνικές συνδέσεις, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πραγματική (και όχι ονομαστική) ταχύτητα θεωρούνται πλέον σοβαρό ζήτημα για τη χώρα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από κυβερνητικές δηλώσεις και όσα αναφέρονται στα σχετικά στρατηγικά σχέδια. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών έχουν κινητοποιήσει τους αρμοδίους που προωθούν σειρά πρωτοβουλιών. 

Μια τέτοια είναι ο πρώτος διαγωνισμός UFBB (Ultra Fast Broadband) για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές όπου δεν σκοπεύουν να επενδύσουν οι πάροχοι. Τώρα ετοιμάζεται και δεύτερος διαγωνισμός για UFBB ώστε να καλυφθούν πρόσθετες περιοχές καθώς και ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της υποδομής οπτικών ινών ώστε να φτάνει μέχρι τις πόρτες των διαμερισμάτων. Το τελευταίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αποφασισμένη για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες η ΔΕΗ

Οι ανακοινώσεις για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΟΤΕ έρχονται σε μια περίοδο που η διοίκηση Γ. Στάσση στη ΔΕΗ ετοιμάζεται να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι με βάση την υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ (τις κολώνες). Πρόκειται για σχέδιο που δεν καλοβλέπουν κάποιοι στις τηλεπικοινωνίες, καθώς αυξάνει τον ανταγωνισμό στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι». Σήμερα το «τελευταίο μίλι» ελέγχεται απολύτως από τον ΟΤΕ που κατέχει το δίκτυο χαλκού, το οποίο συνδέει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις καμπίνες που είναι εγκατεστημένες στους δρόμους.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα την Κυριακή, ο κ. Στάσσης είχε δηλώσει πως «δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό» για το δίκτυο οπτικών ινών. «Αντιθέτως με τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στην εταιρεία λόγω της αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου οι επενδύσεις θα προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Από την καινούρια χρονιά θα υλοποιηθεί και το πιλοτικό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει το οποίο θα αρχίσει από το Περιστέρι και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το σύνολο της επένδυσης που θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορεί να χρησιμοποιεί.  Έχουμε ξεκινήσει από καιρό τις συζητήσεις και με τις τράπεζες και έχουμε πάρει ήδη credit approval».

Για την ιστορία, η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας των κρατών – μελών κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση σε σχέση με τη διασύνδεση. Κύρια αιτία είναι η απουσία δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, καθώς προ ετών επελέγη η μεσοβέζικη λύση του VDSL που εξαρτάται και πάλι από το πανάρχαιο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στις οπτικές ίνες η ΔΕΗ με 1 εκατ. συνδέσεις ως το τέλος 2024

Ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει εγκατασταθεί το ένα τρίτο των συνολικών συνδέσεων οπτικής ίνας που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Θα μπει στην αγορά χονδρικής με ανταγωνιστικές τιμές.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» δικτύων στις τηλεπικοινωνίες: Φθηνότερη 20% η ΔΕΗ από τον ΟΤΕ

Έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης για το δίκτυο οπτικής ίνας έως και 40%, η ΔΕΗ διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά της χονδρικής ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική.
ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκπτωση ζητά η Orange από τον ΟΤΕ στο τίμημα για Telekom Romania

Μείωση κατά 24 εκατ. από τα 497 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ έχει ζητήσει η Orange. Για τυπικό ζήτημα που δεν προκαλεί ανησυχία και συμβαίνει στα deals τόσων εκατομμυρίων κάνουν λόγο πηγές της αγοράς.