ΓΔ: 1012.38 0.83% Τζίρος: 33.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Trade Estates: Μπαράζ επενδύσεων σε εμπορικά πάρκα και logistics centers

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ σε ακίνητα σχεδιάζει σε ορίζοντα 3ετίας η θυγατρική εταιρία του ομίλου Fourlis. Στόχος της εταιρείας είναι να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο εντός του 2022.

Σε ένα μπαράζ επενδύσεων σε μεγάλα εμπορικά πάρκα αλλά και logistics centers με στόχο να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στο χώρο αυτού του είδους των ακινήτων επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, βραχίονας του ομίλου Fourlis στο χώρο του real estate.

Στόχος της εταιρείας είναι να «χτίσει» ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο εμπορικών πάρκων είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω αναπτύξεων υφιστάμενων ακινήτων, ενώ το τελευταίο 20ήμερο έχει προβεί στις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις από την ίδρυσή της, συνολικού ύψους άνω των 58 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική του ομίλου Fourlis επιδιώκει να προχωρήσει σε μία σειρά επενδύσεων σε αναπτύξεις και εξαγορές ακινήτων, οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2-3 έτη. Η εταιρεία επικεντρώνει κατά κύριο λόγο σε Retail Parks και σε Logistics σε όλη την επικράτεια, με τα δεύτερα να γνωρίζουν σημαντική άνθιση μέσα στην πανδημία. Παράλληλα, στόχος της εταιρείας είναι να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο εντός του 2022.

Την περασμένη Τετάρτη, η Trade Estates, ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς του της Bersenco, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατ. ευρώ. Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στο Νέο Φάληρο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται AAA (Triple-A) μισθωτές όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, LCWaikiki, Μουστάκας, Mc Donald’s κ.α.

Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται στα μέσα του 2022.

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς. Σε συνδυασμό με το υπάρχον συγκρότημα όπου ήδη λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή Ρέντη, αλλά και με τα δύο Big Box καταστήματα κορυφαίων ομίλων λιανικής, δημιουργείται ένας κορυφαίος εμπορικός προορισμός με εύκολη πρόσβαση και από τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση των συνεργειών μεταξύ των δύο συγκροτημάτων.

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της Εταιρείας να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Τα εμπορικά πάρκα αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη τάση στις νέες αναπτύξεις λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και στη μετά Covid εποχή θα αναζητούν συνεχώς εύκολη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες.

Η μεγάλη εξαγορά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Η εν λόγω εξαγορά ήρθε ελάχιστες μόνο ημέρες ύστερα από την εξαγορά – στις 24 Δεκεμβρίου – της εταιρείας Κτηματοδομή Α.Ε., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το Florida 1, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε 132 στρέμματα, ενώ διαθέτει εμπορικές χρήσεις επιφάνειας 31.400 τ.μ.

Τα κτίρια του πάρκου είναι μισθωμένα σε ποσοστό 100% σε δώδεκα από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στη χώρα, όπως AB Βασιλόπουλος, Jumbo, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Μουστάκας και Jysk. Η Trade Estates προβλέπει αύξηση των ετήσιων εσόδων της από μισθώματα κατά 4,5 εκατ. ευρώ.

Οι άλλες επενδύσεις

Πέρα των ανωτέρω, η εταιρεία δρομολογεί και την επέκτασή της στην περιφέρεια. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην Πάτρα σχεδιάζει την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων, επιφάνειας 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε το 2020 μέσω πλειστηριασμού αντί 3,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο 25.000 τ.μ. σε έκταση 50 στρεμμάτων, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθούν οι αναπτύξεις, τα εμπορικά πάρκα θα αποκτηθούν από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Φυσικά, υπάρχει και η μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Lamda Development για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πρόκειται για επένδυση 55 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στην κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού.

Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates

Θυμίζουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, πριν από την προσθήκη του νέου εμπορικού πάρκου της οδού Πειραιώς, περιλαμβάνονταν εφτά ακίνητα συνολικού εμβαδού 177.330 τ.μ. (στην παρένθεση αναφέρεται η αξία τους στο τέλος 9μηνου 2021):

  • Τέσσερα Big Boxes (IKEA) (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλαρίας): 134,7 εκατ. ευρώ
  • Εμπορικό Κέντρο (Ρέντη): 16 εκατ. ευρώ
  • Δύο Logistics Centers (Σχηματάρι, Οινόφυτα): 34,1 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα εξαγόρασε η Trade Estates

Με την εξαγορά του Florida 1 και σε συνδυασμό με τον γειτνιάζον ΙΚΕΑ που ανήκει επίσης στην Trade Estates του ομίλου Fourlis, δημιουργείται ένας εμπορικός κόμβος στη Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενείς 13 από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Η κυριαρχία στα εμπορικά κέντρα και ο στόχος μεγάλου IPO

Με την εξαγορά του εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glenn στα Σπάτα η εταιρία ενισχύει αποφασιστικά το χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων. Το 2023 αναμένεται η εισαγωγή στο ΧΑ της θυγατρικής της Lamda Malls.