ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε διπλό αδιέξοδο ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τμήματα του οδικού άξονα απειλούν με προσφυγές αν ανατεθεί σε άλλους, ενώ οι μέτοχοι της κοινοπραξίας Ολυμπία Οδός δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τη σύμβαση.

Εικόνα πλήρους αδιεξόδου εμφανίζεται πλέον στην προσπάθεια προώθησης του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, σε μια περίοδο που στην κυβέρνηση επιχειρούν να εκκινήσουν κάποιο μεγάλο έργο. Οι διοικήσεις των μεγάλων και μικρότερων τεχνικών εταιρειών, την ίδια ώρα, υποστηρίζουν πως οι πολύμηνες καθυστερήσεις σε πλήθος διαγωνισμών δημοσίων έργων απειλούν τη βιωσιμότητα ακόμα και υγιών επιχειρήσεων.

Στο υπουργείο Υποδομών διαπιστώνουν πως δύσκολα θα ξεμπλέξουν το κουβάρι με τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, στον οποίο είχαν δώσει απόλυτη προτεραιότητα. Η απόπειρα του υπουργείου για ακύρωση των οκτώ διαγωνισμών - στους πέντε έχουν υπογραφεί και συμβάσεις - με ένταξη του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού προσκρούει σε δύο σοβαρά εμπόδια.

Το πρώτο ζήτημα είναι οι προσφυγές που απειλούν να καταθέσουν οι εργολάβοι που υπέγραψαν τις συμβάσεις. Με άρθρο του στον εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου, ο επικεφαλής της Μηχανικής και εκπρόσωπος της ιταλικής GD Infrastrutture, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στην περίπτωση που ακυρωθούν οι συμβάσεις. Όπως γράφει, «δεν προτίθεμαι να αποδεχθώ την όποια αποζημίωση και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη καθώς είναι θέμα τιμής προσωπικά για εμένα αλλά και για την εταιρεία μας η ολοκλήρωση του έργου, όπως αυτό έχει δημοπρατηθεί. Είναι θέμα τιμής και εθνικού συμφέροντος. Ό,τι και να μου δώσουν αποζημίωση, ακόμα και 20 εκατ. ευρώ, εγώ δεν πρόκειται να την δεχθώ...»

Η GD Infrastrutture έχει υπογράψει σύμβαση για δύο από τα οκτώ τμήματα, ενώ συμβάσεις με άλλους εργολάβους έχουν υπογραφεί για άλλα τρία τμήματα του οδικού άξονα. Έχει καταθέσει και πρόταση ώστε να αναλάβει δύο άλλα τμήματα στα οποία είχε μειοδοτήσει ο βυθιζόμενος όμιλος Χρ. Καλογρίτσα. Για το ένα από τα συγκεκριμένα τμήματα βρίσκεται σε εξέλιξη και δικαστική διαμάχη υποψηφίων αναδόχων.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους μετόχους της Ολυμπίας Οδού, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει μεταξύ τους για το πόσο πρέπει να κοστολογηθεί η κατασκευή του άξονα Πάτρα – Πύργος. Μάλιστα είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν χαμηλό τίμημα, καθώς στους οκτώ διαγωνισμούς που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση για οκτώ τμήματα του οδικού άξονα είχαν κατατεθεί πολύ υψηλές εκπτώσεις κοντά στο 50%. Δηλαδή οι εργολάβοι που είχαν μειοδοτήσει υπόσχονταν να κατασκευάσουν ένα έργο 450 εκατ. ευρώ με τα μισά λεφτά!

Επιπλέον, οι Γερμανοί της Hochtief, που κατέχουν το 17% της Ολυμπίας Οδού, δεν θέλουν να επενδύσουν πρόσθετα κεφάλαια στη χώρα μας. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ της Hochtief και των συνεταίρων της ώστε να βρεθεί λύση. Μεγαλύτερος μέτοχος της Ολυμπίας Οδού είναι η γαλλική Vinci με 29,9%, ενώ δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ΑΒΑΞ με 19,1%. Από 17% κατέχουν οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και Hochtief. 

Η προώθηση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος είχε θεωρηθεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει η επίσημη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τύχη του έργου. Στο μεταξύ, οι τοπικές αντιδράσεις φουντώνουν, σε μια περιοχή που η ΝΔ κέρδισε πρόσφατα την περιφέρεια (Δυτικής Ελλάδας). Όμως φαίνεται πως θα χρειαστούν μήνες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση λόγω των αντιδράσεων από τους αναδόχους των διαγωνισμών και της εσωτερικής διαπραγμάτευσης στην Ολυμπία Οδό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή δικαστικών μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ

Ο ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των δικαστικών μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικοί κολοσσοί «χτυπούν» έργα σε 21 φράγματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.