ΓΔ: 865.34 -0.19% Τζίρος: 7.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies

Μεγάλες μειώσεις τιμών από τον ΟΤΕ, νέο σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες

Κατατέθηκαν στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα νέα, μειωμένα τιμολόγια του ΟΤΕ που συνδυάζονται με τη δωρεάν παροχή διπλάσιων ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό. Το σχέδιο για δίκτυα οπτικής ίνας σε 3 εκατ. συνδρομητές.

Μπροστά σε αλλαγή σκηνικού βρίσκεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά, με καταλύτη τις μεγάλες επενδύσεις που θα κάνει ο ΟΤΕ στα γρήγορα δίκτυα, και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνουν άμεση και δραστική μείωση των τιμολογίων από τον οργανισμό, που θα υποχρεώσει και τις υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν.

Η ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων από τον ΟΤΕ, μια απόφαση που καθυστερούσε για χρόνια και φαίνεται ότι επιταχύνθηκε με την πίεση της κυβέρνησης αλλά και ενόψει της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ, θέτει τις βάσεις για το πέρασμα από την εποχή του αργού και ακριβού στο φθηνό και γρήγορο ίντερνετ.

Η αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν, με διπλασιασμό της ταχύτητας χωρίς επιβάρυνση του συνδρομητή, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, φέρνει μεγάλες αλλαγές στα τιμολόγια του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ έχει καταθέσει νέα τιμολόγια για όλα τα προγράμματα συνδέσεων σταθερής στην ΕΕΤΤ που ενσωματώνουν μεγάλες μειώσεις και περιμένει να εγκριθούν. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, πάντως, καθώς η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών εξετάζει πάντα με μεγάλη προσοχή τα τιμολόγια του πρώην μονοπωλιακού παίκτη για να αποφεύγονται δυσμενείς επιδράσεις στον ανταγωνισμό.

Τα νέα μειωμένα τιμολόγια θα είναι διαθέσιμα άμεσα στους νέους συνδρομητές της Cosmote, ενώ όσοι έχουν ήδη συμβόλαια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη λήξη τους για την εφαρμογή των νέων χρεώσεων. Ο ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει αυτόματα αναβάθμιση των συνδέσεων ίντερνετ χωρίς επιβάρυνση όπου είναι τεχνολογικά εφικτό: για παράδειγμα, σε περιοχές με πρόσβαση σε σύνδεση των 100mbps, όσοι συνδρομητές έχουν συμβόλαια με ταχύτητα 50mbps θα δουν την ταχύτητα της σύνδεσής τους να διπλασιάζεται.

Η διαδικασία αναβάθμισης των συνδέσεων θα αρχίσει από το α’ τρίμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά. Με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα νέα τιμολόγια από την ΕΕΤΤ, οι διαδικασίες αναβάθμισης θα αρχίσουν από τον Μάρτιο του 2022 και με αυτή την κίνηση θα ωφεληθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές, όπως σημειώνουν πηγές του ΟΤΕ.

Επισημαίνουν πως αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της κάλυψης και της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων. Δηλαδή, αν και υπάρχουν τα γρήγορα δίκτυα, μέχρι στιγμής πολλοί λίγοι καταναλωτές επιλέγουν τα ακριβότερα πακέτα με υψηλότερες ταχύτητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, ενώ σήμερα οι γραμμές FTTH είναι το 13% των συνολικών γραμμών στην Ελλάδα, η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων δεν ξεπερνά το 4%. Πηγές του ΟΤΕ υπογραμμίζουν πως η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων θα δώσει την ευκαιρία στους συνδρομητές να αντιληφθούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι γρήγορες συνδέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση

Το πρότζεκτ της αναβάθμισης των συνδέσεων αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τον ΟΤΕ που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εργασίες όπως αναφέρεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία θα γίνει αυτοματοποιημένα, χωρίς ο συνδρομητής να χρειαστεί να κάνει τίποτα.

Ωστόσο υπάρχουν και περιοχές όπου θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν διαφορετικές ενέργειες όπως αντικατάσταση router ή καρτών, και εξοπλισμού. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παραγγελίες και να καθυστερήσει λίγο περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Όπως αναφέρουν από τον ΟΤΕ το έργο θα ξεκινήσει πρώτα όπως είναι φυσικό από τις περιοχές που μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε τεχνική παρέμβαση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι περιοχές ανάλογα με τις αναγκαίες ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν.

Κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί εντελώς δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, αν είναι και τεχνολογικά εφικτό. Πρακτικά όποιος καταναλωτής έχει πρόγραμμα 24Mbps θα αναβαθμιστεί σε 50Mbps και το ίδιο θα ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα. Αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps σε περιοχές που δεν έχει φτάσει η οπτική ίνα ως το ΚΑΦΑΟ, δεν θα είναι δυνατή η αναβάθμιση στην ταχύτητα των 100Mbps μέχρι να γίνει η εγκατάσταση οπτικών ινών στην περιοχή του.

Οπτική ίνα σε 4,8 εκατ. συνδρομητές

Εκτός από την αναβάθμιση των ταχυτήτων, η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του ΟΤΕ είναι επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας ως το σπίτι (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, με αύξηση των προγραμματισμένων επενδύσεων πάνω από τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ένα έργο που, όπως τονίζουν τα στελέχη του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα περάσει από το ίντερνετ των Mpbs στις ταχύτητες των Gbps, που είναι διαθέσιμες στις πλέον ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές.

Ειδικότερα, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και, από αυτές, ο ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.

Η επόμενη ημέρα στα δίκτυα οπτικής ίνας

Γραμμές FTTH Κάλυψη  
Όμιλος ΟΤΕ (συμπ. συμμετοχής σε UFBB)~ 3 εκατ. 
Άλλοι πάροχοι (συμπ. συμμετοχής σε UFBB)~ 1,6 εκατ.
Σύνολο 4,6 εκατ. 
Αγροτικά Δίκτυα με VDSL (έργο Rural)~ 150.000

Ο ΟΤΕ άρχισε με καθυστέρηση την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς παρόχους, το 2018. Έκτοτε, ανεβάζει τους ρυθμούς του και το δίκτυο FTTH έχει φτάσει στις 560.000 γραμμές, με βάση τα στοιχεία για το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, ο ΟΤΕ αυξάνει τις επενδύσεις και επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος του 2022, θα έχει καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και τον στόχο των 3 εκατ., θα γίνεται εγκατάσταση 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αρχίζει η αναβάθμιση δικτύου, στόχος οι διπλάσιες ταχύτητες

Πλέον οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή. Πώς θα γίνει η αναβάθμιση.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντείνεται η μάχη στα δεδομένα κινητής, διπλασιάζει τα πακέτα η Cosmote

Η Cosmote συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση της στην αγορά εντείνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά για τα δεδομένα κινητής προσφέροντας διπλάσια πακέτα στους συνδρομητές του Cosmote Neo με την ίδια τιμή.
OTE, Cosmote
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απεριόριστη ομιλία δίνει η Cosmote, μαίνεται ο πόλεμος στην καρτοκινητή

«Σήκωσε το γάντι» η Cosmote στην πρόκληση της Wind για unlimited προγράμματα στην καρτοκινητή, και προσφέρει με την σειρά της απεριόριστη ομιλία αλλά και διπλάσια data σε κάθε χρήστη σε μια προσπάθεια προσέλκυσης συνδρομητών και αύξηση της χρήσης.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσαν» οι επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ στα γρήγορα δίκτυα

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom σε συνέχεια των επαφών που είχαν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο όπου και είχε ανακοινωθεί το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ μέχρι το 2027 που πρόκειται να αλλάξει τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα.